Kaj morate vedeti, če želite odpreti spletno trgovino za nemški trg?

Vstop na nemški trg je zaradi svoje velikosti tudi želja marsikaterega slovenskega podjetnika. Spletno nakupovanje je v Nemčiji precej dobro razvito, zato gre vsekakor za dobro izbiro. Podajamo vam nekaj nasvetov, ki so vam lahko v pomoč pri prodoru na nemški trg spletnih trgovin.
Odprtje spletne trgovine za nemški trg (Vir: Pixabay)

Odprtje spletne trgovine za nemški trg (Vir: Pixabay)

Nemčija ponuja podjetnikom številne možnosti. To je država z več kot 80 milijonov prebivalcev, od katerih se jih spletnega nakupovanja poslužuje približno 47 milijonov. Gre torej za enega največjih trgov v Evropi. Pri prodoru nanj se kot glavni oviri izpostavlja jezik in birokratske ovire. Po drugi strani pa je prednost v tem, da je Nemčija pripravljena pomagati podjetjem in vanje investirati.

Formalni postopek odprtja podjetja

Nemčija je znana po tem, da je zelo striktna na področju birokratskih postopkov. Vsak poslovni korak mora biti skrbno evidentiran. Če se torej odločate za odprtje podjetja v Nemčiji, bodite pripravljeni na številne postopke na vladnih institucijah. Priporočamo vam, da najprej navežete stik z njihovo Gospodarsko zbornico (“Industrie- und Handelskammer”), kjer vam bodo dali točne informacije o registraciji dejavnosti in katere dokumente potrebujete v te namene.

Preden izvedete registracijo podjetja, morate premisliti o naslednjem; kakšna bo struktura podjetja, njegova velikost in kakšno funkcijo bo imel vsak od ustanoviteljev? V naslednjem koraku je treba odpreti poslovni račun in se registrirati na tamkajšnji Finančni upravi (“Finanzamt”). Večino dejavnosti je možno registrirati na instituciji Gewerbeamt. Le nekatere podjetniške dejavnosti, ki so bolj specifične, se prijavi prek drugih institucij.

Kako zasnovati spletno trgovino za nemške stranke?

Podajamo vam še nekaj napotkov, kako zasnovati spletno trgovino za nemške stranke.

Zelo priporočljivo je, da imate poleg spletne trgovine tudi sedež podjetja ali podružnico v Nemčiji. Razloga za to sta dva. S tem, ko bodo stranke videle, da se podjetje nahaja na nemškem naslovu, bodo do spletne trgovine razvile večje zaupanje. Poleg tega bo tak način poslovanja bolj praktičen za vas. 

Nemci so sicer kot stranke spletnih trgovin znani po tem, da vrnejo precejšni delež izdelkov, ki jih naročijo, saj kasneje ugotovijo, da ti niso izpolnili njihovih pričakovanj. Ta odstotek je še posebej velik pri nakupovanju oblačil in obutve. 

Ko kreirate naslov spletne strani, ni nujno, da za končnico izberete .de. Je pa skoraj nujno, da spletno stran prevedete v nemščino. Kljub temu, da Nemci dobro razumejo angleški jezik, boste s prevodom dosegli večje zaupanje in posledično večje število nakupov. Pozanimajte se tudi, kakšne so lokalne navade prebivalcev in kdaj so pomembnejši prazniki, da boste lahko to smiselno vključili v aktualno ponudbo.

Katere načine plačila izdelkov je smiselno ponuditi? V nasprotju z Američani se Namci le redko odločajo za izvedbo plačila prek kreditne kartice. Prav tako niso tako vešči uporabe PayPal-a. Večina še vedno plačuje prek klasičnega plačilnega naloga (okoli 30 % spletnih kupcev). Večina jih prek spletnih trgovin, ki te možnosti ne ponuja, sploh ne bi izvedlo naročila. Najbolj jim ustreza možnost, da izdelek najprej prejmejo in preverijo, če so zadovoljni z njim. Šele nato so pripravljeni zanj tudi plačati.

Na nemški trg poizkušajo prodreti tudi mnogi slovenski startupi. Med njimi je tudi Pokica, ki se je za začetek osredotočila na nemške študentske domove >>

Vir: Openaeuropeancompany in Entrepreneur

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka. Preberite več >>

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

Novelirani interventni zakon (ZIUZEOP-A) omogoča, da določenim subjektom ob izpolnjevanju zakonskih pogojev prispevke za čas epidemije krije država. Kateri so ti upravičenci, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako do oprostitve plačila razlagamo v nadaljevanju. Preberite več >>

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

V tokratnem prispevku povzemamo odgovore FURSa, podane na najpogosteje zastavljena vprašanja v zvezi s prvim paketom davčnih ukrepov, ki jih za pomoč gospodarstvu in prebivalcem uvaja nov interventni zakon.   Preberite več >>

Oznake: ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje