Subvencija za samozaposlitev (ni več na voljo)

Avtor — 27.06.2013
V enem izmed nedavno objavljenih člankov smo govorili o dodatnih posameznih sredstvih v višini 5.000 evrov, ki jih Zavod RS za zaposlovanje namerava dodeliti tistim, ki nameravajo v kratkem ustanoviti svoje podjetje. Ste med njimi tudi vi?
Subvencija za samozaposlitev (ni več na voljo)

Subvencija za samozaposlitev

Subvencija za samozaposlitev do nadaljnjega ni na voljo. Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o novostih.

Subvencija za samozaposlitev

V okviru aktivnosti spodbujanja podjetništva Zavod RS za zaposlovanje med drugim ponuja tudi nepovratno subvencijo za samozaposlitev v višini 5.000 evrov, do katere so upravičene brezposelne osebe, ki se odločijo za eno od oblik samozaposlitve (s.p.,d.o.o, kulturni delavci idr.). V sledečem članku vam predstavljamo konkretne korake za pridobitev subvencije.

Ob tem vam priporočamo tudi branje sorodnega članka z naslovom Kako do subvencije za samozaposlitev, v katerem so natančneje našteti tudi pogoji in omejitve.

Prvi pogoj na poti k pridobitvi subvencije je vpis v evidenco brezposelnih oseb oz. prijava na zavodu za zaposlitev. Ko se prijavite, vam je dodeljen osebni svetovalec za zaposlitev, pri katerem ste običajno naročeni dober mesec po vpisu v evidenco. Priporočamo vam, da svetovalca pokličete kmalu po vpisu in mu razložite, da se nameravate potegovati za tovrstno subvencijo. Denar za denarno pomoč za samozaposlitev se črpa iz evropskega socialnega sklada, znesek pa je omejen, prav tako je posledično omejeno možno število dodeljenih subvencij.

Vključitev v postopek pridobitev subvencije torej poteka prek svetovalca zaposlitve, ki vam pripravi t.i. zaposlitveni načrt, v katerem so opredeljeni vaši zaposlitveni cilji ter izjavo o vključitvi v program pomoči pri samozaposlitvi, ki skupaj služita kot osnova za prijavo v postopek pridobitve že omenjene subvencije.

Za kandidate za samozaposlitev je obvezna udeležba na brezplačni delavnici za samozaposlitev. Po uspešno opravljeni delavnici, ki traja 5 dni (najmanj 22,5 pedagoške ure), dobite potrdilo, ki ga prinesete svojemu svetovalcu na Zavod za zaposlovanje. 

Po opravljeni delavnici se lahko poslovni subjekt ustanovi že naslednji dan. V njem se mora kandidat samozaposliti v 40-ih dneh po zaključku delavnice, najkasneje do 13. 12. 2013. Po samozaposlitvi ga Zavod samodejno odjavi iz evidence brezposelnih.

Vlogo za subvencijo mora prosilec Zavodu predložiti v 8-ih dneh od datuma ustanovitve poslovnega subjekta oz. samozaposlitve.

Ne pozabite na možnost uveljavitve delne oprostitve plačila prispevkov za nove samozaposlene, saj je združljiva s subvencijo za samozaposlitev!

V roku 30-ih dni se Zavod odloči glede prosilčeve vloge. Če je odobrena, z njim podpišejo pogodbo o dodelitvi subvencije. Na podlagi podpisane pogodbe zavodu izdate zahtevek za izplačilo sredstev subvencije v višini 5.000 evrov, kar pa še ne pomeni takojšnjega nakazila denarja. Priporočamo, da se s svojim računovodjem pogovorite o razmejitvi subvencije!

Preberite tudi: Kako do subvencije za samozaposlitev?

Čakalna doba nakazila se giblje od enega do treh mesecev. Ko je denar nakazan, ga lahko porabite za vse, kar je v povezavi s poslovanjem vašega podjetja.

Priporočamo vam, da sredstva porabite v večji meri za plačevanje obveznih prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, saj znajo le-ti biti precej visoki – osnovni prispevki za s. p. se gibljejo okrog 300 evrov na mesec (več si preberite v članku Prispevki za samostojne podjetnike). Omenimo naj še, da mora vaša samozaposlitev, v kolikor želite celotni znesek obdržati, trajati vsaj dve leti, v nasprotnem primeru boste namreč dolžni vrniti sorazmerni preostali del subvencije.

Po registraciji podjetja

Ob oziroma po registraciji podjetja je modro poskrbeti še za nekaj formalnosti oziroma se poslužiti nekaterih storitev, ki so potrebne ali pa pomagajo pri poslovanju:

Poslovni račun za nemoteno poslovanje.
Najti prostor za registracijo sedeža podjetja, morda tudi coworking pisarno za delo.
Kakovostno računovodstvo. Za mlade podjetnike smo pripravili ugodno MP računovodstvo.
Sistem za enostavno izdajo računov, potnih nalogov ter spremljanje poslovanja.
Bi raje ustanovili d.o.o., a nimate ustanovnega kapitala? Odločite se za nakup d.o.o..
Sledite spremembam: Podjetniška literatura, pravni obrazci, seminarji, davčni nasveti.
Orodje za preverjanje bonitete vaših strank, za kar poskrbijo Bonitete.si.
V 21. stoletju potrebujete tudi: Spletno gostovanje in spletne domene.

Ta članek je bil pripravljen na podlagi zakonodaje ter sodne in upravne prakse, veljavne v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtor in Zavod mladi podjetnik ne odgovarjata za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.

Subvencija za samozaposlitev do nadaljnjega ni na voljo. Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o novostih.

Oznake: , , , , , , , ,