Ali vaš startup resnično potrebuje lastno ekipo spletnih razvijalcev?

Avtor — 16.09.2016
Ko je govora o spletnem razvoju, lahko podjetniki izbirajo med dvema možnostima: odločijo se lahko za najem zunanjih sodelavcev (t.i. outsourcing) ali pa zaposlijo lastno ekipo razvijalcev.
Ali vaš startup resnično potrebuje lastno ekipo spletnih razvijalcev?

Izbranim izkušenim podjetnikom je bilo zastavljeno vprašanje: “Katere so prednosti oziroma slabosti, če se podjetnik odloči bodisi za najem zunanjih sodelavcev bodisi zaposli svojo ekipo spletnih razvijalcev?“. Kaj so odgovorili, si preberite v nadaljevanju.

V agencijah lahko izbirate med številnimi talentiranimi posamezniki

Andrew Howlett, ustanovitelj podjetja Rain, se je pri iskanju spletnih razvijalcev raje odločil za najem zunanjih sodelavcev preko ene izmed številnih agencij. Sestavil je začasno ekipo spletnih razvijalcev, ki so bili polni novih idej ter so posedovali bogato znanje s svojega področja. Razvili so dober produkt, ki je potreboval zgolj še vzdrževanje: Howlett pa je v ta namen nato dolgoročno zaposlil lastnega razvijalca.

Programerja lahko najamete tudi v Sloveniji >>

Prednost najema zunanjih sodelavcev so predvsem nižji stroški

Rahul Varshneya, soustanovitelj podjetja Arkenea LLC, je velik zagovornik outsourcinga v mladih podjetjih. “Alibaba, Fab, Digg in Skype – vsa ta, danes velika podjetja, so se v začetnih fazah poslovanja odločila za najem zunanjih sodelavcev, ki so razvijali njihove glavne produkte. S tem so podjetja bistveno znižala stroške in si olajšala začetek. 

Pomanjkljiva varnost je ena večjih težav najema zunanjih sodelavcev

Doreen Bloch, ustanoviteljica podjetja Poshly Inc., pa nad najemom zunanjih spletnih razvijalcev ni tako navdušena. Po njenem mnenju je podjetje tako preveč izpostavljeno tveganju za uhajanje pomembnih podatkov, prav tako pa se podjetje težje osredotoči na uresničevanje svoje vizije na dolgi rok. Sama zato raje priporoča zaposlitev lastne, stalne ekipe.

Podjetje nikakor ne sme outsourcati svoje glavne dejavnosti

Adam Lieb iz Duxterja opozarja na pomembno dejstvo: podjetja nikoli ne smejo outsourcati svoje glavne dejavnosti. V kolikor gre za startup, ki razvija spletne strani, mora vodja obvezno zaposliti ekipo, ki bo posedovala vse potrebno znanje. V kolikor pa gre za podjetje, čigar glavna dejavnost ni spletni razvoj, je odločitev za najem zunanjih sodelavcev povsem smiselna. 

Kljub outsourcingu podjetje še vedno potrebuje nadzornika

Chris Mirabile iz podjetja Healthy Hand ugotavlja, da je najem zunanjih sodelavcev odlična rešitev za kratkoročne projekte, vendar praviloma tovrstno razvijanje produktov traja dlje ter s seboj prinese veliko več papirologije. Nujno pa je, da njihovo delo tudi nekdo nadzoruje. Prav zaradi tega se mnoga podjetja odločijo kar za zaposlitev lastne ekipe, kar jim prinaša več nadzora in tudi več strasti, vložene v končni produkt. 

Podjetje se namesto razvoju produkta lahko posveti marketingu

Stranke morajo biti vedno na prvem mestu, meni Dave Nevogt, soustanovitelj podjetja Hubstaff.com. Velik pomen pri tem – predvsem pri privabljanju novih strank – pa ima prav marketing. V kolikor podjetje vse sile napenja zgolj v razvoj produkta, lahko trpi delo s strankami, s tem pa si dela medvedjo uslugo. Da bi bile sile v podjetju lahko ustrezno porazdeljene, se lahko zato podjetje odloči za outsourcing spletnega razvoja. 

Outsourcing je lahko odlična dopolnitev k stalni ekipi

Adam Root, soustanovitelj podjetja Hiplogig, verjame, da je za podjetje bolje, če se to v primeru razvoja ključnega produkta odloči za zaposlitev stalne ekipe. A v primeru potrebe po dodatnem strokovnem znanju vseeno priporoča najem dodatnega sodelavca, ki bo na projektu delal kratkoročno. Ta bo v ekipo prinesel svež veter in nove ideje.

Iščete programerja? Pridobite več ponudb hkrati. Brez obvez. Zahtevajte jo tukaj >>

Oznake: ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>

Vse za podjetje