Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

V podjetju Agitron razvijajo napredne strojne in programske rešitve za podporo digitalizaciji fizičnih trgovin. Razvili so napravo, ki je nameščena na nakupovalni voziček in trgovcem daje podatke o gibanju kupcev po trgovini, na podlagi katerih trgovec določi postavitev artiklov in vrednost posamezne pozicije. Njihov drugi produkt pa je digitalna cenovka, ki trgovcem omogoča spreminjanje cen na daljavo, kupcu pa daje informacije o posameznem izdelku.
Aleš Zorc, Agitron V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

Ker so v podjetju hitro prepoznali potrebo po specifični podpori pri razvoju programske opreme, so se odločili za vključitev v pospeševalniški program HardwareSTART, ki ga v konzorciju izvajajo Katapult, Dewesoft in Zavod mladi podjetnik. O dodani vrednosti, ki jo je pospeševalniški program prinesel podjetju, smo se pogovarjali z Alešem Zorcem, soustanoviteljem podjetja, odgovornim za poslovni razvoj in prodajo.

Zakaj ste se odločili za sodelovanje v pospeševalniškem programu HardwareSTART in kakšno dodano vrednost ste v njem prepoznali?

V podjetju smo hitro prepoznali, da imamo izzive, ki niso enaki vsem startupom ali tistim, ki razvijajo samo programsko opremo in se ne soočajo toliko z izzivi glede dobavnih verig, regulatornih okvirjev, ki urejajo prodajo in tudi samo proizvodnjo hardverskih produktov. Tako smo se na priporočilo strokovnega sveta SK75 odločili, da se vključimo v ta program.

Dobili smo konkretno podporo. Na nek način smo razstavili naš produkt in ga znova sestavili. Pri tem nam je bil v resnično pomoč dr. Jaka Ogorevc iz podjetja Dewesoft, ki nam je dal precej misliti glede naslednjih korakov, kaj bi se nam znalo pojaviti na poti. Sprejeli smo nekaj težkih odločitev, predvsem kar zadeva optimizacijo samega izdelka, in umaknili nekaj lastnosti, ki ne bi imele posebne dodane vrednosti.

Zahvaljujoč programu HardwareSTART imamo danes komercialni izdelek, v celoti razvit in izdelan v Sloveniji.

Produkt podjetja Agitron

Kaj ste dosegli s pomočjo programa HardwareSTART, kar bi sicer trajalo dlje ali bilo bistveno težje doseči?

Zelo hitro smo prišli do novega znanja, pogledov v industrijo in proizvodne zakonitosti, ki nam od začetka niso bile tako blizu. Bistveno za naš razvoj je bilo tudi to, da je naš mentor videl našo zgodbo tri korake pred nami, točno je vedel, kaj se nam utegne zgoditi. Tako nam je dal nekaj ključnih napotkov, denimo katere komponente si je smiselno zagotoviti na zalogo, pa čeprav to zareže v likvidna sredstva. Upoštevali smo nasvet in na ta način zagotovili hitrejšo dobavljivost naših rešitev. Zadnji stranki, ki bo uporabljala naše cenovke za prikaz cen in podatkov o artiklih, smo tako lahko celoten produkt dobavili v enem mesecu, medtem ko bi konkurenca takšen posel lahko pripravljala tudi eno leto.

Kakšnim profilom podjetij bi torej svetovali, naj se vključijo v program HardwareSTART?

Iz naših izkušenj bi pospeševalniški program HardwareSTART svetovali tistim podjetjem, ki imajo hardverski produkt, povezan z elektroniko. Ti startupi bodo dobili več, kot bodo pričakovali, saj imajo Dewesoftovi sodelavci res ogromno znanja in izkušenj. Sodelovanje z njimi je zato res enkratna priložnost.

V preteklosti je bilo velikokrat slišati, da smo Slovenci zelo dobri razvijalci, ne pa toliko prodajniki. Koliko ste se temu vidiku posvetili v okviru programa HardwareSTART?

V tem programu je res dobro, da se ne vrtiš samo v nekem inženirstvu, ampak te mentorji potegnejo iz tega “geekovskega” momenta. Mentorji te ves čas opominjajo, zakaj produkt razvijaš, da nenehno razmišljaš, da vsaka faza razvoja produkta poteka z vidika njegove komercializacije. Torej kako bi neka odločitev vplivala, da bo izdelek bolje prodajan. Poleg tega so v B2B segmentu prodajni procesi zelo dolgi, zato je pri pogovorih s kupci pomembno izpostaviti prave točke, da se prodaja vseeno odvija hitreje. To je pri startupih še posebej pomembno, ker če začneš izgubljati čas, ti začne hitro voda teči v grlo.

Ekipa Agitron

Pri Slovenskem podjetniškem skladu ste prejeli zagonska sredstva najprej na razpisu P2, nato še SK75. Kako ta sredstva vplivajo na hitrejši razvoj podjetja kot hardverskega startupa?

P2 je pomenil preskok od entuziastičnega projekta, SK75 pa nam je pomagal, da smo se še dodatno poglobili v razvojne izzive in nam pomagal prebroditi dolge prodajne cikle. Učinki tega se kažejo šele zdaj. Na začetku smo bili usmerjeni v velike stranke, z mentorstvom pa smo dobili napotke, naj se usmerimo tudi k manjšim kupcem. Pri njih so namreč prodajni cikli bistveno hitrejši, saj se takoj na začetku pogovarjaš z odločevalcem.

Ti nasveti mentorjev se nam zdaj že obrestujejo. Še naprej se bomo osredotočali na trgovce v regiji, saj opažamo, da konkurenca v tem delu še ni toliko prepoznana, zato pridejo do izraza naše specifične prednosti. Pa tudi trgovci priznavajo, da raje delajo z nekom iz regije in da so kratki dobavni roki naša prednost. Tako da bi se radi najprej dobro pozicionirali v regiji, preden si odpiramo zahtevnejše trge, saj se zavedamo, da se bomo tam ves čas srečevali z močno konkurenco.

Koliko vam je pri tem novih izzivov postavila še epidemija, ki je ne le zarezala v način delovanja podjetij, pač pa tudi občutno podaljšala dobavne roke surovin in materiala ter povzročila rast cen?

Na začetku je bilo opaziti pesimizem kupcev, ki jih je epidemija na eni strani prisilila, da so postavili dolgoročne načrte uvajanja digitalizacije v poslovanje, na drugi strani pa so se najprej morali soočiti na takojšnje probleme, povezane z ukrepi za preprečevanja širjenja virusa. Zagotovo nam razmere ne dajo spati, sploh razmere na trgu elektronike niso spodbudne in pravijo, da bo še slabše, preden bo boljše. Se je pa izkazalo, kako dobra je bila odločitev, da si naredimo zaloge elektronskih komponent. Je pa res, da smo pri večjih projektih tudi mi v enakem položaju kot veliki proizvajalci, kjer se roki za izdelavo in dobavo produktov podaljšujejo.

O projektu HardwareSTART

Z namenom pomagati zagonskim hardware podjetjem je v konzorciju partnerjev Katapult d.o.o., DEWEsoft d.o.o. in Zavod mladi podjetnik, so.p., nastal pospeševalnik HardwareSTART, v okviru katerega bomo v prihodnjih mesecih izvedli naslednje aktivnosti:

  • celodnevno konferenco na temo hardware;
  • dve srečanji deležnikov iz področja hardware;
  • enodnevni izobraževalni program na temo hardware;
  • individualno mentorstvo za hardware startupe.

Program HardwareSTART sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike od 2014 do 2020.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Nasveti za vstop v panogo razvoja strojne opreme

Nasveti za vstop v panogo razvoja strojne opreme

Vstop v podjetništvo je vznemirljiv in zahteven podvig, še posebej pa to velja za vstop v panogo razvoja strojne opreme, ki velja za izredno specifično. A s skrbnim načrtovanjem in izvedbo lahko bistveno povečate možnosti za uspeh vašega hardware podjetja. Preberite si nekaj bistvenih nasvetov, ki vas bodo vodili na poti do uspeha. Preberite več >>

HardwareSTART izkušnje in nasveti “to go”

HardwareSTART izkušnje in nasveti “to go”

Mednarodna konferenca HardwareSTART, ki je potekala 24. maja 2023 v Katapultu, je bila celodnevni dogodek, namenjen vsem, ki se ukvarjajo z razvojem hardware produktov. Konferenca, ki so jo v okviru projekta HardwareSTART organizirali podjetje Dewesoft, podjetniški pospeševalnik Katapult in Zavod mladi podjetnik, je bila razdeljena na dva sklopa: dopoldanski del je bil namenjen razvoju ideje, prototipa in izdelka, popoldanski pa tehnologiji, proizvodnji in poslovnim procesom. Dewesoftovi strokovnjaki iz različnih področij so delili svoje znanje in izkušnje z udeleženci. V tem članku bomo pregledali nekatere ključne točke konference ter izpostavili pomembne informacije za vse, ki se ukvarjajo z razvojem hardware produktov. Preberite več >>

Konferenca HardwareSTART: iz prve roke o izzivih v industriji

Konferenca HardwareSTART: iz prve roke o izzivih v industriji

V Katapultu, unikatnem podpornem okolju za hardware startupe, je v sodelovanju Zavoda mladi podjetnik, podjetja Dewesoft in Katapulta potekala mednarodna konferenca HardwareSTART. Dogodka se je v živo udeležilo približno 40 udeležencev, medtem ko se je online prenosa udeležilo 95 podjetnikov, ki razvijajo hardware produkte. Podjetniki iz hardware startup podjetij so na konferenci lahko prisluhnili izkušnjam in nasvetom strokovnjakov, zaposlenih v Dewesoftu, ki so delili znanje in izkušnje na svojih (specifičnih) področjih. Preberite več >>

3 učinkovite strategije za zmanjševanje stroškov v industriji razvoja strojne opreme

3 učinkovite strategije za zmanjševanje stroškov v industriji razvoja strojne opreme

Hardware podjetništvo je panoga, ki je zaradi visokih vstopnih stroškov med slovenskimi podjetji nekoliko manj priljubljena, predvsem med startupi. V tem članku bomo raziskali tri učinkovite strategije, ki jih lahko podjetja s strojno opremo uporabijo za znižanje stroškov in povečanje splošne donosnosti. Preberite več >>

Vid Selič: “Vrhunska ideja brez ustrezne realizacije ne pomeni uspešnega poslovanja”

Vid Selič: “Vrhunska ideja brez ustrezne realizacije ne pomeni uspešnega poslovanja”

Z Vidom Seličem, ki je v podjetju Dewesoft product manager za software in hardware rešitve na področju meritev hrupa in vibracij, smo se pogovarjali o samem programu HardwareSTART, podjetjih, ki se ga udeležujejo in izzivih, s katerimi se in se bodo v prihodnje soočala podjetja, ki razvijajo fizične produkte.  Preberite več >>

Cilj uvajanja kakovosti in standardov je zmanjševanje tveganj

Cilj uvajanja kakovosti in standardov je zmanjševanje tveganj

Pred nekaj dnevi je v Trbovljah potekalo prvo letošnje srečanje programa HardwareSTART na temo testiranja in certifikacij. Z nami je svoje znanje in nasvete delil Mihael Gornik, vodja kakovosti v podjetju Dewesoft. Preberite več >>

Reportaža s HardwareSTART meetupa z Mihaelom Gornikom

Reportaža s HardwareSTART meetupa z Mihaelom Gornikom

V četrtek, 13. aprila 2023 je v okviru pospeševalniškega programa HardwareSTART potekalo prvo neformalno srečanje skupnosti oz. deležnikov hardware industrije v Sloveniji. Srečanje je potekalo v prostorih Katapulta v Trbovljah, kjer smo intervjujali Mihaela Gornika, vodjo kontrole kakovosti v Dewesoftu. Po intervjuju je sledilo druženje. Preberite več >>

Zagonsko podjetje s strojno opremo: ključne faze razvoja za dosego uspeha

Zagonsko podjetje s strojno opremo: ključne faze razvoja za dosego uspeha

Hiter tehnološki razvoj botruje tudi porastu startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem novih izdelkov in storitev. Razvoja fizičnih izdelkov, kot so naprave, stroji in oprema, se povečini lotevajo posamezniki ali že formirana ekipa, navdušeni nad reševanjem težav ali ustvarjanjem novega izdelka, za katerega verjamejo, da bo spremenil svet na bolje. Preberite več >>

Kako preprečiti pogoste napake v hardware zagonskem podjetju?

Kako preprečiti pogoste napake v hardware zagonskem podjetju?

Pot od začetka razvoja hardware produkta do lansiranja na trg je lahko zelo dolga in zapletena, traja lahko tudi več let in pogosto dlje, kot podjetniki pričakujejo. Zato je razumevanje tveganj in načinov za njihovo zmanjšanje eden ključnih elementov, da bi se v hardware zagonskih podjetjih izognili napakam, ki vodijo v neuspeh. Pri tem so pomembni vsi koraki, od priprave poslovnega načrta do oblikovanja proračuna, izdelave prototipa in testiranja do trženja in prodaje. Preberite več >>

Simon Štrancar: HardwareStart je podpora za uspešen zagon podjetja

Simon Štrancar: HardwareStart je podpora za uspešen zagon podjetja

Podjetje SparkLPG, ki je že pred desetletjem pričelo z razvojem avtoplinskega sistema za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključilo v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar. Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje