Franšiza – franšizing

Franchizing predstavlja enega izmed načinov poslovnega sodelovanja, ki omogoča širitev in prodor na nova tržišča z že obstoječimi znamkami. Za podjetnika, ki deluje v Sloveniji, je franšizing lahko odlična ideja za lastno podjetje ali start-up.
Franšiza - franšizing

Franšiza – franšizing (Vir slike: Pixabay.com)

Med najbolj znane franšize spadajo McDonalds, Subway, Intercontinental Hotels, UPS in drugi, tip poslovanja pa ni strogo zaprt, ampak ga je možno uporabiti v različnih panogah.

Pri pogodbi o franšizi gre za to, da ena stranka drugi proti plačilu odstopi pravico do uporabe franšiznega paketa, ki vsebuje blagovne in storitvene znamke, poslovno formulo, zunanji videz in druge pravice. V bistvu gre za širjenje znamke z drugim podjetjem, pri tem pa se zagotavlja enotna visoka kakovost, poslovna politika, ugled in način prodaje.

Pogodba o franšizi je inominatna pogodba, to pomeni, da pri nas, sicer pa tudi v mnogih drugih evropskih državah, ni zakonsko urejena. Razlog je sama narava pogodbe, saj se lahko pojavi v različnih oblikah in različnih kontekstih, zato je zelo fleksibilna in se hitro spreminja. To pa ne pomeni, da je poslovanje na temelju franšizne pogodbe nenadzorovano. V Evropskem prostoru namreč delujeta Evropska franšizna zveza (EFF) in Mednarodno združenje za franšizing, ki ustvarjata standarde na tem pravnem področju.

Za začetek je potrebno razlikovati med podobnimi pojmi; franšizing pomeni celoten sistem poslovanja med podjetji, na temelju franšizne pogodbe, ki je le podlaga oziroma bistvena sestavina tega sistema, ki ga dopolnjujejo tudi druge, s poslom povezane pogodbe. Franšiza pa je tisto, kar je urejeno s franšizno pogodbo, torej franšizni paket, ki je predmet pogodbe.

Pogodba o franšizignu ustvarja trajno poslovno sodelovanje med velikim gospodarskim subjektom in manjšim podjetjem ali samostojnim podjetnikom na drugi strani. Predmet pogodbe je franšizni paket, ki obsega vse pravice, know-how, intelektualno lastnino in drugo, kar dajalec prenaša na prevzemnika franšize. Dajalec ohrani pravico nadzora nad delovanjem in poslovanjem franšize, prevzemnik pa je dolžan plačevati denarno nadomestilo. Denarno nadomestilo je lahko zgolj pristopnina, ali pa redno nadomestilo, ki se plačuje mesečno ali letno, ali glede na ustvarjen promet. Prevzemnik je dolžan tudi skrbeti za poslovni ugled, rast in varovanje poslovne skrivnosti.

Oblike franšizinga

Produktni franšizing (Product Franchising) se nanaša na proizvodnjo in prodajo oziroma distribucijo enega ali več izdelkov z znamko dajalca franšizinga.

Čisti poslovni franšizing (Business Format Franchising) se od zgornjega razlikuje v tem, da gre zgolj za prodajo produkta ali storitev, ne pa za proizvodnjo.

Proizvodna licenca je prenos patentne licence ali znanja in se zato razlikuje od pogodbe o licenci. Najpogostejša je na področju pijač.

Franšizing podružnic je značilen za področja opravljanja storitev kot so nepremičninsko posredništvo, zavarovalne pogodbe, medicinske storitve ali arhitekturni biroji. Kakovosti in znanja v tem primeru ne prispeva dajalec franšizinga ampak posamezni zaposleni v podružnicah, dajalec pa sodelujoče zgolj povezuje v enoten sistem in zagotavlja geografsko pokritost, oglaševanje, materiale in drugo. Bistveno je, da vse podružnice uporabljajo blagovno znamko in delujejo s podobno vizijo.

Kvazifranšizing nastane tedaj, kadar se prevzemnik in dajalec dogovorita za prenos pravic, nato pa pogodbe ne podaljšata v celoti. Predmet pogodbe ostanejo le nekatere pravice, ki pa ne pomenijo bistva poslovne dejavnosti prevzemnika, ampak le manjši del. Na primer; kvazifranšizing uporablja restavracija s hitro hrano, ki sloni na določenem operacijskem sistemu za obdelavo vseh računov. Po poteku prvotne pogodbe obdrži ta sistem, čeprav ne obdrži logotipov, receptov, izgleda in drugih poslovnih skrivnosti.

Subfranšizing je oblika verižnega franšizinga, kjer gre za sistem vzajemnega nadzorovanja nad navpično vpletenimi podjetji.

Nasveti za mlade podjetnike

Franšizing je lahko odlična možnost za mlada podjetja in start-upe, saj gre za preverjen način poslovanja, ki omogoča hiter prodor na trg, posledično pa uspešno rast podjetij.

Pri odločanju o smotrnosti podjetniškega podviga v področje franšiz, je ključno razumevanje narave izdelka in poznavanje povpraševanja bodočih kupcev, zato je analiza trga bistvenega pomena.

Prednosti prevzema franšizinga so predvsem olajšane možnosti za vstop na trg, obsežna tehnična, izobraževalna in drugačna podpora dajalca franšizinga, vključenost v večji sistem omogoča nižje cene distribucije in zato tudi nižje stroške, dajalci franšize včasih obljubijo pomoč pri pridobivanju kapitala, vsi našteti razlogi pa v seštevku močno povečajo varnost investicije in zagotovila za uspeh v prihodnosti.

Vseeno pa ne gre zanemariti dejstva, da je prevzemnik franšize v podrejenem položaju in ima zato manj podjetniške svobode, saj je njegovo delo nadzorovano, nadrejeni pa pogosto pričakujejo določen rezultat. Pomembno je tudi to, da je prevzemik odvisen od ugleda znamke, saj lahko vsak škandal pripne znamki negativno konotacijo, ki bo vplivala na posamezne podjetnike, čeprav delujejo v ločenih poslovnih enotah.

Na spletni strani www.FransciseEurope.com je na ogled podroben seznam evropskih franšizingov, na voljo pa je tudi seznam najbolj dobičkonosnih in najbolj uspešnih: http://www.franchiseeurope.com/topfranchises/

Na spodnji povezavi pa lahko poiščete različne globalne franšize, razporejene glede na višino začetne investicije: http://www.franchise.org

Viri:

  • P. Grilc, Pogodba o Franchisingu,

  • www.franchise.org,

  • www.franchiseeurope.com ,

  • Povalej: Kako s franchisingom do dobička

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

Zbiranje sredstev je izjemno naporno in dolgotrajno početje – zahtevni sestanki s potencialnimi vlagatelji podnevi, mučno ukvarjanje s številkami ponoči. Čeprav vas lahko proces izčrpa, se ne smete predati. Mladim podjetnikom v iskanju investitorjev ponujamo nekaj nasvetov. Preberite več >>

Vitko podjetništvo je primerno tako za profitno naravnana kot socialna podjetja

Vitko podjetništvo je primerno tako za profitno naravnana kot socialna podjetja

Veliko mladih podjetnikov porabi veliko časa in energije, da bi svojim strankam predstavili popoln izdelek – ko pa ga dejansko lansirajo, ugotovijo, da ga nihče ni pripravljen kupiti. Pravo nasprotje taki situaciji predstavlja metoda vitkega podjetništva katerega metodologije so uporabne za vse vrste podjetij: od profitno naravnanih, do socialnih in invalidskih podjetij. Preberite več >>

Fenomen naročniškega prodajnega modela

Fenomen naročniškega prodajnega modela

Podjetja, ki svojim naročnikom vsak mesec pošljejo škatlo s svojimi izdelki, uspešno izkoriščajo umetno inteligenco in individualizacijo ter spodbujajo trgovski sektor, ki v zadnjih letih stagnira. Naročniški prodajni model se tako lahko pohvali z več kot 1000-odstotno rastjo. Preberite več >>

Zaščita podjetniške ideje

Zaščita podjetniške ideje

Ste se domislili inovativne ideje za vaš bodoči startup? Razmišljate o novih kreativnih izdelkih in storitvah? Preden z idejo pohitite na Kickstarter ali pa o njej poveste prijateljem ob kavi, preberite spodnji članek. Preberite več >>

Video: Manoush Zomorodi: Kako lahko dolgčas vodi k najboljšim idejam

Video: Manoush Zomorodi: Kako lahko dolgčas vodi k najboljšim idejam

Se vam včasih najbolj ustvarjalne ideje porodijo med zlaganjem perila, pomivanjem posode ali lenarjenjem? Zakaj se to dogaja ter kakšna je povezava med dolgčasom in ustvarjalnostjo? Preberite več >>

User persona: vživite se v svojega kupca

User persona: vživite se v svojega kupca

Bistvo vsakega uspešnega posla je poznavanje strank. To velja ne glede na to, ali gre za startup, freelancerja ali večje podjetje, za stranke doma ali v tujini. Dandanes enostavno moramo natančno poznati svoje stranke. User persona je tipični kupec oziroma uporabnik naše storitve. Preberite več >>

Kako doseči ujemanje produkta s trgom?

Kako doseči ujemanje produkta s trgom?

Mladi podjetniki se na svoji podjetniški poti zelo hitro srečajo s pojmom ujemanja produkta s trgom, ki ga je menda prvi uporabil Marc Andreessen iz podjetja Andreessen Horowitz. Vas zanima, kaj ta pojem sploh pomeni, kako ga izmeriti in kako lahko izboljša vaše poslovanje? Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje