Kako voditi postopek zaposlovanja in izbrati pravega kandidata?

Da bi vaše podjetje uspešno delovalo, je ključnega pomena, da zaposlite prave ljudi. Kako voditi sam postopek zaposlovanja in kako med vsemi prijavami izbrati tiste kandidate, ki bi najbolj ustrezali zahtevam delovnega mesta, ter med njimi na razgovoru izbrati najboljšega?
Zaposlovanje v podjetju (Vir: Pixabay)

Zaposlovanje v podjetju (Vir: Pixabay)

Ko v podjetju zaposlite novega človeka, morate računati na to, da boste morali nekaj časa in denarja porabiti za to, da ga uvedete v opravljanje dela. Vendar se vam bo začetni trud bogato obrestoval, če ste izbrali pravega človeka. Zaposlitev pravih ljudi dviguje kulturo in moralo podjetja. Z ljudmi, ki jim lahko zaupate, je lažje delati, načrtovati in dosegati zastavljene cilje. S kvalitetnimi zaposlenimi bo podjetje uspešno poslovalo in hitreje raslo. Napačna izbira kandidata pa vas po drugi strani lahko drago stane in vam vzame veliko dragocenega časa.

Če razmišljate o tem, da bi zaposlili novo okrepitev, so vam lahko v pomoč naslednji koraki in nasveti.

Čim bolj natančno definirajte delovno mesto

Prvi korak pri zaposlovanju je, da natančno preučite, kakšne so potrebe podjetja, kakšno delovno mesto bo kandidat zasedel in kakšne naloge bo v sklopu svojega delovnega mesta opravljal. Na podlagi tega boste lažje sestavili opis, kakšna znanja, izkušnje in sposobnosti naj bi imel zaposleni, da bo lahko kar najbolj tekoče in uspešno opravljal delovne obveznosti.

Načrtujte zaposlitveni proces

Ko ste oblikovali opis delovnega mesta in veste, kaj zahtevate od kandidata, lahko začnete z zaposlitvenim postopkom. Odgovornost za to področje mora prevzeti eden od zaposlenih ali skupina zaposlenih. Treba se je odločiti, kje in koliko časa bo oglas za zaposlitev objavljen, na kakšen način boste prejemali prijave, kdo jih bo preverjal in kdo bo izvedel intervjuje.

Uporabite t. i. »to do« seznam za zaposlovanje

S pomočjo t. i. »to do« seznama oziroma seznama opravil boste lažje spremljali in načrtovali celoten proces zaposlovanja. Ne glede na to, ali gre za prvega človeka, ki ga želite zaposliti, ali če ste že večkrat ponovili postopek, je tak seznam pomemben, saj boste z njegovo pomočjo lažje spremljali, v kateri fazi je postopek.

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Izberite prave potencialne kandidate

Odnose s potencialnimi kandidati lahko razvijate že dolgo pred tem, ko nekoga dejansko zaposlite. Na tak način si boste ustvarili bazo kvalitetnih kandidatov, med katerimi boste lahko izbirali, ko boste dejansko potrebovali nekoga za določeno delovno mesto. Večjo izbiro kvalitetnih kandidatov kot imate, večja je možnost, da boste ob pravem času med njimi izbrali ustreznega.

Skrbno preverite prijavo in priporočila

Ko pregledujete prejete prijave na razpisano delovno mesto, si vzemite čas. Preverite prijavo in vse priloge ter ugotovite, v kolikšni meri se zapisano sklada z zahtevami, ki ste jih v fazi načrtovanja zaposlitvenega procesa postavili za zasedanje določenega delovnega mesta. Preverite kvalifikacije, sposobnosti, izobrazbo, izkušnje in osebnostne lastnosti kandidatov. Zelo pomembno je, da iz celotnega nabora prijav izberete najboljše, ki jih boste spoznali tudi v živo. Zato si vzemite dovolj časa za pregled prijav.

Pogovor s potencialnimi kandidati

Cilj zaposlitvenega intervjuja je, da kandidate spoznate še v živo in ugotovite, ali se napisano sklada z realnim stanjem in ali imajo kandidati tudi značajske lastnosti, ki jih potrebujejo za zasedanje delovnega mesta. Razgovor je tudi pravi trenutek, da se pozanimate, kakšna so pričakovanja kandidata glede plačila, ki ga bo za opravljeno delo prejemal, in ugotovite, ali se ta ujemajo z vašimi zmožnostmi. Če ste vešči pri izpraševanju kandidatov, lahko spoznate potencialne kandidate in ugotovite, ali bi se dobro vključili v samo kulturo vašega podjetja, tudi po telefonu.

Na intervjuju postavite prava vprašanja

Intervju s kandidati za delovno mesto je ključno orodje pri zaposlovanju, zato se morate nanj dobro pripraviti. Pripraviti morate pomembna vprašanja, s pomočjo katerih boste o kandidatih izvedeli tisto, kar je bistvenega pomena. Postaviti morate vprašanja, ki vam bodo omogočala, da boste prepoznali najboljše kandidate.

Preverite ozadje in reference kandidata

Pametno je, da še pred končno odločitvijo, koga boste zaposlili, preverite ozadje ljudi, ki se vam zdijo najbolj primerni za zasedanje razpisanega delovnega mesta. Preverite, ali so vse navedbe glede izkušenj, izobrazbe in referenc v življenjepisu resnične. Vredno je preveriti tudi morebitno kriminalno zgodovino posameznikov.

Drugi faktorji, na katere morate biti pozorni

Pri zaposlovanju se lahko hitro ujamete v eno najpogostejših pasti. Naravno je, da vam bo najbolj pri srcu kandidat, ki je kar v največji meri podoben vam. Vendar to ni nujno najboljša izbira. Ali v organizaciji res potrebujete še enega takega človeka, kot ste vi? Bistvo zaposlovanja je v tem, da so v podjetju zaposleni ljudje z različnimi sposobnostmi in znanji. Vsako področje zahteva določen tip človeka; in bolj kot je skupina zaposlenih heterogena, bolj kvalitetno so lahko pokrita vsa področja, ki jih podjetje obsega.

Ko se odločite za najbolj ustreznega kandidata, morate pripraviti pogodbo, v kateri v pisni obliki definirate vse, o čemer ste se dogovorili na razgovoru. Večje zahteve kot imate za kandidata in več izkušenj kot pričakujete, bolj bodite pripravljeni na to, da se bosta s kandidatom pogajala za različne ugodnosti, kot so višina plače, razni bonusi in drugo.

Vir: thebalancecareers.com

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Katera slovenska podjetja trenutno zaposlujejo?

Katera slovenska podjetja trenutno zaposlujejo?

Iščete zaposlitev? Si želite spremembe? V nadaljevanju predstavljamo seznam slovenskih podjetij, ki iščejo nove okrepitve! Preberite več >>

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

V tokratnem prispevku povzemamo odgovore FURSa, podane na najpogosteje zastavljena vprašanja v zvezi s prvim paketom davčnih ukrepov, ki jih za pomoč gospodarstvu in prebivalcem uvaja nov interventni zakon.   Preberite več >>

Bom prej dobil službo, če oblečem Armani obleko?

Bom prej dobil službo, če oblečem Armani obleko?

Oblecite se za službo, ki jo želite, ne za tisto, ki jo že imate. Uredite se, v oblekah se počutite dobro in delajte učinkovito. Karieristom so te besede znane že nekaj let, ki pa niso brez pomena. Temu je že večkrat prikimala tudi znanost, nazadnje ravno pred dnevi. Preberite več >>

Sklenitev in prekinitev delovnega razmerja

Sklenitev in prekinitev delovnega razmerja

Delovno razmerje nastane na podlagi pogodbe o zaposlitvi, ki je sporazum med delavcem in delodajalcem, na podlagi katerega delavec opravlja delo za delodajalca. Cilj delovnega razmerja je zagotavljanje usklajenega delovnega procesa, splošno gledano pa tudi dolgoročno zmanjševanje brezposelnosti. Preberite več >>

Podjemna pogodba ali pogodba o zaposlitvi?

Podjemna pogodba ali pogodba o zaposlitvi?

Vsak uspešen podjetnik se na določeni stopnji razvoja podjetja sooči s situacijo, ko povečan obseg dela narekuje potrebo po novem delavcu. Pri tem se včasih pojavi dilema, ali delavca zaposliti na podlagi pogodbe o zaposlitvi ali z njim skleniti podjemno oziroma kakšno drugo pogodbo. Preberite več >>

Pravne zanke pri zaposlovanju in odpuščanju

Pravne zanke pri zaposlovanju in odpuščanju

Zaposlovanje in odpuščanje se slej ko prej znajde na repertoarju delovnih nalog slehernega podjetnika. Pri tem se mora slednji kot delodajalec zavedati, da je delovna zakonodaja nekoliko bolj naklonjena delavcu, saj se ta smatra kot šibkejša stranka v delovnem razmerju. Preberite več >>

Želite obdržati svoje zaposlene? Ne storite naslednjih napak

Želite obdržati svoje zaposlene? Ne storite naslednjih napak

Direktorji in vodje oddelkov v podjetjih se pogosto pritožujejo, da jih njihovi najboljši kadri zapuščajo. Pri tem iščejo različne razloge in izgovore, saj se ne želijo soočiti s preprostim dejstvom: ljudje ne zapustijo službe, temveč svoje nadrejene. Preberite več >>

Oznake:
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje