Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka.
izjava že na voljo

Samozaposleni že lahko oddajo izjavo za uveljavljanje izredne pomoči. (Vir slike: Pixabay)

Interventni zakon  (ZIUZEOP) samozaposlenim, ki zaradi posledic epidemije ne morejo opravljati svoje dejavnosti, oziroma jo opravljajo v zmanjšanem obsegu omogoča pridobitev izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka. Za mesec marec je tako mogoče pridobiti dohodek v višini 350 evrov, za april in maj pa po 700 evrov. Mesečni temeljni dohodek za marec, april in maj 2020 se bo izplačal v enkratnem znesku. Samozaposleni so poleg pridobitve izredne pomoči oproščeni tudi plačila prispevkov za vsa obvezna socialna zavarovanja za marec (od 13.3. naprej), april in maj, morajo pa v tem primeru na dan oddane vloge imeti poravnane zapadle davčne obveznosti.

Izjavo je potrebno predložiti najkasneje do 31. maja.

Kdo je upravičen do pomoči?

Za pomoč lahko zaprosijo samozaposleni, ki so utrpeli vsaj 25% zmanjšanje prihodkov (upoštevajo se izdani računi) v marcu, glede na letošnji februar ali vsaj 50% zmanjšanje prihodkov v aprilu ali maju, glede na letošnji februar. Velja dodati, da ukrep zajema le polne s.p.-je, ne tudi popoldanskih.

Do pomoči pa niso upravičeni samozaposleni, ki ne bodo dosegli zakonskega pogoja upada prihodkov. Prihodki samozaposlenega se morajo namreč v prvem polletju letošnjega leta zmanjšati za več kot petino glede na lansko prvo polletje, njihovi prihodki v drugem polletju glede na isti čas lani pa ne smejo doseči več kot 20% rasti glede na isto obdobje v lanskem letu. Če pogoja ne bosta dosežena, se bo pomoč vračala v celoti.

Izjava za uveljavljanje pomoči že aktivirana

Samozaposleni svojo pravico do mesečnega dohodka uveljavljajo le elektronsko, preko aplikacije eDavki (mobilno ali prek računalnika). Tisti, ki aplikacije še nimajo, si jo morajo prej naložiti. Smiselno je tudi, da se prijavijo v sistem eVročanja, kar pomeni, da jim bodo dokumenti vročeni po elektronski poti in ne po navadni pošti.

Eden od pogojev za uveljavljanje izredne pomoči po interventnem zakonu so tudi poravnane vse davčne obveznosti, ki jih pobira FURS, na dan uveljavitve interventnega zakona (pričel veljati 11.4.2020). V zadnjem tednu so pristojni intenzivno opozarjali, da morajo zavezanci vse obveznosti poravnati pravočasno in pred 10. aprilom, saj na ta dan banke niso izvajale medbančnega plačilnega prometa. Ker na FURSu niso želeli, da bi zgolj neizvajanje medbančnega plačilnega prometa določene zavezance prikrajšalo za upravičenost do pomoči, so se odločili, da bodo stanje davčnih obveznosti preverjali na dan 9.4.2020 (ko rok za plačilo akontacije za marec 2020 še ni potekel). To pomeni, da za tiste, ki akontacije za mesec marec do 10. aprila še niso plačali, to ne bo pomenilo izgube pravice do mesečnega temeljnega dohodka.

Kdaj bom prejel nakazilo?

Upravičencem, ki bodo izjavo vložili do 18. aprila bo FURS mesečni temeljni dohodek za marec nakazal 25. aprila.

Če bo izjava vložena med 19. in 30. aprilom 2020, za marec ali april ali oba meseca skupaj, bo FURS znesek izplačal do 10. maja.

Na podlagi izjave vloženih med 1. in 31. majem 2020 za marec, april, maj ali dva ali tri od navedenih mesecev skupaj, bo FURS znesek izplačal 10. junija.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Poslanci bodo na izredni seji potrjevali predlog tretjega protikorona zakona namenjenega zagonu gospodarstva po epidemiji, ki je predvidoma vreden milijardo evrov. Najbolj odmevna ukrepa, ki ju prinaša predlog sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in boni, namenjeni za pomoč turizmu. Trenutno veljavni ukrepi se iztekajo z 31. majem, zato se s sprejemom zakona precej mudi. Preberite več >>

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

Novelirani interventni zakon (ZIUZEOP-A) omogoča, da določenim subjektom ob izpolnjevanju zakonskih pogojev prispevke za čas epidemije krije država. Kateri so ti upravičenci, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako do oprostitve plačila razlagamo v nadaljevanju. Preberite več >>

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

V tokratnem prispevku povzemamo odgovore FURSa, podane na najpogosteje zastavljena vprašanja v zvezi s prvim paketom davčnih ukrepov, ki jih za pomoč gospodarstvu in prebivalcem uvaja nov interventni zakon.   Preberite več >>

Oznake: , , , , , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje