Subvencija za samozaposlitev (ni več na voljo)

V enem izmed nedavno objavljenih člankov smo govorili o dodatnih posameznih sredstvih v višini 5.000 evrov, ki jih Zavod RS za zaposlovanje namerava dodeliti tistim, ki nameravajo v kratkem ustanoviti svoje podjetje. Ste med njimi tudi vi?
Subvencija za samozaposlitev (ni več na voljo)

Subvencija za samozaposlitev

Subvencija za samozaposlitev do nadaljnjega ni na voljo. Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o novostih.

Subvencija za samozaposlitev

V okviru aktivnosti spodbujanja podjetništva Zavod RS za zaposlovanje med drugim ponuja tudi nepovratno subvencijo za samozaposlitev v višini 5.000 evrov, do katere so upravičene brezposelne osebe, ki se odločijo za eno od oblik samozaposlitve (s.p.,d.o.o, kulturni delavci idr.). V sledečem članku vam predstavljamo konkretne korake za pridobitev subvencije.

Ob tem vam priporočamo tudi branje sorodnega članka z naslovom Kako do subvencije za samozaposlitev, v katerem so natančneje našteti tudi pogoji in omejitve.

Prvi pogoj na poti k pridobitvi subvencije je vpis v evidenco brezposelnih oseb oz. prijava na zavodu za zaposlitev. Ko se prijavite, vam je dodeljen osebni svetovalec za zaposlitev, pri katerem ste običajno naročeni dober mesec po vpisu v evidenco. Priporočamo vam, da svetovalca pokličete kmalu po vpisu in mu razložite, da se nameravate potegovati za tovrstno subvencijo. Denar za denarno pomoč za samozaposlitev se črpa iz evropskega socialnega sklada, znesek pa je omejen, prav tako je posledično omejeno možno število dodeljenih subvencij.

Vključitev v postopek pridobitev subvencije torej poteka prek svetovalca zaposlitve, ki vam pripravi t.i. zaposlitveni načrt, v katerem so opredeljeni vaši zaposlitveni cilji ter izjavo o vključitvi v program pomoči pri samozaposlitvi, ki skupaj služita kot osnova za prijavo v postopek pridobitve že omenjene subvencije.

Za kandidate za samozaposlitev je obvezna udeležba na brezplačni delavnici za samozaposlitev. Po uspešno opravljeni delavnici, ki traja 5 dni (najmanj 22,5 pedagoške ure), dobite potrdilo, ki ga prinesete svojemu svetovalcu na Zavod za zaposlovanje. 

Po opravljeni delavnici se lahko poslovni subjekt ustanovi že naslednji dan. V njem se mora kandidat samozaposliti v 40-ih dneh po zaključku delavnice, najkasneje do 13. 12. 2013. Po samozaposlitvi ga Zavod samodejno odjavi iz evidence brezposelnih.

Vlogo za subvencijo mora prosilec Zavodu predložiti v 8-ih dneh od datuma ustanovitve poslovnega subjekta oz. samozaposlitve.

Ne pozabite na možnost uveljavitve delne oprostitve plačila prispevkov za nove samozaposlene, saj je združljiva s subvencijo za samozaposlitev!

V roku 30-ih dni se Zavod odloči glede prosilčeve vloge. Če je odobrena, z njim podpišejo pogodbo o dodelitvi subvencije. Na podlagi podpisane pogodbe zavodu izdate zahtevek za izplačilo sredstev subvencije v višini 5.000 evrov, kar pa še ne pomeni takojšnjega nakazila denarja. Priporočamo, da se s svojim računovodjem pogovorite o razmejitvi subvencije!

Preberite tudi: Kako do subvencije za samozaposlitev?

Čakalna doba nakazila se giblje od enega do treh mesecev. Ko je denar nakazan, ga lahko porabite za vse, kar je v povezavi s poslovanjem vašega podjetja.

Priporočamo vam, da sredstva porabite v večji meri za plačevanje obveznih prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, saj znajo le-ti biti precej visoki – osnovni prispevki za s. p. se gibljejo okrog 300 evrov na mesec (več si preberite v članku Prispevki za samostojne podjetnike). Omenimo naj še, da mora vaša samozaposlitev, v kolikor želite celotni znesek obdržati, trajati vsaj dve leti, v nasprotnem primeru boste namreč dolžni vrniti sorazmerni preostali del subvencije.

Po registraciji podjetja

Ob oziroma po registraciji podjetja je modro poskrbeti še za nekaj formalnosti oziroma se poslužiti nekaterih storitev, ki so potrebne ali pa pomagajo pri poslovanju:

Poslovni račun za nemoteno poslovanje.
Najti prostor za registracijo sedeža podjetja, morda tudi coworking pisarno za delo.
Kakovostno računovodstvo. Za mlade podjetnike smo pripravili ugodno MP računovodstvo.
Sistem za enostavno izdajo računov, potnih nalogov ter spremljanje poslovanja.
Bi raje ustanovili d.o.o., a nimate ustanovnega kapitala? Odločite se za nakup d.o.o..
Sledite spremembam: Podjetniška literatura, pravni obrazci, seminarji, davčni nasveti.
Orodje za preverjanje bonitete vaših strank, za kar poskrbijo Bonitete.si.
V 21. stoletju potrebujete tudi: Spletno gostovanje in spletne domene.

Ta članek je bil pripravljen na podlagi zakonodaje ter sodne in upravne prakse, veljavne v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtor in Zavod mladi podjetnik ne odgovarjata za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.

Subvencija za samozaposlitev do nadaljnjega ni na voljo. Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o novostih.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>


Aktualni podjetniški razpisi

Aktualni podjetniški razpisi

Če vas zanimajo priložnosti za pridobitev povratnih ali nepovratnih sredstev za vaše podjetje, si oglejte pregled aktualnih razpisov z različnih področij za podjetja in posameznike. Pohitite s pripravo dokumentacije, roki za oddajo prijav se hitro približujejo! Preberite več >>

Na voljo nove spodbude za raziskovalno razvojne projekte

Na voljo nove spodbude za raziskovalno razvojne projekte

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo razpis, namenjen sofinanciranju izvajanja RRI projektov podjetij ali konzorcijev podjetij, katerih projektni cilj mora biti nov ali izboljšan izdelek, proces ali storitev, razvit do stopnje, da je potrjen v končni obliki ter primeren za uporabo v realnem okolju. Preberite več >>

Javni razpis za sofinanciranje večjih začetnih investicij

Javni razpis za sofinanciranje večjih začetnih investicij

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo razpis za sofinanciranje večjih začetnih investicij na problemskih območjih. Na voljo so nepovratna sredstva za sofinanciranje investicij na območju Maribora s širšo okolico, Pokolpja in Hrastnika, Radeč in Trbovelj. Preberite več >>

Zaposlitve za nedoločen čas za več kot 5.500 brezposelnih mladih

Zaposlitve za nedoločen čas za več kot 5.500 brezposelnih mladih

Zavod RS za zaposlovanje je 4. aprila 2017 objavil javno povabilo, ki delodajalcem omogoča subvencijo 5.000 EUR za zaposlitev brezposelnih, mlajših od 30 let. Ponudbe za trajno zaposlovanje mladih lahko delodajalci oddajo do 31. julija 2019 oziroma do obvestila o zaprtju povabila. Preberite več >>

Slovenski podjetniški sklad razpisuje zagonske spodbude za rast podjetij na področju rabe lesa

Slovenski podjetniški sklad razpisuje zagonske spodbude za rast podjetij na področju rabe lesa

Že drugo leto zapored Slovenski podjetniški sklad skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo razpisuje spodbude v višini 400 tisoč evrov za rast podjetij na področju rabe lesa, ki bodo okrepile okoli 10 novonastalih podjetij. Preberite več >>

Sofinanciranje udeležbe podjetij na mednarodnih poslovnih dogodkih v tujini

Sofinanciranje udeležbe podjetij na mednarodnih poslovnih dogodkih v tujini

Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija je objavila javni razpis za sofinanciranje aktivne udeležbe podjetij na mednarodnih poslovnih dogodkih v tujini v letu 2017. Preberite več >>

Spoznajte kandidate za konkretno delo še pred zaposlitvijo

Spoznajte kandidate za konkretno delo še pred zaposlitvijo

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje še vedno ponuja sredstva na treh javnih povabilih, ki omogočajo delodajalcem, da spoznajo, preizkusijo in usposobijo brezposelne na delovnem mestu, preden se dokončno odločijo glede njihove zaposlitve. Preberite več >>

Z garancijami Slovenskega podjetniškega sklada lažje, hitreje in ceneje do bančnih kreditov

Z garancijami Slovenskega podjetniškega sklada lažje, hitreje in ceneje do bančnih kreditov

Slovenski podjetniški sklad je objavil javni razpis za odobravanje garancij za zavarovanje bančnih kreditov. 92 milijonov evrov razpisanih garancij bodo tudi letos lahko najemala mikro, mala in srednje velika podjetja za kredite, ki jih bodo predhodno odobrile banke. Preberite več >>

Mikrokrediti za mikro in mala podjetja

Mikrokrediti za mikro in mala podjetja

Slovenski podjetniški sklad je objavil prvi javni razpis v letu 2017. Tudi letos mikro in malim podjetjem ponuja mikrokredit do višine 25 tisoč evrov z zelo ugodno obrestno mero. Podjetja bodo do mikrokreditov dostopala hitro, enostavno in brez stroškov odobritve. Preberite več >>

Oznake: , , , , , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje