Facebook dnevno prevede 200 milijonov vrstic teksta

Avtor — 25.05.2016
Facebook mesečno doseže več kot 1,6 milijarde ljudi po vseh kotičkih sveta. Da bi vsi razumeli drug drugega, vsaj z jezikovnega vidika, skrbijo Facebookovi jezikovni algoritmi. Ti dnevno prevedejo okoli 200 milijonov vrstic vsebin.
Facebook dnevno prevede 200 milijonov vrstic teksta

Facebook je razvil lasten sistem prevajanja. Ta dnevno prevede več kot 200 milijonov vrstic teksta (Vir slike: YouTube).

Po besedah Alana Packerja, prvega moža Facebookovega oddelka za jezikovno tehnologijo, ti algoritmi opravljajo izvrstno delo. Njihov jezikovni sistem razume več kot 400 jezikov in narečij. Še več: razume tudi besedne zveze in njihov širši pomen, razkriva Packer.

Sistem je pameten: če zazna objavo, ki v prevodu sporoča, da uporabnik išče hotelske nastanitve v Parizu, je sposoben promovirati objavo med ostale francoske prijatelje uporabnika, jim priporočiti nastanitve v mestu luči ali pa iskati druge javne objave, ki se navezujejo na izbrana priporočila.

Konec 5-letnega sodelovanja z Bingom

Kot je Packer zatrdil pred dnevi, Facebook ne uporablja več storitve Bing za prevajalski del, temveč svoj lasten sistem. Sodelovanje z Bingom se je začelo pred petimi leti. To je bila velika zmaga za Bing, saj je njihov produkt uporabljalo najbolj priljubljeno družabno omrežje. Prevod so uporabniki lahko videli s pritiskom na možnost Translate (slo. Prevedi).

Se nam obetajo spremembe na News Feedu?

Bing je sicer služil svojemu namenu, a se ni izkazal pri slengu in metaforah, saj ni bil razvit z namenom prevajanja pogovora med ljudmi. Zato je Facebook v vmesnem času razvijal lasten sistem, ki ga je dokončal lanskega decembra. Zdajšnje razumevanje vsebine s strani Facebooka, ne samo z vidika besed oziroma stavkov, temveč tudi slikovnega dela, bi lahko prineslo velike spremembe v njegovo razumevanje vsebine – ne samo stavčne, ampak tudi slikovne.

Oznake:
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>