Južna Koreja odpira prvi pospeševalnik, namenjen tujim startupom

Južna Koreja, od koder prihajajo velikani, kot so Samsung, Hyundai in Kia Motors, želi popestriti svojo tehnološko industrijo. V ta namen je tamkajšnja vlada zagnala pospeševalnik, ki je namenjen startupom iz celega sveta.
Južna Koreja odpira prvi pospeševalnik, namenjen tujim startupom

Pospeševalnik bo sprejel 40 startupov. Z delom bodo začeli letos jeseni (Vir slike: YouTube).

Pospeševalnik, ki so ga poimenovali K-Startup Grand Challenge, je program, organiziran s strani ministrstva za znanost, informacijsko in komunikacijsko tehnologijo ter načrtovanje prihodnosti ter seulskih pospeševalnikov (SparkLabs, DEV Korea, Shift in ActnerLab). Prve prijave bodo začeli zbirati s 14. junijem.

To je prvi primer, da vlada, ki je svoj lokalni startup ekosistem od leta 2013 letno podprla z dvema milijardama dolarjev, neposredno podpira tuje startupe. S pospeševalnikom želijo spodbuditi več podjetij k odpiranju enot na svojih tleh.

Korejci so prepričani, da korejskim startupom in poslovnem ekosistemu trenutno primanjkuje raznolikosti, K-Startup Grand Challenge pa je korak bližje k bolj raznolikemu poslovnemu okolju v Južni Koreji.

YouTube

V trimesečni program bo sprejetih 40 startupov, ki bodo delali v letos odprtem kampusu Pangyu. Tega so mnogi označili za Silicijevo dolino Južne Koreje. Program, ki se bo začel septembra letos, bo vključeval mentoriranje s strani vodilnih južnokorejskih tehnoloških podjetij, med njimi tudi Samsung Electronics in LG Electronics. Startupi se bodo decembra predstavljali na demo dnevu, na katerem bo 20 startupov prejelo vladno denarno pomoč v višini 33 tisoč evrov. Štirje najboljši pa bodo nagrajeni z dodatnimi od šest do sto tisoč dolarji.

Program je sicer namenjen vsem branžam, ki imajo potencial rasti, čeprav je izrazito usmerjen na področje iger, financ, programske opreme, informacijske in komunikacijske tehnologije.