Kako zagnati uspešno ICO kampanjo?

Prva javna ponudba kriptožetonov oziroma ICO kampanja je priljubljen način za zbiranje sredstev. Žal vedno več projektov oziroma podjetij ne doseže zastavljenih ciljev. Kako lahko zagotovite, da bo vaša kampanja uspešna? Pogovarjali smo se z Vanjo Čas in dr. Petrom Mercem.
ICO, blockchain

Kako zagnati uspešno ICO kampanjo. (Vir slike: Pixabay)

Prva javna ponudba kriptožetonov oziroma ICO kampanja (angl. initial coin offering) je množična oblika financiranja, v okviru katere lahko izbrani projekt podpre vsak zainteresiran posameznik. Projekti, ki na tak način zbirajo sredstva za zagon, večinoma temeljijo na tehnologiji veriženja blokov (angl. blockchain). Kriptožetone lahko posamezniki kupujejo z najbolj razširjenimi kriptovalutami, kot sta bitcoin in ether.

Prva javna ponudba kriptožetonov je podobna tudi prvi javni ponudbi delnic, le da kupci namesto delnic kupujejo nove kriptovalute oziroma kriptožetone. Za razliko od delnic so ti žetoni ključen del samega projekta, saj so namenjeni uporabi znotraj predlagane rešitve. Možno pa je tudi trgovanje z njimi na borzah kriptožetonov.

V zadnjem času so ICO kampanje izjemno razširjen način za zbiranje sredstev za zagon podjetij. Če tudi sami razmišljate o prvi javni ponudbi kriptožetonov, vam lahko pomagajo odgovori na naslednja vprašanja.

Za nasvete smo prosili tudi strokovnjaka na področju kriptovalut in ICO kampanj Petra Merca in Vanjo Čas. Dr. Peter Merc je pravnik in podjetnik, navdušen nad tehnologijo blockchain. Je direktor podjetja Lemur Legal in koordinator Blockchain Think Tanka. Vanja Čas je diplomirana sociologinja, na Ekonomski fakulteti pa je magistrirala iz trženja. Svoje storitve, ki se osredotočajo na klasična in blockchain zagonska podjetja, ponuja pod blagovno znamko Pippa consulting.

Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

Ali je prva javna ponudba kriptožetonov primerna za vsako podjetje oziroma projekt?

Vsekakor ne. Nekateri ustanovitelji zagonskih podjetij menijo, da je ICO kampanja primerno orodje za hiter zaslužek. V času, ko se je področje šele oblikovalo, je bilo to res, danes pa ni več tako. Med najpomembnejšimi elementi uspešne prve javne ponudbe kriptožetonov so tako dodana vrednost za uporabnike oziroma podpornike, inovativnost, avtentičnost in transparentnost, kar izpostavlja tudi naša sogovornica Vanja Čas.

Peter Merc tako poudarja, da je ICO kampanja primerna le za projekte, »katerih poslovni model dejansko temelji na tehnologiji blockchain«. Po njegovem mnenju je danes žal vse preveč projektov, ki se odločijo za ICO le zaradi tega, ker mislijo, da je to bližnjica do sredstev za financiranje razvoja rešitve.

»Da bi upravičili ICO, potem poskušajo na silo v svoj poslovni model vključiti kriptovaluto, ki je v takih primerih ponavadi edini element poslovnega modela, ki ima povezavo z blockchainom. Na trgu opazujem trend, da se za ICO projekte odloča vse več startupov, ki so se prej leta bolj ali manj neuspešno trudili pridobiti sredstva tveganega kapitala in internacionalizirati svoje poslovanje,« nadaljuje.

Merc dodaja, da večina takih projektov ustreza prejšnjemu opisu, torej da »razen izdaje kripto žetonov poslovni model nima nobene druge povezave s tehnologijo blockchain«. Vanja Čas pa poudarja tudi, da kripto skupnost razume, kaj je tehnologija blockchain in kako je implementirana v projekt, zato po njenem mnenju »lastniki projektov, katerih edini cilj je obogateti, ne bodo uspeli«.

Ali je torej ICO kampanja primeren način zbiranja sredstev za vaš produkt?

Odvisno od tega, ali lahko kriptovaluto oziroma kriptožetone, ki jih boste prodajali, organsko vključite v svoj produkt. Kot pravi Vanja Čas, je torej najpomembnejši kriterij, »kateri projekt je primeren za zbiranje sredstev s pomočjo ICO, uporabna vrednost žetona«.

Še preden se osredotočite na druge dejavnike, ki lahko vplivajo na uspešnost vaše kampanje, morate torej odgovoriti na vprašanje, ali lahko digitalni žeton vključite v svoj poslovni model na smiseln način.

Po Merčevem mnenju je namreč bistvo ICO projekta, »da se ustvari neka mikroekonomija, ki temelji na tehnologiji blockchain«. Žeton ima znotraj take tehnologije različne uporabne vrednosti. »Čim več uporabnih vrednosti, bolj je izdaja takega žetona smiselna.«

Peter Merc

dr. Peter Merc: »Čim več uporabnih vrednosti, bolj je izdaja takega žetona smiselna.« (Vir slike: Lemur Legal)

Oglejmo si primer. Vrednost kriptovalute ether, ki je bila izdana v okviru prve javne ponudbe kriptožetonov platforme Ethereum, temelji na dejstvu, da uporabniki potrebujejo te žetone za uporabo decentraliziranih aplikacij na platformi.

Če pa je edini namen vaše nove valute, da bodo posamezniki trgovali z njo na borzi, bo njena vrednost strmo padla kmalu po zaključku ICO kampanje. Eden največjih problemov novih kriptožetonov je namreč špekuliranje, ki se začne takoj po njihovi izdaji. Če torej ne želite, da bi vaš žeton neslavno propadel, morate ustvariti povpraševanje, ki ustreza ponudbi. Takšno povpraševanje pa lahko ustvari le resnična uporabna vrednost žetona.

»Če je edina poanta izdaje žetona ta, da je samo plačilno sredstvo znotraj mikroekonomije, potem je samo vprašanje časa, kdaj bo na trg prišla podobna rešitev konkurence brez enega nepotrebnega koraka za uporabnika – in to je brez potrebe po nakupu kriptožetona,« ob tem še opozarja Merc.

Če torej menite, da lahko decentraliziran kriptožeton poveča vrednost vašega produkta, ali če je takšen žeton organsko vključen v vašo rešitev, je ICO kampanja primerna za vas. V nasprotnem primeru pa se rajši osredotočite na druge načine zbiranja sredstev, kot sta množično financiranje ali tvegani kapital.

Na kaj morate biti pozorni pred zagonom prve javne ponudbe kriptožetonov?

Na kratko: na izbiro primerne ekipe, postavljanje jasnih ciljev in zaščito interesov vlagateljev. To so teme, ki najbolj zanimajo vašo ciljno publiko. Zato je izjemno pomembno, da se jim posvetite še pred zagonom same kampanje.

Ekipa

Za vsakega potencialnega vlagatelja je eden ključnih dejavnikov pri odločanju za investicijo ekipa, ki stoji za projektom. Neznana oziroma neizkušena ekipa bo odvrnila vašo ciljno publiko. Zato je izjemno pomembno, da na spletni strani svojega projekta navedete vse člane ekipe in njihove reference ter dodate povezave do njihovih profilov na družbenih omrežjih.

»Zelo pomembno je tudi, da so člani ekipe skrbno izbrani in da dihajo s projektom,« poudarja Vanja Čas. »V poplavi ICO projektov je treba biti inovativen, skrben pri izbiri ekipe in svetovalcev,« pa dodaja Peter Merc.

Če člani vaše ekipe še niso širše prepoznavni, lahko stopite v stik s profesionalci s svojega področja in jih prosite, naj sodelujejo pri vašem projektu kot svetovalci. Tako boste pridobili zaupanje potencialnih vlagateljev.

Cilji

Poskrbite za jasno definirane in realistične cilje. To je izjemno pomembna naloga. Nerealistični ali nejasni cilji bodo marsikoga odvrnili od investicije v vaš projekt, saj se bo zdelo, da ekipa ne ve, kaj dela, ali da – v najslabšem primeru – poskuša preslepiti vlagatelje.

Zato se nikar ne podajte v prvo javno ponudbo kriptožetonov brez t. i. bele knjige (angl. white paper) in načrta (angl. roadmap). Bela knjiga mora jasno predstaviti tehnične vidike produkta, probleme, ki jih naslavlja, in predvidene rešitve. Načrt pa naj vsebuje natančno definirane in dosegljive cilje skupaj s časovnim okvirjem.

Tudi naša sogovornica poudarja pomembnost ciljev: »Pred začetkom ICO kampanje treba definirati realne cilje projekta. Pomembna pokazatelja, da ima projekt jasne ciljne, sta white paper, v katerem je razložena rešitev, katere probleme bo naslovila in kako jih bo rešila; in roadmap, ki prikazuje časovni načrt razvoja produkta.«

Vanja Čas Pippa Consulting

Vanja Čas: »Če je ICO kampanja kompleksen in zelo zahteven proces, je post ICO proces potrojen z vidika intenzivnosti dela.«

Seveda pa se noben dokument ne more primerjati z dejansko potrditvijo koncepta (angl. proof of concept). Če svoji ciljni publiki lahko pokažete dejanski delujoč prototip svojega produkta, ste na dobri poti do uspeha.

Zaščita interesov vlagateljev

Konec koncev se morate lotiti tudi zaščite interesov vlagateljev. Vlagateljem, ki vas bodo podprli v prvih dneh kampanje, lahko ponudite t. i. early bird popust na ceno žetonov.

Izkušeni vlagatelji od ICO kampanje pričakujejo tudi uporabo t. i. depozitne denarnice (angl. escrow wallet). V takšni elektronski denarnici se zbirajo vsa sredstva. Zaščitena je s ključi, do katerih ima dostop več posameznikov, ki so na tak ali drugačen način povezani s samim projektom.

Še pred samo kampanjo se morate pripraviti tudi črni scenarij. Žal vedno obstaja možnost, da ne boste dosegli zastavljenih ciljev. Zato morate odgovoriti tudi na vprašanje, kako boste v primeru neuspeha podpornikom vrnili zbrana sredstva.

Peter Merc povzema formulo za uspeh ICO kampanje: »80-10-10. 80 % marketing in PR, 10 % ekipa, 10 % produkt. Romantični časi ICO transakcij, ko je imel startup poslovno idejo, jo zapisal v povprečen white paper, vse skupaj objavil na spletni strani in potem začel z nekajmesečno kampanjo po socialnih omrežjih, so mimo.«

»Danes je ICO resen projekt, ki zahteva profesionalen pristop in specializirana znanja strokovnjakov za posamezna področja,« nadaljuje. V uspeh ekip, ki se svojim projektom ne posvetijo stoodstotno, zato močno dvomi. Prva javna ponudba kriptožetonov je namreč zahteven projekt, »ki terja celega človeka«.

Kateri dejavniki so ključni med samo ICO kampanjo?

Popolnoma logično je, da želite svojo prvo javno ponudbo kriptožetonov zagnati čim prej. Vendar so takšne kampanje večinoma časovno zamejene, zato je izjemno pomembno, da se predhodno dobro pripravite. Ključna pa je tudi izbira pravega trenutka.

Najpomembnejše elemente kampanje, za katere morate poskrbeti še pred njenim začetkom, smo že opredelili: ekipa, cilji in interesi vlagateljev. Ko poskrbite za našteto, kar je lahko dolgotrajen proces, se lahko podate v prvo javno ponudbo kriptožetonov.

Pri tem pa ne smete pozabiti na temeljni del vsake kampanje za množično financiranje: promocijo in odnose z javnostmi. Pridobivanje pozornosti potencialnih vlagateljev je na hitro rastočem področju tehnologije veriženja blokov in ICO kampanj danes eden najzahtevnejših delov kampanje.

Sprotno in jasno komuniciranje s ciljno publiko je nujno tako pred samo kampanjo kot med njo. Tako boste svoj projekt predstavili širši publiki in gradili zaupanje v sami skupnosti. Ključni komunikacijski kanali so družbena omrežja in specializirani forumi oziroma portali.

Še pred začetkom kampanje lahko tako razmislite o zaposlitvi strokovnjaka, ki bo zadolžen za spremljanje odziva na vaš projekt in komunikacijo prek izbranih kanalov. Tudi odlično pripravljeni prvi javni ponudbi kriptožetonov lahko namreč spodleti prav zaradi premajhnega dosega.

Vanja Čas poleg komunikacije izpostavlja tudi jasno dodeljene naloge med člani ekipe. Poleg tega meni, da je treba je spremljati trende znotraj kripto sveta in konkurenco. Od te se lahko »diferenciramo samo tako, da smo inovativni v okviru marketinške kampanje ter jo optimiziramo in prilagajamo glede na dogajanje na trgu«. Hkrati je po njenem mnenju ključno tudi vzpostavljanje osebnega odnosa s potencialnimi vlagatelji.

»ICO industrija se zelo hitro spreminja,« dodaja Peter Merc. »Kar je priporočljivo in nujno danes, čez mesec ali dva verjetno več ne bo.« Ekipa mora po njegovem mnenju zato pozorno spremljati dogajanje na trgu, sorodne projekte, dogodke, povezane s tehnologijo veriženja blokov itd.

»Ker gre celoten proces zelo hitro, je prostora za napake malo,« še opozarja sogovornik.

ICO blockchain, promocija

Pred začetkom kampanje je pomembna promocija. (Vir slike: Pixabay)

Česa se moram izogibati v okviru prve javne ponudbe kriptožetonov?

Odgovor na to vprašanje je razmeroma preprost: ne kršite zakonov in ne izdajte zaupanja svojih vlagateljev.

Sledenje črki zakona je izjemno pomembno pri vsakem delovanju, še posebej pa pri upravljanju s denarjem drugih ljudi. Regulacija ne sledi hitremu razvoju področja kriptovalut, blockchaina in ICO kampanj. Prav zato je priporočljivo, da že v času priprav na kampanjo najamete pravnika, specializiranega za to tematiko.

Obenem poskrbite tudi za to, da vaši podporniki ne bodo izgubili zaupanja v vas. Kot rečeno, je področje precej neregulirano, kar s pridom izkoriščajo goljufi in prevaranti. Potencialni vlagatelji so zato izjemno previdni. Ne izdajte njihovega zaupanja!

Kako nadaljevati po končani prvi javni ponudbi kriptožetonov?

Večina člankov na temo prvih javnih ponudb kriptožetonov se zaključi z začetkom kampanje. Nas pa je zanimalo tudi, kaj se zgodi po koncu ICO kampanje – pa naj bo ta uspešna ali ne.

Oba sogovornika poudarjata, da se je treba na nadaljevanje zgodbe pripraviti že vnaprej. Merc posebej izpostavlja dejstvo, da je treba že v osnovi »strogo ločevati med ICO transakcijo kot načinom zbiranja sredstev in tekočim poslom«. Tako morate že vnaprej preveriti, »ali se za predvideni posel zahteva kakršna koli licenca regulatorja«.

»ICO projekti, ki imajo resne namene, razmišljajo o tem procesu že pred samim pričetkom zbiranja sredstev,« se strinja Vanja Čas. Takšni projekti v svojo ekipo sprejemajo člane, ki ostanejo tudi po končani prvi javni ponudbi kriptožetonov. Sogovornika namreč opažata, da se »sestava ekipe po koncu kampanje ponavadi zelo spremeni«, kot pravi Merc.

Po njegovem mnenju je treba v samem podjetju »vzpostaviti notranje procese, notranje kontrole«, hkrati pa se začne graditi korporativna kultura. »V praksi se pojavi težava, da ima podjetje naenkrat veliko sredstev, a je na trgu na voljo premalo razpoložljivih kvalitetnih kadrov,« nadaljuje. To lahko bistveno vpliva na hitrost rasti podjetja.

»Pomembno je, da se nadaljuje komunikacija s skupnostjo še dodaja Vanja Čas. Vlagatelje je treba tudi po zaključeni kampanji sproti obveščati o poteku razvoja produkta. »Če je ICO kampanja kompleksen in zelo zahteven proces, je post ICO proces potrojen z vidika intenzivnosti dela,« zaključuje.

Vir: Cointelegraph

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
GDPR po GDPR (delavnica s konkretnimi rešitvami)

GDPR po GDPR (delavnica s konkretnimi rešitvami)

Vsi smo že slišali za uredbo GDPR. Poenostavljeno rečeno, gre za spremembo, zaostritev pravil na področju varstva osebnih podatkov, ki močno vpliva na poslovanje podjetij, ki zbirajo osebne podatke o strankah. Kako se na spremembe, ki jih je prinesla uredba GDPR, pripraviti v praksi in kaj je potrebno urediti na vaši spletni strani ter kar se tiče hranjenja osebnih podatkov o strankah? Preberite več >>


Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Po podatkih Coindeska je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta s primarnimi izdajami kripto žetonov (ICO) zbranih za 6,3 mrd USD sredstev. Ta znesek presega vsoto vseh zbranih sredstev v letu 2017. Samo v januarju so slovenski ICO projekti (CargoX, X8Currency, InsurePal, Origin Trail in ostali) zbrali za več kot 50 mio EUR sredstev. Ponudba na kripto trgu v obliki ICO projektov torej obstaja, prav tako obstaja povpraševanje (investitorji). Površen opazovalec ICO industrije bi lahko na osnovi prej navedenih dejstev hitro sklepal, da je svoj ICO vedno lažje izpeljati. Ali je res tako? Preberite več >>

Slovenski kriptosvet kmalu na velikem platnu

Slovenski kriptosvet kmalu na velikem platnu

Pestro dogajanje v povezavi s kriptovalutami in blockchain tehnologijo v Sloveniji bo kmalu predstavljeno z dokumentarnim filmom v angleškem jeziku Crypto Nation Slovenia. Preberite več >>

10 podjetniških ekip bo razvijalo projekte z vrhunskimi blockchain strokovnjaki

10 podjetniških ekip bo razvijalo projekte z vrhunskimi blockchain strokovnjaki

Mentorski program ICOrelator desetim izbranim ekipam omogoča, da dobijo vse potrebne informacije za zagon ICO kampanje.   Preberite več >>

Vzporedne volitve v Državni zbor tudi na blockchainu

Vzporedne volitve v Državni zbor tudi na blockchainu

Slovensko start-up podjetje Principle pripravlja prve slovenske vzporedne e-volitve v Državni zbor. Te se bodo v celoti odvijale na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov - blockchainu med 28. majem in 1. junijem 2018. Preberite več >>

0xcert nad ponarejene listine z blockchain tehnologijo

0xcert nad ponarejene listine z blockchain tehnologijo

Slovensko visokotehnološko podjetje 0xcert d.o.o. je uspešno razvilo prvi protokol za upravljanje nedenarnih sredstev na blockchainu. Na ta način bi lahko rešilo problem ponarejenih diplomskih listin. Preberite več >>

Kako prepoznati dobro ICO kampanjo?

Kako prepoznati dobro ICO kampanjo?

Prve javne ponudbe kriptožetonov oziroma ICO kampanje omogočajo posameznikom, da podprejo zanimive projekte, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov. Na žalost pa je med obilico ICO projektov tudi veliko lažnih. Kako prepoznati kvaliteten projekt in kako se izogniti goljufom? Preberite več >>

Kolumna: Prihajajo ICO zombiji!

Kolumna: Prihajajo ICO zombiji!

Vedno več startupov zbira sredstva v okviru t .i. javnih ponudb kriptožetonov (ICO). Predvsem zato, ker je (vsaj do sedaj) bila uspešnost tovrstnega zbiranja kapitala vseeno višja, kot pa preko poslovnih angelov in skladov tveganega kapitala (ki so malce bolj izbirčni). Preberite več >>

Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

Imaš poslovno idejo, ki bazira na tehnologiji blockchain? Te zanima, kako pripraviti odlično ICO kampanjo? Pripravljamo brezplačen mentorski program ICOrelator, ki bo s predavanji in individualnimi mentorstvi pomagal pri začetnih ovirah ICO kampanje. Prijava je brezplačna in nezavezujoča, zato beri dalje! Preberite več >>

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Svet kriptovalut radi označimo za divji zahod. Odsotnost regulative, na eni strani veliki zaslužki in na drugi velike izgube. Gre za industrijo, ki je zrasla v svetu programerjev in tehnično podkovanih posameznikov. Preberite več >>

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

GDPR po GDPR (delavnica s konkretnimi rešitvami)

03.07.2018 od 14:00 do 17:00
GDPR po GDPR (delavnica s konkretnimi rešitvami)

Vsi smo že slišali za uredbo GDPR. Poenostavljeno rečeno, gre za spremembo, zaostritev pravil na področju varstva osebnih podatkov, ki močno vpliva na poslovanje podjetij, ki zbirajo osebne podatke o strankah. Kako se na spremembe, ki jih je prinesla uredba GDPR, pripraviti v praksi in kaj je potrebno urediti na vaši spletni strani ter kar se tiče hranjenja osebnih podatkov o strankah?
Preberite več >>

Vse za podjetje