“Email marketing je veliko več, kot le gola prodaja”

Ali se vsakodnevno soočate z izzivom uspešnega email marketinga? Zakaj vam ves vloženi trud v pripravo elektronskih sporočil ne prinaša rezultatov? Zakaj se vaša sporočila znajdejo med nezaželeno pošto in potencialni kupci zahtevajo izbris iz vaših email baz?
Tim in Žiga Berce o email marketingu.

“Ljudje potrebujejo drugačne nasvete pred, med in po nakupu. Hkrati pa različni ljudje potrebujejo različne nasvete. Skratka nujna je tudi personalizacija, segmentacija in drugačno vrednotenje strank.”

Email marketing je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti. Omogoča vam eno najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Vendar je za uspeh potrebno vložiti veliko truda, saj email marketing nikakor ni preprosta ideja. V pogovoru z Žigo in Timom Bercetom, ki prihajata iz Outtale, vam razkrivamo recept za uspeh in vam svetujemo, kako se izogniti neuspehu.

Kako pomemben je email marketing za uspeh vsakega podjetja?

Žiga: Zelo.

Tako v B2B kot v B2C sektorju. Email je še vedno najbolj pogosto uporabljen komunikacijski kanal v poslovnem svetu.

Ampak raje bi se osredotočil na B2C, kjer je še posebej pomembno, da je vloga emaila v podjetju jasno definirana, obenem pa podkrepljena s premišljeno strategijo. Nujno mora biti cilj več, kot le gola prodaja. Pomembno je, da s svojimi bralci gradimo dolgoročne, obojestransko koristne odnose.

Zato je ključno, da (email) marketing razumemo kot del širše slike. Skratka, kako je povezan z ostalimi kanali podjetja, kako ga percipira vodstvo in ekipa ter kakšna je strategija in cilj.

Pri postavljanju same strategije pa je potreben holističen pristop oz. eliminacija parcialnosti; pri email marketingu je izjemno pomembna povezava z oddelkom pomoči strankam in oglaševanjem.

Pogosto se opazi, da podjetja ne zastavljajo holistične strategije, ampak se ukvarjajo s precej nepomembnimi detajli, kot so “ob kateri uri pošiljati newsletterje, kako pogosto, kakšne slike uporabiti ipd.”

Opozarjata, da je teza “email marketing je mrtev” debela laž. Zakaj?

Tim: Email je še vedno orodje z eno izmed najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha.

Tudi v obdobju po GDPRju, gre še vedno za enega izmed najboljših orodij za dolgoročno komuniciranje s strankami.

Pomembno je le, da se uporablja na pravi način. Pri Outtale se zelo radi ukvarjamo z relevantnostjo, kontekstom, poznavanjem občinstva in pozicioniranjem znamke kot svetovalca, ki mu ljudje lahko zaupajo in se nanj zanesejo. Emaila ne jemljemo kot oglasno desko, zato pa tudi naši rezultati niso “mrtvi”.

Slab email marketing se zanaša zgolj na pošiljanje prodajnih letakov. Dober pa pozna svoje stranke, je zanje vsebinsko relevanten in ima v podjetju jasno vlogo in strategijo.

V prihodnosti bo samo še bolj zanimivo delati z emailom; vedno bolj se premikamo v dinamične vsebine, še boljšo segmentacijo, personalizacijo, odzivnost itd.

Nasvet: Kako pritegniti pozornost z zadevo emaila (subject)?
Relevantnost! Vsebina, ki jo prejmejo bralci mora biti zanje zanimiva.

Vse se začne pri postavitvi strategije. Nujno je treba ugotoviti s kakšnimi težavami se soočajo obiskovalci in kaj so zanje zanimiva obvestila. Pri Outtale uporabljamo 2 enostavni pravili za pripravo zanimive zadeve sporočila:

1. Ena tema na sporočilo
Nikoli ne skušamo povedati vse, kar se dogaja v podjetju v enem samem sporočilu.

2. Tema naj spada v eno izmed skupin S.E.E.M.S.
Strange (nenavadno)
Exiting (navdušujoče)
Emotional (čustveno)
Massive (masivno)
Simplified (enostavno)

Pravili sta sicer enostavni, nista pa tako preprosti, da ju lahko hitro razloživa. Zato bo potreben obisk delavnice Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Tim Berce o email marketingu

V zadnjem času lahko na Facebooku zaznamo zelo agresivne načine oglaševanja. Kakšno je razmerje cen oglaševanja med takšnim načinom in email marketingom?

Žiga: Ta dva kanala je v resnici nemogoče primerjati. Prvi je outbound, drugi pa inbound.

Email marketing je veliko več, kot le gola prodaja.

Ker email pogovori niso javni, se ljudje veliko bolj pogosto razpišejo v svojih odzivih. Če jim postavljamo relevantna vprašanja, lahko iz njihovih mnenj izvemo ogromno koristnih informacij, ki jih lahko uporabimo za pripravo boljše uporabniške izkušnje, optimizacije oglasov in pristajalnih strani. Vse to pa nas pripelje do višje stopnje konverzij.

Seveda to ne pomeni, da z emailom ne moremo prodajati. Kot smo že omenili, je to kanal, ki ima najvišjo donosnost naložb. Ampak to se ne kaže izključno s konverzijami, ki pridejo neposredno iz prodajnih sporočil. Pač pa tudi vse ostale informacije, ki jih uporabimo za optimizacijo podjetja in prodaje.

Ravno zato se tako veseliva delavnice Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov? Ker bi rada pokazala v praksi, kako lahko z email marketingom optimiziramo naše poslovanje in tudi prodajamo.

Lahko preko email marketinga zgradimo pristen odnos s stranko?

Tim: Ravno to je cilj, ki pa ni enostaven.

Za grajenje pristnih odnosov rabimo razmišljati o veliko več, kot samo pošiljanju prodajnih newsletterjev. Najprej moramo določiti točno vlogo emaila v podjetju in njegovo razmerje z ostalimi orodji ter kanali. Potem je treba pripraviti strategijo, operativni plan itd. Nujno moramo razumeti kupce, nakupne cikle, vedenja, razmišljanja in temu primerno moramo prilagoditi vsebino.

Ampak glavno je, da razmislimo, kako lahko podjetje spremenimo v nakupnega prijatelja stranke. Kot osebo, ki bo svetovala strankam in z njimi zgradila zaupanje. Samo tako lahko dosežemo pristen odnos.

Ljudje potrebujejo drugačne nasvete pred, med in po nakupu. Hkrati pa različni ljudje potrebujejo različne nasvete. Skratka nujna je tudi personalizacija, segmentacija in drugačno vrednotenje strank.

Pa ne trdimo, da se da ustvariti tak odnos, kot v resničnem življenju. Lahko pa ustvarimo takšnega, da se stranke zanesejo na nas. Velik del tega je človeški pristop k stvari.

Delavnica s Timom in Žigo Bercetom: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Kakšna je prihodnost digitalnega marketinga?

Žiga: Pri Outtale verjamemo, da prihodnost leži v t.i. relationship marketingu in humanizaciji poslovanja.

Ljudje postajamo vse bolj zahtevni z vse višjimi pričakovanji in prav je tako. Več bo treba vlagati v podatke in razumevanje strank. Več v inbound marketing in personalizirano vsebino.

Vedno več je konkurenčnih podjetji in ljudje bodo ostajali le pri tistih, pri katerih se bodo dobro počutili.

Skrivnost uspeha se ne skriva v samo ponujanju najnižjih cen, pač pa v kvaliteti pred, med in po nakupnih izkušenj.

Imajo slovenska podjetja v svojih vrstah dovolj usposobljenih strokovnjakov za email marketing?

Žiga: V Sloveniji imamo kar nekaj izjemno dobrih primerov email marketinga. Seveda pa obstaja še veliko potenciala.

Največ težav opažamo pri postavitvi email strategij. Predvsem pri vlogi email marketinga v podjetju v razmerju z ostalimi kanali. Po našem mnenju to izhaja ravno iz nerazumevanja kanala.

V medijih se veliko govori o digitalnem oglaševanju in zato so se podjetja predvsem osredotočala na to. Manj se je govorilo o tem, kaj narediti z vsemi temi obiskovalci, ko enkrat pridejo na našo spletno stran. Zato email strategije po navadi ostanejo zgolj pri pošiljanju tedenskih newsletterjev.

Tukaj pa vstopimo mi. Želimo pomagati podjetjem razumeti moč email marketinga in grajenja pristnih odnosov s strankami.

Nam lahko razkrijeta, kakšno je glavno vodilo Outtale?

Tim: Vsekakor je to relationship marketing.

Zanima nas grajenje pristnih, obojestransko koristnih odnosov, ki temeljijo na zaupanju, kredibilnosti in realizaciji obljub.

V tem smislu gledamo enako na svoje naročnike, kot na pripravo kampanj za njihove stranke.

K vsem skupaj pristopamo prijateljsko. Vedno se na začetku vprašamo ali res sploh lahko pomagamo, ali se skupaj skladamo na ravni vrednot. Posel pač jemljemo osebno in vedno nas zanima reciprociteta.

Žiga Berce o email marketingu.

Zakaj obisk delavnice Email Marketing Master Class priporočata tudi izkušenim uporabnikom email marketinga?

Tim: Ker bomo delali na primerih naših obiskovalcev.

Seveda bova vnaprej pripravila vsebino, v kateri se bomo spustili v veliko več, kot v samo to, kdaj poslati sporočilo. Predvsem bi rada delala na življenjskih primerih naših obiskovalcev in jim pomagala oditi z delavnice s praktičnimi rešitvami njihovih obstoječih težav.

Hkrati pa bova obiskovalcem na voljo za vprašanja in pomoč tudi izven delavnice. Saj sva povedala, da k vsem stvarem pristopava prijateljsko (smeh).

Nasvet: Kako se izogniti spam filtrom?
Odvisno od posameznega primera. Ampak tu je nekaj ključnih točk:
– Z novega IP naslova začni postopoma pošiljati sporočila na malo število kontaktov.
– Nikoli ne zbiraj kontakte na nelegalne načine (kupovanje, ‘scraping’, kraja ipd.).
– Poskrbi za svoj SPF (sender policy framework), ugled pošiljatelja (sender reputation) in preveri ali se nahajaš na blacklistah.
– Prečisti svojo bazo in preveri svoje FBLs (feedback loops, oz. kako pogosto te bralci markirajo za spam).

Predvsem pa pošiljaj relevantno vsebino za svoje bralce. Več o email deliverabilitiju izveste na delavnici Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Sta vas Tim in Žiga prepričala? Ne čakajte predolgo, saj se mesta resnično hitro polnijo. Kliknite tukaj in se prijavite >>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren. Preberite več >>

Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz. Preberite več >>

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo! Preberite več >>


Kako ustvariti dobro prodajno elektronsko sporočilo?

Kako ustvariti dobro prodajno elektronsko sporočilo?

Alexis Rodrigo je marketinška strokovnjakinja, ki ve, kako oblikovati prodajna besedila v elektronskih pismih. Pri svojem delu namreč sledi preverjeni formuli, ki je v svetu prodajnikov in marketingarjev poznana že več desetletij, saj je že večkrat tudi sama preizkusila, da se odlično obnese. Preberite več >>

Pokličite le najbolj “vroče” kontakte

Pokličite le najbolj “vroče” kontakte

Ali vaši prodajalci pokličejo prav vsakogar, ki izpolni obrazec na vaši spletni strani? Kako uspešni so pri tem? Kako pa sploh izberejo, koga bodo poklicali? Kdo je vreden njihovega časa? V članku preberite, kako marketinška tehnologija delo prodajnega oddelka naredi bistveno bolj učinkovito. Preberite več >>

10 napak, ki jih počnete z vsebinskim marketingom

10 napak, ki jih počnete z vsebinskim marketingom

Vsebinsko trženje je izjemno pomemben del spletnega trženja. V zadnjem času je postalo tudi eno najbolj priljubljenih sredstev za pridobivanje kontaktov. Da bi zagotovili, da bo vaše vsebinsko trženje uspešno, pa se morate zadeve lotiti na pravi način, kar ni vedno preprosto. Preberite več >>

Pri email marketingu je pomemben tudi dizajn

Pri email marketingu je pomemben tudi dizajn

Vsebine, ki jih v okviru email marketing kampanj nudite svojim bralcem, je potrebno ves čas izpopolnjevati. Ljudje, industrija, celo vaš posel se namreč neprestano spreminjajo, zato morate temu prilagajati tudi to področje trženja vašega podjetja. Preberite več >>

Kontrolni seznam za masovno pošiljanje e-mailov

Kontrolni seznam za masovno pošiljanje e-mailov

Poznate tisti strašljivi občutek, preden kliknite na gumb Pošlji za sporočilo, naslovljeno na več tisoč naslovnikov? Se sporočilo lepo prikazuje v vseh odjemalcih? Smo odstranili vse slovnične napake? Ali vse povezave delujejo? Preberite več >>

Email marketing kampanje naj vsebujejo dodano vrednost

Email marketing kampanje naj vsebujejo dodano vrednost

Ne glede na to, ali se email marketinga poslužujete 10 let ali 10 dni, morate vsebine, ki jih nudite svojim bralcem, ves čas izpopolnjevati. Ljudje, industrija, celo vaš posel se namreč neprestano spreminja in razvija, zato morate temu prilagajati tudi svoje email marketing kampanje. Preberite več >>

10 pravil za učinkovito pošiljanje elektronske pošte

10 pravil za učinkovito pošiljanje elektronske pošte

Vsi podjetniki se dnevno soočajo z ogromnimi količinami elektronske pošte – pravzaprav bi lahko svoje delovne dneve v celoti posvetili odgovarjanju na prejeta sporočila. V prispevku predstavljamo, kako lahko sebi in drugim olajšate pošiljanje in prejemanje uvodnih sporočil. Preberite več >>

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

07.12.2018 od 9:00 do 12:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

GDPR po GDPR (delavnica s konkretnimi rešitvami)

13.12.2018 od 14:00 do 17:00
GDPR po GDPR (delavnica s konkretnimi rešitvami)

Vsi smo že slišali za GDPR - zaostritev pravil na področju varstva osebnih podatkov, ki močno vpliva na poslovanje podjetij, ki zbirajo osebne podatke o strankah. Kako se na spremembe, ki jih je prinesla uredba GDPR, pripraviti v praksi in kaj je potrebno urediti kar se tiče hranjenja osebnih podatkov o strankah?
Preberite več >>

Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

17.01.2019 od 15:00 do 19:00
Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz.
Preberite več >>

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

22.01.2019 od 16:00 do 19:00
WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

Vse za podjetje