Kdaj je čas, da svoj hobi spremenite v posel?

Vedno več je ljudi, ki svoj hobi spremenijo v posel svojega življenja. Danes ni nič nenavadnega začeti kariero kot podjetnik, hkrati pa ohranjati svojo redno službo za plačilo računov. Žal v tem primeru pogosto trpi posameznikovo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem.
naj hobi postane vaš posel (Vir: Pixabay)

naj hobi postane vaš posel (Vir: Pixabay)

Če tudi vi zaenkrat opravljate tako redno službo in svoj posel hkrati, se verjetno sprašujete: Kdaj je čas, da svoj hobi uspešno spremenim v posel?

Na žalost ni univerzalnega algoritma, ki bi podal oceno, da je prav zdaj končno čas za ta korak. Vsekakor bo vedno prisoten element tveganja in premagovanje le-tega je (lahko) del nagrade. Toda stvari se je treba lotiti počasi in preudarno. Ena največjih in najpogostejših podjetniških napak je ravno prehiter skok v posel.

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Preberite si 5 ključnih nasvetov pri transformaciji svojega hobija v posel.

1. Počakajte, dokler vaši poslovni prihodki niso stabilni daljše časovno obdobje

En ali dva meseca dobrega delovanja podjetja vam lahko vlijeta podjetniško samozavest, vendar morate vedeti, da dva meseca nista realni pokazatelj uspešnosti podjetja. Sezonskost lahko spremeni usodo celo že uveljavljenega podjetja in ni nikakršno merilo na dolgi rok. Torej, preden zapustite svojo redno službo, se najprej prepričajte, da je prihodek od vašega podjetništva stabilen daljše časovno obdobje.

2. Počakajte, dokler si ne zagotovite prihrankov za nujne primere

Prihranite nekaj denarja za rezervni sklad. Zaželeno je, da sklad za nujne primere pokriva vsaj en mesec stroškov. Potrebujete namreč dovolj denarja za obvladovanje morebitnih nepričakovanih stroškov, kot je na primer morebitno financiranje novega izdelka ali pa prihod recesije.

3. Počakajte, dokler vaš poslovni dohodek ne preseže dohodka vaše redne službe

Ne pozabite, da prenehanje vaše redne službe prinese izgubo rednega dohodka. Veliko ljudi opravi preskok od hobija k poslu še preden so dejansko opravili dober izračun stroškov. Če živite na kombiniranem dohodku iz vašega dnevnega dela in stranskega poslovanja, se prepričajte, da je dohodek od slednjega dovolj, da boste nadaljevali, preden boste opustili redno službo. Če se številke ne ujemajo, počakajte, dokler jih ne dosežete.

4.  Počakajte, dokler nimate trdnega plana B

Prihranki za nujne primere so samo sestavni del plana B. Pomislite: koliko stroškov vam je bilo prihranjenih v vaši redni službi? Poleg plačanih vseh obveznih socialnih in zdravstvenih prispevkov ste morda jedli v službeni menzi, ste imeli plačano parkirišče? Vsi ti morda nepredvideni stroški bodo od sedaj naprej vaša skrb, zato je pomembno, da jih načrtujete vnaprej.

5.  Počakajte, dokler vaša kombinacija posla in redne službe ne postane nevzdržna.

Vodenje podjetja lahko vaš življenjski slog spremeni v zelo stresnega. Vaše podjetje bo morda trpelo, ker se morate osredotočiti na redno službo. Lahko pa se zgodi ravno nasprotno – vaše dnevno delo trpi, ker porabite več časa za svoje posle. Lahko pa se posvetite obema in ugotovite, da vaše zdravje peša, saj delate 100-urne delovne tedne. Če in ko dosežete eno od teh situacij, se boste slej ali prej morali odločiti med redno službo in svojim poslom. V idealnem primeru bo naložba v vaše podjetje zmagala in lahko boste pustili svojo redno službo.

Nameravate ustanoviti podjetje in iščete dodatno znanje? Prijavite se na delavnico, kjer vam bomo razjasnili kadrovske in druge pravne vidike poslovanja podjetja.

Vir: Entrepreneur.com

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Poslanci bodo na izredni seji potrjevali predlog tretjega protikorona zakona namenjenega zagonu gospodarstva po epidemiji, ki je predvidoma vreden milijardo evrov. Najbolj odmevna ukrepa, ki ju prinaša predlog sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in boni, namenjeni za pomoč turizmu. Trenutno veljavni ukrepi se iztekajo z 31. majem, zato se s sprejemom zakona precej mudi. Preberite več >>

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka. Preberite več >>

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

Novelirani interventni zakon (ZIUZEOP-A) omogoča, da določenim subjektom ob izpolnjevanju zakonskih pogojev prispevke za čas epidemije krije država. Kateri so ti upravičenci, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako do oprostitve plačila razlagamo v nadaljevanju. Preberite več >>

Oznake:
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje