Kako ugotoviti, da zaposleni razmišljajo o novi službi?

Veliko vodij je presenečenih, ko odide odličen delavec ali pa ko odide celo več zaposlenih. Množične ali posamične odpovedi lahko povzročijo težave na različnih področjih v podjetju. Zato je pomembno, da prepoznate znake, ki kažejo, da zaposleni razmišljajo o odhodu.
Kako ugotoviti, da zaposleni razmišljajo o novi službi?

Bodite pozorni na spremembe v obnašanju svojih zaposlenih. (Vir slike: Pixabay)

Njihov videz se spremeni

Če zaposleni v službo prihajajo nenavadno urejeni, je možno, da se udeležujejo razgovorov za službo. Pozorni bodite tudi na neurejene zaposlene – če so nesrečni, se jim zdi, da njihov videz sploh ni pomemben.

Bolj pogosto so odsotni

Zaposleni, ki ne čutijo več zadovoljstva na delovnem mestu, so bolj pogosto odsotni: odhajajo na bolniški dopust, izkoriščajo proste dneve … Morda v tem času celo iščejo novo zaposlitev. Preden dajo odpoved, pa želijo izkoristiti še vse pravice, ki jim pripadajo.

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Njihovo zanimanje za delo se zmanjšuje

Ste opazili, da nekateri zaposleni ne omenjajo več svojih predlogov ali idej na sestankih, da niso vključeni v nove projekte ali da se zdi, da jih delovne naloge ne zanimajo več? Morda jim je vseeno za prihodnost podjetja, saj razmišljajo o odpovedi.

Ne šalijo se več

Zaposleni se prenehajo šaliti s sodelavci, njihovo obnašanje pa postane bolj resno in neposredno, saj jim ni treba več ohranjati dobrih odnosov.

Njihova telesna govorica in obrazna mimika se spremenita

Zaposleni, ki niso več zainteresirani ali jih pestijo občutki krivde, ker že iščejo novo službo, kažejo svoje občutke tudi prek telesne govorice in obrazne mimike. Bodite pozorni na skoraj neopazne spremembe.

Zdijo se odsotni

Se vam zdi, da se vaši zaposleni obnašajo hladno in odsotno, ko se pogovarjate z njimi? Če se to zgodi enkrat, se razlog verjetno skriva le v trenutnem slabem počutju. Če pa se takšno obnašanje ponavlja, morda razmišljajo o odpovedi.

Njihov odnos se očitno spremeni

Zaposleni, ki ne verjamejo več v poslanstvo in vizijo podjetja, lahko postanejo razdražljivi ali sarkastično ocenjujejo načrte in delovne naloge. Tudi nenaden upad energije in volje za delo je lahko znak, da zaposleni razmišlja o novi službi.

Njihovo obnašanje se spremeni

Tudi spremembe v obnašanju (zapiranje vase ali nenadno večkratno obedovanje s sodelavci) lahko pomenijo, da se zaposleni oddaljujejo od podjetja.

Omenijo velike spremembe na domačem terenu

Če se v družinskem življenju zaposlenih zgodi kaj nepričakovanega, lahko začnejo iskati nove priložnosti tudi na službenem področju, da bi na primer delali v bližini doma ali da bi delali v manj stresnem okolju.

Ste že izgubili zaposlene in razmišljate o zaposlitvi novih sodelavcev? Vabljeni na delavnico, kjer boste spoznali kadrovske in druge pravne vidike poslovanja podjetja

Njihova produktivnost se zmanjša

Če vaši zaposleni naenkrat začnejo prepozno oddajati poročila ali če njihova produktivnost upade, je to lahko znak za alarm. Prezentizem (fenomen, ko so zaposleni na delovnem mestu prisotni le fizično) pogosto pomeni, da se zaposleni pripravljajo na odhod.

Njihov način reševanja konfliktov se spremeni

Zaposleni, ki so včasih vztrajali pri svojem stališču, zdaj pa hitro popustijo, so morda izgubili voljo do dela. Zaposleni, ki so kar naenkrat postali bolj prepirljivi, pa morda gojijo skrite zamere.

Ne želijo se pogovarjati o dolgoročnih projektih in rokih

Zaposleni, ki načrtujejo odhod v novo službo, se bodo izogibali pogovorom o dolgoročnih projektih in se ne bodo želeli zavezati določenim rokom in zadolžitvam.

Sodelavci vam povedo, da se nekaj dogaja

Če vam sodelavci zaupajo, da se jim zdi, da se nekaj dogaja ali da se je nekdo spremenil, jih pozorno poslušajte. Ker vsakodnevno delajo s sodelavci, lahko določene spremembe opazijo pred vami.

Manj pogosto komunicirajo

Zaposleni, ki razmišljajo o odpovedi, manj pogosto komunicirajo: po elektronski pošti, v živo … Tako se želijo izogniti neprijetnim vprašanjem, ki bi jih spravila v zadrego, še preden bi bili pripravljeni na odhod.

Njihov urnik se nenadoma spremeni

Če zaposleni spremenijo svoj urnik (delajo do poznih ur, zamujajo, spreminjajo svoj delovnik), morda poskušajo uskladiti razgovore za službo s svojimi delovnimi obveznostmi.

Ne odzovejo se na poizvedovanje o morebitnih težavah

Če so se vaši zaposleni že odločili, da bodo dali odpoved, se bodo na vaše poizvedovanje o morebitnih problemih odzvali hladno in vam zagotovili, da je vse v najlepšem redu.

Imate slab občutek

Če začutite nelagodje v pisarni ali nesporazume med člani ekipe, ki si jih ne morete razložiti, morda nekateri od vaših zaposlenih razmišljajo o odhodu. Zaupajte svojim občutkom, pogosto imajo prav.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>


Moteči dejavniki znižujejo vašo produktivnost

Moteči dejavniki znižujejo vašo produktivnost

Večina podjetnikov se vsakodnevno sooča z resnično zahtevnimi nalogami in le v primeru, da svojo osredotočenost ohranijo na visokem nivoju, naloge tudi uspešno dokončajo. Mobilni telefoni, elektronska pošta in stranke pri tem predstavljajo nepotrebne moteče dejavnike, ki jih je dobro izločiti. Preberite več >>

S kakšnimi težavami se soočajo mladi podjetniki?

S kakšnimi težavami se soočajo mladi podjetniki?

Vstop v podjetništvo v mladih letih ima svoje prednosti, a tudi slabosti. Velikokrat se mladi podjetniki soočajo z neodobravanjem okolice, velik problem pa je tudi pomanjkanje kredibilnosti, saj kot podjetniki začetniki še nimajo izkušenj in ugleda, kot ga uživajo njihovi starejši kolegi. Preberite več >>

Nekaj pogostih, a navidez neškodljivih napak podjetnikov

Nekaj pogostih, a navidez neškodljivih napak podjetnikov

Podjetniki za svoje delo pogosto uporabljajo različno tehnologijo, ki jim močno olajša delo, a ob nepravilni rabi lahko pomeni velik strošek zanje! Poglejmo si nekaj pogostih napak, ki jih počnejo mnogi, čeprav bi se jim lahko enostavno izognili. Preberite več >>

Prenos s.p. na družinskega člana

Prenos s.p. na družinskega člana

V poslovni praksi je veliko primerov, ko samostojni podjetniki iz najrazličnejših razlogov prenehajo opravljati svojo dejavnost (med najpogostejšimi je upokojitev) in želijo, da njihovo dejavnost nadaljuje neka druga oseba (njihovi otroci, zakonec, brat, vnuk ali kakšna druga oseba). Preberite več >>

Kako v 5 korakih postaviti spletno stran za vaše podjetje?

Kako v 5 korakih postaviti spletno stran za vaše podjetje?

Spletna stran vašega podjetja je pomemben prvi stik med potencialnimi strankami in podjetjem. V prispevku vam podajamo napotke, kako jo lahko postavite v petih enostavnih korakih. Preberite več >>

3 pogoste napake v malih podjetjih (in kako jih popraviti)

3 pogoste napake v malih podjetjih (in kako jih popraviti)

Voditi lastno podjetje ni enostavna stvar, še posebej, če to počnete sami. Kot lastnik malega podjetja imate veliko obveznosti. Opravljati morate vloge tržnika, prodajalca, računovodje in tako dalje. Preberite več >>

Oznake: