Franšiza – franšizing

Franchizing predstavlja enega izmed načinov poslovnega sodelovanja, ki omogoča širitev in prodor na nova tržišča z že obstoječimi znamkami. Za podjetnika, ki deluje v Sloveniji, je franšizing lahko odlična ideja za lastno podjetje ali start-up.
Franšiza - franšizing

Franšiza – franšizing (Vir slike: Pixabay.com)

Med najbolj znane franšize spadajo McDonalds, Subway, Intercontinental Hotels, UPS in drugi, tip poslovanja pa ni strogo zaprt, ampak ga je možno uporabiti v različnih panogah.

Pri pogodbi o franšizi gre za to, da ena stranka drugi proti plačilu odstopi pravico do uporabe franšiznega paketa, ki vsebuje blagovne in storitvene znamke, poslovno formulo, zunanji videz in druge pravice. V bistvu gre za širjenje znamke z drugim podjetjem, pri tem pa se zagotavlja enotna visoka kakovost, poslovna politika, ugled in način prodaje.

Pogodba o franšizi je inominatna pogodba, to pomeni, da pri nas, sicer pa tudi v mnogih drugih evropskih državah, ni zakonsko urejena. Razlog je sama narava pogodbe, saj se lahko pojavi v različnih oblikah in različnih kontekstih, zato je zelo fleksibilna in se hitro spreminja. To pa ne pomeni, da je poslovanje na temelju franšizne pogodbe nenadzorovano. V Evropskem prostoru namreč delujeta Evropska franšizna zveza (EFF) in Mednarodno združenje za franšizing, ki ustvarjata standarde na tem pravnem področju.

Za začetek je potrebno razlikovati med podobnimi pojmi; franšizing pomeni celoten sistem poslovanja med podjetji, na temelju franšizne pogodbe, ki je le podlaga oziroma bistvena sestavina tega sistema, ki ga dopolnjujejo tudi druge, s poslom povezane pogodbe. Franšiza pa je tisto, kar je urejeno s franšizno pogodbo, torej franšizni paket, ki je predmet pogodbe.

Pogodba o franšizignu ustvarja trajno poslovno sodelovanje med velikim gospodarskim subjektom in manjšim podjetjem ali samostojnim podjetnikom na drugi strani. Predmet pogodbe je franšizni paket, ki obsega vse pravice, know-how, intelektualno lastnino in drugo, kar dajalec prenaša na prevzemnika franšize. Dajalec ohrani pravico nadzora nad delovanjem in poslovanjem franšize, prevzemnik pa je dolžan plačevati denarno nadomestilo. Denarno nadomestilo je lahko zgolj pristopnina, ali pa redno nadomestilo, ki se plačuje mesečno ali letno, ali glede na ustvarjen promet. Prevzemnik je dolžan tudi skrbeti za poslovni ugled, rast in varovanje poslovne skrivnosti.

Oblike franšizinga

Produktni franšizing (Product Franchising) se nanaša na proizvodnjo in prodajo oziroma distribucijo enega ali več izdelkov z znamko dajalca franšizinga.

Čisti poslovni franšizing (Business Format Franchising) se od zgornjega razlikuje v tem, da gre zgolj za prodajo produkta ali storitev, ne pa za proizvodnjo.

Proizvodna licenca je prenos patentne licence ali znanja in se zato razlikuje od pogodbe o licenci. Najpogostejša je na področju pijač.

Franšizing podružnic je značilen za področja opravljanja storitev kot so nepremičninsko posredništvo, zavarovalne pogodbe, medicinske storitve ali arhitekturni biroji. Kakovosti in znanja v tem primeru ne prispeva dajalec franšizinga ampak posamezni zaposleni v podružnicah, dajalec pa sodelujoče zgolj povezuje v enoten sistem in zagotavlja geografsko pokritost, oglaševanje, materiale in drugo. Bistveno je, da vse podružnice uporabljajo blagovno znamko in delujejo s podobno vizijo.

Kvazifranšizing nastane tedaj, kadar se prevzemnik in dajalec dogovorita za prenos pravic, nato pa pogodbe ne podaljšata v celoti. Predmet pogodbe ostanejo le nekatere pravice, ki pa ne pomenijo bistva poslovne dejavnosti prevzemnika, ampak le manjši del. Na primer; kvazifranšizing uporablja restavracija s hitro hrano, ki sloni na določenem operacijskem sistemu za obdelavo vseh računov. Po poteku prvotne pogodbe obdrži ta sistem, čeprav ne obdrži logotipov, receptov, izgleda in drugih poslovnih skrivnosti.

Subfranšizing je oblika verižnega franšizinga, kjer gre za sistem vzajemnega nadzorovanja nad navpično vpletenimi podjetji.

Nasveti za mlade podjetnike

Franšizing je lahko odlična možnost za mlada podjetja in start-upe, saj gre za preverjen način poslovanja, ki omogoča hiter prodor na trg, posledično pa uspešno rast podjetij.

Pri odločanju o smotrnosti podjetniškega podviga v področje franšiz, je ključno razumevanje narave izdelka in poznavanje povpraševanja bodočih kupcev, zato je analiza trga bistvenega pomena.

Prednosti prevzema franšizinga so predvsem olajšane možnosti za vstop na trg, obsežna tehnična, izobraževalna in drugačna podpora dajalca franšizinga, vključenost v večji sistem omogoča nižje cene distribucije in zato tudi nižje stroške, dajalci franšize včasih obljubijo pomoč pri pridobivanju kapitala, vsi našteti razlogi pa v seštevku močno povečajo varnost investicije in zagotovila za uspeh v prihodnosti.

Vseeno pa ne gre zanemariti dejstva, da je prevzemnik franšize v podrejenem položaju in ima zato manj podjetniške svobode, saj je njegovo delo nadzorovano, nadrejeni pa pogosto pričakujejo določen rezultat. Pomembno je tudi to, da je prevzemik odvisen od ugleda znamke, saj lahko vsak škandal pripne znamki negativno konotacijo, ki bo vplivala na posamezne podjetnike, čeprav delujejo v ločenih poslovnih enotah.

Na spletni strani www.FransciseEurope.com je na ogled podroben seznam evropskih franšizingov, na voljo pa je tudi seznam najbolj dobičkonosnih in najbolj uspešnih: http://www.franchiseeurope.com/topfranchises/

Na spodnji povezavi pa lahko poiščete različne globalne franšize, razporejene glede na višino začetne investicije: http://www.franchise.org

Viri:

  • P. Grilc, Pogodba o Franchisingu,

  • www.franchise.org,

  • www.franchiseeurope.com ,

  • Povalej: Kako s franchisingom do dobička

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>


Video: Manoush Zomorodi: Kako lahko dolgčas vodi k najboljšim idejam

Video: Manoush Zomorodi: Kako lahko dolgčas vodi k najboljšim idejam

Se vam včasih najbolj ustvarjalne ideje porodijo med zlaganjem perila, pomivanjem posode ali lenarjenjem? Zakaj se to dogaja ter kakšna je povezava med dolgčasom in ustvarjalnostjo? Preberite več >>

Ključni dejavniki ujemanja produkta s trgom

Ključni dejavniki ujemanja produkta s trgom

Še preden se zagonsko podjetje s svojo ponudbo poda na trg, mora doseči ujemanje produkta s trgom (angl. product market fit). Preberite več >>

Video: Uvod v odkrivanje produktov

Video: Uvod v odkrivanje produktov

V zadnjih letih se na področju odkrivanja, razvoja in upravljanja produktov dogajajo pomembne spremembe. Ali ste v stiku s trendi? Preberite več >>

Z držalci za srajce do mednarodnega uspeha

Z držalci za srajce do mednarodnega uspeha

Nik Vene je v treh letih uspešno razvil svojo poslovno idejo. Držalci za srajce blagovne znamke NV Holders so priljubljeni tako v Sloveniji kot v tujini. Preberite več >>

Rok Starič: »Pustite svoji domišljiji prosto pot!«

Rok Starič: »Pustite svoji domišljiji prosto pot!«

Na MP dogodku: Razvij svojo idejo v donosen posel je svojo poslovno zgodbo predstavil mladi podjetnik Rok Starič. Preberite več >>

Infografika: Zakaj propadajo mala podjetja

Infografika: Zakaj propadajo mala podjetja

Vsak mlad podjetnik je optimističen. Vendar je trg neizprosen in veliko podjetij kmalu propade. Kateri so najpogostejši razlogi za neuspeh? Preberite več >>

Video: Guy Kawasaki: Nauki Steva Jobsa

Video: Guy Kawasaki: Nauki Steva Jobsa

Guy Kawasaki je dolga leta delal v podjetju Apple pod vodstvom ustanovitelja Steva Jobsa. V tem času je od njega pridobil ogromno znanja. Preberite več >>

Prvi slovenski center LEGO robotike

Prvi slovenski center LEGO robotike

Inštitut 4.0 je pred kratkim odprl Center LEGO robotike, prvo inštitucijo, namenjeno LEGO robotiki, v Ljubljani. Zgodbo inštituta in centra predstavljamo v prispevku. Preberite več >>

Od 100 kg do dveh ton mesečno zmletih arašidov

Od 100 kg do dveh ton mesečno zmletih arašidov

Od kampanje na Kickstarterju, ko se je svetu prvič predstavilo Rokovo arašidovo maslo, sta minili že dve leti. Ekipa se sedaj sooča z rastjo in širitvijo. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje