Imate pri nakupovanju v žepu nakupovalni listek?

Kako se pripravite na nakup? Preverite stanje v hladilniku in shrambi, razmislite o tedenskem jedilniku in kakšne akcije nam obljubljajo trgovci? Niste edini.
Imate pri nakupovanju v žepu nakupovalni listek?

Tistih, ki nakupujejo z nakupovalnim seznamom, je vse manj. Zakaj? (Vir slike: Bigstockphotos)

V trgovino se pogosto odpravimo z nakupovalnim seznamom, pa naj si gre za tistega, zapisanega na listič ali v obliki spletne aplikacije. Če mislite, da ste edini, ki nakupuje na tak način, se motite. Trženjski monitor Društva za marketing Slovenije razkriva, da se s seznamom v trgovino odpravi šest od desetih Slovencev (33 odstotkov je odgovorilo na to vprašanje s popolnoma se strinjam, 35 pa z odgovorom se strinjam).

Številni se pred nakupom informira o cenah izdelkov in akcijah v letakih, ki jih prejmejo v nabiralnike. Največ odgovorov na to vprašanje (42 odstotkov) so našteli pri možnosti se strinjam, odgovor se strinjam se je pojavil v 28 odstotkih. Precej manj pa je takšnih, ki pred nakupom preverijo informacije o cenah izdelkov na spletnih straneh trgovcev. Največ odgovorov so našteli pri možnosti niti niti, teh je bila tretjina (34 odstotkov).

Kakšne so nakupne navade Slovencev, kaže zgornji graf Trženjskega monitorja Društva za marketing Slovenije (Vir slike: Trženjski monitor Društva za marketing Slovenije).

Kot kaže zgornji graf Trženjskega monitorja Društva za marketing Slovenije, je tistih, ki v trgovino vzamejo tudi nakupovalni seznam, v primerjavi z letom 2014 manj. Zmanjšal se je tudi odstotek tistih, ki pred nakupi pogosto preverijo informacije o cenah izdelkov in akcijah v letakih, ki jih dobijo v nabiralnik, kot tudi tistih, ki pred nakupi preverjajo spletne strani trgovcev in cene njihovih izdelkov. To bi lahko povezali z drugimi izsledki trženjskega monitorja.

Letošnji podatki namreč kažejo, da je vzdušje glede gospodarske rasti bolj optimistično, anketiranci pa trošijo več, več si lahko privoščijo. Za šest odstotnih točk se je v primerjavi z lanskim letom povečalo število tistih, ki so na vprašanje Ali bi zase lahko rekli, da ste spremenili obseg potrošnje v zadnjem letu dni z da, trošim več kot prej, za 14 odstotnih točk pa je manj tistih, ki so na isto vprašanje odgovorili z da, zdaj trošim manj. Za primerjavo, tako je pomladi 2014 odgovorilo kar 81 odstotkov, danes le še 37 odstotkov.