MP intervju: Dušan Olaj, podjetnik leta 2013 – Duol Inženiring

Podjetnik Dušan Olaj, direktor Duol Inženiring, si je prislužil laskavi naziv Podjetnik leta 2013. Njegovo podjetje, ustanovljeno dve dekadi nazaj, se ukvarja z razvijanjem in izdelovanjem balonov za pokrivanje velikih površin v izjemnih klimatskih pogojih.
MP intervju: Dušan Olaj, podjetnik leta 2013 – Duol Inženiring

MP intervju: Dušan Olaj, podjetnik leta 2013 – Duol Inženiring

Podjetnik Dušan Olaj, direktor Duol Inženiring, si je prislužil laskavi naziv Podjetnik leta 2013. Podjetje, ustanovljeno dve dekadi nazaj, se ukvarja z razvijanjem in izdelovanjem balonov za pokrivanje velikih površin v izjemnih klimatskih pogojih in pokriva številne svetovne trge, začenši s trgi nekdanje Sovjetske zveze (kar 80 odstotkov trga) in nadaljujoč s pokrivanjem trgov v Kazahstanu, Savdski Arabiji, Iranu, Katarju in skandinavskih državah.

Letošnja nominiranca za Podjetnika leta sta bila poleg izbranega še Boštjan Gaberc, generalni direktor podjetja Mikrografija in Tone Stanovnik, direktor podjetja Špica International.

Vrsti »Podjetnikom leta«, v katero spadajo Edvard Golob, brata Jakopin, Ivo Boscarol, Igor Akrapovič, Uroš Merc, Aleš Štrancar, Albert Erman in Aleš Kristančič, pa se je 16. oktobra tako pridružil še novopečeni podjetnik leta, Dušan Olaj, s katerim smo poklepetali o podjetnikih kot svetlih točkah gospodarstva, o najbolj priporočljivih načinih za plemenitenje denarja podjetja, prijemih za izogibanje krize in svojevrstnih nadaljnjih vizijah…

duol

Podjetje Duol Inženiring je s kar 16.000 kvadratnimi metri pokrite površine med drugim tudi dobavitelj drugega največjega balona na svetu, v Kazahstanu pokriva celoten nogometni stadion z atletsko stezo, v Savdski Arabiji je postavljen balon za tamkajšnjo vojsko in še bi lahko naštevali… Kakšna je torej vaša tržna niša in kako bi opredelili svojo unikatno konkurenčno prednost?

Duolova niša so stranke, ki želijo predvsem hitro in začasno ali stalno prekriti določeno površino. Smo torej nekje med odprtim prostorom in zidanim objektom, s tem, da kupcu omogočamo vse udobje, ki bi ga sicer bil deležen v zidanem objektu.

Naš slogan je: Času dodajamo prostor, daleč stran od vremena. Ta filozofija se je pokazala za odlično, še posebej v kriznih časih, ko so se investicijska sredstva zmanjšala, potrebe po pokritih površinah pa ostale enake ali celo večje.

Unikatna konkurenčna prednost Duola je v tem, da imamo izjemno bogate izkušnje in da delujemo globalno. Ta kombinacija omogoča hitri razvoj novih rešitev. V tem trenutku je Duol tehnološki vodja v tržni niši.

V sodelovanju z Američani ste razvili tudi aplikacijo aerogelne izolacije, pri čemer gre za nanotehnologijo in s tem povečali izolacijske sposobnosti objektov. Lahko poveste več o tem?

duol

Skandinavski trg nas je prisilil, da moramo svoje objekte stalno energetsko izpopolnjevati.  Soočeni s tem izzivom, smo prišli do unikatne ideje, da v naš sistem vdelamo izolacijski material. Najboljše ta hip imajo Američani in tako je prišlo do sodelovanja, ki je danes že preraslo klasični kupo-prodajni odnos in se spremenilo v skupni razvojni projekt. S to novo tehnologijo smo za več kot dvakrat povečali izolacijske sposobnosti naših membranskih sistemov.

Branko Meh, podpredsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in predsednik UO OZS, je na podelitvi naziva poudaril, da so »podjetniki leta tiste svetle točke, ki lahko pomagajo naše gospodarstvo izvleči iz krize«. Kaj o tem menite sami?

Zanesljivo je osnova stabilnosti vsake države razvejano podjetništvo, saj se mikro in mali sistemi lažje in predvsem hitreje prilagajajo krizam. Še posebej je to pomembno v Sloveniji, saj je najhitrejša pot iz krize po mojem mnenju ravno internacionalizacija podjetništva. Izvoz je tisti, ki nam kratkoročno edini lahko stabilizira in/ali dvigne BDP.

Kateri načini so po vašem mnenju najbolj priporočljivi za plemenitenje denarja podjetja?

O tem bo najbolje sodil vsak sam. Osebno podpiram idejo reinvestiranja dobička nazaj v podjetje. Ob viziji in zaupanju v svoj izdelek je to najbolj zanesljiv in donosen način plemenitenja denarja.

Kolikšen delež dobička torej vložiti v nadaljnji razvoj?

Ravno pravi, da boste uspeli doseči ali obdržati konkurenčno prednost.

Krizi se uspešno izogibate z razpršitvijo trgov in dejstvom, da relativno nizek delež vežete na posamezen trg. Menite, da je to v času recesije priporočljiv recept tudi za ostale lastnike in direktorje, ki jim produkt podjetja to omogoča?

Absolutno. Prevelika odvisnost od posameznega trga ali kupca je slaba boniteta. Z razpršitvijo trga in kupcev je učinek krize manjši, ali pa ga celo lahko izničite. S tem pridete iz krize bistveno močnejši kot konkurenca.

Vaša nadaljnja vizija?

Ne pozabite tudi na ostale MP intervjuje!

Ostati tehnološki vodja na področju arhitekture hitro postavljivih hal, ostati globalno podjetje ter v naslednjih petih letih doseči enak položaj kot ga imamo v športu, tudi v kmetijskem sektorju z našimi mobilnimi skladiščnimi objekti za poljske pridelke.

Več o podjetju: Duol Inženiring

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

BigD Design & Innovation je podjetje, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem. Ustanovitelj Adrian Larripa se je po študiju v Milanu vrnil na univerzo Navarra v Pamplono, kjer je začel s svetovanjem na področju industrijskega oblikovanja. Podjetje deluje deset let, v tem času pa so se specializirali za projekte LED svetil za turbine vetrnic. Z njimi sodeluje Anamarija Čuden, sicer “coworkerka” v MP hubu. Preberite več >>

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Pred 13 leti je takoj po zaključenem študiju skočil v podjetniški svet, točneje v finančništvo. V vseh letih so se morali kar nekajkrat preoblikovati v skladu s trendi, ker če bi ostali v istem segmentu financ, jih danes ne bi bilo več, priznava. Nejc Apšner, soustanovitelj podjetja Nekster finance (zdajšnji Achilles op.a.), ki upravlja spletno platformo Nekster, pravi, da je rast podjetja potekala zelo generično. "Začeli smo z ničle, danes pa se lahko pohvalimo, da smo ena večjih slovenskih faktoring družb. Čeprav v resnici nismo več faktoring družba, ampak se pozicioniramo kot neke vrste “airbnb’ za investitorje in na drugi strani podjetja, ki jim na platformi omogočamo, da prihajajo do likvidnostnih sredstev na enostaven način." Preberite več >>

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Reči, da dobra komunikacija na delovnem mestu vpliva na finančni rezultat, je resno podcenjevanje. Raziskave kažejo, da je povprečna ocenjena izguba na podjetje zaradi slabe interne komunikacije zelo velika. Preberite več >>

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

Za startup podjetja, ki razvijajo fizični produkt, je eden ključnih dejavnikov uspešnega razvoja povezovanje s podjetji iz t.i. hardware industrije. Ekipa SparkLPG, ki razvija avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključila v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar. Preberite več >>

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Podjetje Evegreen razvija 100-odstotno bio-razgradljive, naravi prijazne materiale in izdelke na osnovi organskih odpadkov, ki jih proizvedejo različna industrijska in uvozna podjetja. Tako jih po eni strani razbremenijo stroškov z odpadki, po drugi pa nadomestijo del njihove ponudbe z zelenimi, inovativnimi izdelki. Do zdaj so pri ustvarjanju receptur uporabili že pšenično slamo, riževe in pšenične luščine ter odpad kave, njihov cilj pa je trgu ponuditi čim širšo paleto alternativnih produktov, ki bodo v naravi povsem razgradljivi. Ta misija jih je pripeljala tudi v pospeševalniški program HardwareSTART, ki ga v konzorciju izvajajo Dewesoft, Katapult in Zavod mladi podjetnik. Preberite več >>

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

V podjetju Agitron razvijajo napredne strojne in programske rešitve za podporo digitalizaciji fizičnih trgovin. Razvili so napravo, ki je nameščena na nakupovalni voziček in trgovcem daje podatke o gibanju kupcev po trgovini, na podlagi katerih trgovec določi postavitev artiklov in vrednost posamezne pozicije. Njihov drugi produkt pa je digitalna cenovka, ki trgovcem omogoča spreminjanje cen na daljavo, kupcu pa daje informacije o posameznem izdelku. Preberite več >>

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Microbium je mlado podjetje, dejavno na področju detekcije in eliminacije mikrobov v industriji. Razvilo je avtomatiziran sistem za identifikacijo in štetje bakterij v vzorcih pitne vode, s tem pa omogočilo enostaven nadzor nad kvaliteto vode, brez laboratorijev in znanja mikrobiologije. Preberite več >>

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Pri blagovnih znamkah EQUA in GOAT STORY gre za dve slovenski zgodbi o uspehu, ki sta plod istega podjetja. Dokazujeta, da se lahko inovativnost in težnja po stalnih izboljšavah bogato obrestujeta. Obe zgodbi sta namreč uspešni tudi v svetovnem merilu. Preberite več >>

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic je startup, ki ga sestavlja ekipa študentov. Ukvarja se z izdelavo naravne kozmetike iz čebeljih proizvodov, ki imajo zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov številne pozitivne učinke na kožo. Preberite več >>

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

V začetku tega leta je Marin Medak z ekipo Gigodesign ustanovil startup Della Spina. Gre za optiko, ki ponuja kakovostna dioptrijska očala po ugodnih cenah. Posebnost je v tem, da lahko stranka tri pare očal en teden brezplačno preizkuša na domu, preden se odloči, če jih bo kupila. Kako optika posluje danes? Preberite več >>

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje