Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih

Kriptoslovar

V zadnjem času je tudi v Sloveniji mogoče zaznati trend naraščanja popularnost kriptovalut in števila vlagateljev vanje. Predstavljamo osnovne pojme.
Blockchain, veriženje blokov

Video: Kako tehnologija blockchain spreminja denar in posel. (Vir slike: Pixabay)

Gre za relativno novo tehnologijo z velikim potencialom, vendar pa lahko naložbe v kriptovalute predstavljajo tudi veliko tveganje. Ogromna nihanja v vrednosti so pogost pojav in so posledica kupovanja takšnih valut kot špekulativnih naložb.

Kaj sploh so kriptovalute?

Kriptovalute so digitalne valute, ki tako kot standardne valute predstavljajo menjalna sredstva. Ker ne obstajajo v fizični obliki, jim z drugo besedo jim lahko rečemo tudi digitalni denar.

So decentralizirane, saj za razliko od standardnih fiat valut, ki so regulirane s strani centralnih bank, pri kriptovalutah ni nadzornega organa, ki bi nanje vplival s svojim ravnanjem. Politika kriptovalut je tako odvisna od okvirov, ki jih je postavil izdajatelj, in od soglasja rudarjev, ki preverjajo in potrjujejo transakcije.

S kriptovalutami je mogoče trgovati, jih uporabiti za plačevanje pri prodajalcih, ki ponujajo tak način plačila, ali pa jih zamenjati za evre, dolarje ali druge fiat valute. Za razliko od papirnatih valut, kjer vedno obstaja možnost tiskanja novih bankovcev, je pri večini kriptovalut njihova proizvodnja omejena.

Bitcoin

Bitcoin vse od njegovih začetkov v letu 2008 še vedno ostaja najbolj poznana kriptovaluta. Predstavlja prvo decentralizirano kriptovaluto, ki za delovanje ne potrebuje posrednika ali upravitelja.

Bitcoin ni edina kriptovaluta, saj poleg njega obstaja na stotine alternativnih in različnih tipov kriptovalut.

Cena bitcoina je trenutno visoka in zelo niha. Ker pa je 1 bitcoin vreden 100 milijonov satošijev, je posameznikom omogočen tudi nakup njegovega manjšega deleža. Pri tradicionalnih papirnatih valutah se lahko države glede na potrebe odločijo, da bodo natisnile več denarja. V sistemu bitcoinov pa ni tako, saj je njihovo končno število omejeno na 21 milijonov.

Rudarjenje

Sistem bitcoinov je zasnovan tako, da bitcoine preko rudarjenja ustvarjajo uporabniki sami. Ti na svojih računalnikih rešujejo kompleksne matematične operacije. Prvi, ki mu uspe priti do rešitve, je nagrajen z določenim številom bitcoinov. Drugi udeleženci uspešno rešeno nalogo preverijo in jo potrdijo, s čimer nastane nov blok.

Blok je sestavljen iz seznama v določenem časovnem obdobju opravljenih transakcij, ki čakajo na obdelavo. Čas, ki ga rudar porabi za odkritje novega bloka, je približno deset minut. Ko rudarji transakcije potrdijo, jih zapišejo v javno knjigo, ki že vsebuje dolg seznam blokov.

Blockchain

Blockchain predstavlja javno knjigo, kamor se v kronološkem vrstnem redu vpisujejo (bitcoin) transakcije. Gre za tehnologijo veriženja podatkovnih blokov, ki prek sistema izmenjavanja informacij beleži nove transakcije.

Podatki o transakcijah se širijo po mreži, hkrati pa se pri vseh sodelujočih preverja ujemanje blokov. Pri tem se ohrani zgodovina prejšnjih transakcij, ustvarja sledljivost transakcij in preprečuje, da bi prišlo do dvojne porabe bitcoina. Pretekle transakcije so za nazaj preverljive. Posledično bi bil vsak poskus spreminjanja takoj opazen, saj bi povzročil neujemanje v novih blokih od te točke naprej.

Blockchain vsebuje vse transakcije, ki so bile kadarkoli in kjerkoli v omrežju opravljene med bitcoin naslovi, in se stalno posodablja. Vpogled vanj imajo vsi uporabniki.

Varnost digitalne denarnice

Kupljene digitalne kovance uporabnik lahko shranjuje v digitalni denarnici, za katero pridobi svoj zasebni ključ. Digitalne denarnice so zasnovane za izmenjavo digitalnih informacij preko procesa, ki ga omogočajo bistvena načela kriptografije, in imajo funkcijo navadne denarnice.

Digitalnih denarnic sicer ni mogoče ponarediti, dejstvo pa je, da so kraje iz takšnih denarnic pogoste, odkritje storilca pa je praktično nemogoče. Lastnik digitalne denarnice za varnost lahko poskrbi že sam z varnostnim kopiranjem podatkov, pred krajami pa ga varuje tudi kriptografija.

Trgovanje s kriptovalutami

Bitcoine je mogoče kupiti preko specifičnih aplikacij, na bitcoin avtomatih ali v virtualnih menjalnicah. Ena bolj znanih je plod dela Slovencev in se imenuje Bitstamp. Ta predstavlja prvo menjalnico v Evropski uniji, ki je v celoti licencirana za opravljane finančnih storitev. V Sloveniji je nakup bitcoinov možen tudi na Petrolovih bencinskih servisih, pred kratkim pa je možnost nakupa bitcoina na določenih bankomatih ponudila tudi Hranilnica Lon.

Prednost uporabe bitcoina predstavlja hiter, anonimen in (skoraj) brezplačen prenos. Izogniti se je mogoče tudi bančnemu nadzoru in visokim provizijam za nakazila v tujino. Priljubljeni so tudi nakupi bitcoina kot naložbe, saj je kljub nihanjem v preteklosti veliko pridobil na vrednosti.

Dobiček fizičnih oseb pri nakupovanju in prodaji kriptovalut ni predmet obdavčitve z dohodnino. V primeru fizičnih oseb, ki opravljajo registrirano dejavnost in trgujejo s kriptovalutami (npr. samostojni podjetnik), pa je tak dohodek obdavčen. Obdavči se tudi dohodek na podlagi prejete kriptovalute kot plačila za opravljeno storitev ali pridobitev kriptovalute z rudarjenjem.

Viri: Svet kapitala, Wall Street, Kriptovalute, Svet kapitala

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Pred slabim letom dni je zaživela prva energetska tržnica SunContract, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov ali blockchaina. Danes ima slovensko podjetje sklenjenih že za milijon evrov pogodb na področju nakupa in prodaje električne energije ter realiziranih za več sto tisoč evrov naročil za izdelavo sončnih elektrarn in toplotnih črpalk. Preberite več >>

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Lahko pretresi na področju kriptovalut in kriptožetonov ponovno prebudijo zanimanje za množično financiranje na platformah, kot sta Kickstarter in Indiegogo? Preberite več >>

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Konec oktobra je skupina prevajalskih strokovnjakov, uspešnih podjetnikov in blockchain svetovalcev predstavila prevajalsko platformo TAIA. Z uporabo umetne inteligence bo trajanje prevajanja prepolovljeno. Preberite več >>

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Z organizacijo konzorcija European Blockchain HUB je Slovenija naznanila vodilno vlogo pri globalnem povezovanju vlad, stroke, podjetij, tehnologij, poslovnih eko-sistemov, raziskovalcev in ustvarjalcev na področju blockchain tehnologije. Preberite več >>

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Podjetje Bitnik že od leta 2014 deluje na področju kriptovalut in tehnologije veriženja blokov. Njihova osnovna dejavnost je povezana z menjavo in nakupovanjem kriptovalut, obenem pa želijo širši javnosti čim bolje predstaviti svet kriptovalut in povezanih tehnologij. Preberite več >>

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

Slovensko podjetje Oxcert, ki je razvilo prvi protokol za upravljanje nedenarnih sredstev na blockchainu, je s prodajo kriptožetonov zbralo 10 milijonov dolarjev. Preberite več >>

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Z uporabo platforme SunContract lahko uporabniki dostopajo do električne energije po nižji ceni. Gre za produkt slovenskega znanja, ki temelji na blockchain tehnologiji. Preberite več >>

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

V sredo, 20. junija 2018, se je s predavanjem Nika Slavniča zaključil večmesečni brezplačni mentorski program ICOrelator v organizaciji Tehnološkega parka Ljubljana, IRP (Tovarna podjemov) in Zavoda mladi podjetnik, z vsebinsko podporo Blockchain Think Tanka, Bitcoin društva Slovenije in podjetja Bitnik. Rezultati programa so vzpodbudni, odzivi udeležencev, tako mentorjev kot podjetniških ekip, pa pozitivni. Preberite več >>

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Vlada Republike Slovenije je konec maja sprejela Akcijski načrt glede blockchain tehnologije. "Med državami EU že poteka tekma, katera bo svoje okolje naredila najbolj privlačno za blockchain projekte," pojasnjuje slovenski strokovnjak za blockchain tehnologijo, dr. Peter Merc. Preberite več >>

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Po podatkih Coindeska je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta s primarnimi izdajami kripto žetonov (ICO) zbranih za 6,3 mrd USD sredstev. Ta znesek presega vsoto vseh zbranih sredstev v letu 2017. Samo v januarju so slovenski ICO projekti (CargoX, X8Currency, InsurePal, Origin Trail in ostali) zbrali za več kot 50 mio EUR sredstev. Ponudba na kripto trgu v obliki ICO projektov torej obstaja, prav tako obstaja povpraševanje (investitorji). Površen opazovalec ICO industrije bi lahko na osnovi prej navedenih dejstev hitro sklepal, da je svoj ICO vedno lažje izpeljati. Ali je res tako? Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje