Kibernetska varnost avtonomnih vozil

Povezana avtonomna vozila se bodo kmalu pojavila tudi na naših cestah. Podjetja kar tekmujejo, katero jih bo prvo predstavilo na trgu, saj bodo spremenila našo družbo. Vendar pa vsaka nova tehnologija prinaša tudi izzive in tveganja. Nekaj jih bomo omenili v nadaljevanju.
Kibernetska varnost avtonomnih vozil

Kmalu se bomo morali soočiti s problematiko kibernetske varnosti vozil. (Vir slike: Picjumbo)

Ena največjih nevarnosti, s katerimi se bomo morali soočiti v okviru prometnih sprememb, ki nas čakajo v prihodnjih letih, je kibernetska varnost vozil. O tej tematiki ni znanega veliko, saj je povezovanje vozil precej nov fenomen, tehnologija s tega področja pa se razvija izjemno hitro.

Znane težave in napake

Na srečo se večji zlonameren napad na vozilo še ni zgodil. Vendar pa je nekaj etičnih hekerjev (angl. white-hat hackers) lani v okviru raziskave pokazalo, da lahko na daljavo prevzamejo oblast nad vozilom Jeep Cherokee in onemogočijo delovanje menjalnika, medtem ko se vozilo premika po avtocesti. Zaradi varnostnih pomanjkljivosti, ki jih je razkrila omenjena raziskava, je podjetje Chrysler vpoklicalo kar 1,4 milijona vozil.

V maju se je zgodila tudi prva nesreča s smrtnim izidom, v katero je bil vpleten avtomobil z delno avtonomnim sistemom za vožnjo. Avtopilot vozila Tesla ni zaznal tovornjaka pred vozilom in se je vanj zaletel s polno hitrostjo.

Pred kratkim pa so raziskovalci pokazali tudi, da lahko zaslepijo avtopilot vozila in ga celo prelisičijo, da zaznava neobstoječe ovire. Pri tem niso dejansko vdrli v sistem avtomobila, temveč so uporabili različne naprave, ki so za sicer visoko ceno na voljo tudi posameznikom. Z napravami, ki oddajajo svetlobo, zvok in radijske valove, so namreč zmotili radar, ultrazvočne senzorje in kamere v vozilu.

Podobne rezultate so dobili tudi, če so avtomobil ovili v peno za zvočno izolacijo, ki je dostopna po nizkih cenah. Seveda gre pri teh poskusih za drage naprave ali za očitne posege v vozilo, zato ni verjetno, da bi takšne metode uporabili potencialni hekerji. Vendar pa takšni primeri nakazujejo, da ima avtonomni sistem vozil Tesla in drugih podobnih vozil več pomanjkljivosti na področju varnosti, kot je kazalo na začetku.

Varnostne pomanjkljivosti notranjega omrežja vozil

Eden največjih izzivov kibernetske varnosti vozil je dejstvo, da so različne elektronske komponente vozil (elektronske krmilne enote, angl. electronic control units) povezane v notranje omrežje. Če hekerji uspešno vdrejo v eno od nezaščitenih zunanjih elektronskih krmilnih enot, na primer informacijsko-razvedrilni sistem, lahko prevzamejo nadzor nad temeljnimi krmilnimi enotami, na primer nad zavorami ali motorjem, in povzročijo hude nesreče.

Današnji avtomobili so lahko sestavljeni iz do 100 elektronskih krmilnih enot, ki jih upravlja več kot 100 milijonov vrstic programske kode, kar predstavlja ogromno površino za potencialne vdore. Proizvajalci avtomobilov sestavne dele vozil naročajo pri različnih ponudnikih, tako da nimajo nadzora nad programsko kodo vseh delov vozila, kar predstavlja še dodaten problem.

Zagotavljanje kibernetske varnosti vozil

Ključni akterji avtomobilske industrije se seveda že soočajo z omenjeno problematiko, zato je v zadnjem času na tem področju nastalo nekaj uspešnih zagonskih podjetij. Najuspešnejše je podjetje Argus Cyber Security, ki je lansko jesen zbralo kar 26 milijonov dolarjev sredstev.

Yoni Heilbronn, eden od vodilnih v podjetju Argus, je opisal, kako se v podjetju soočajo z opisano problematiko. Po njegovih besedah si kibernetsko varnost vozil najlažje predstavljamo tako, da si zamislimo več slojev zaščite. Posamezne rešitve, ki varujejo različne dele povezanega ekosistema vozila, morajo biti namreč povezane, da zagotavljajo celostno zaščito vozila.

Začnimo pri najnižjem nivoju, to je pri posamezni elektronski krmilni enoti vozila, na primer pri zavorah. Vsaka posamezna enota vozila je namreč lahko posebej zaščitena. Naslednji sloj je notranje omrežje vozila. Zaščitimo ga lahko s programsko opremo, ki preverja notranje povezave med enotami in opozarja na potencialne nepravilnosti, ki bi se lahko razširile po omrežju in predstavljale nevarnost za vozilo.

Naslednji del rešitev se nanaša na posamezne enote vozila, ki so povezane z zunanjim svetom, na primer informacijsko-razvedrilne sisteme. Ta nivo varnostnega sistema je izjemno pomemben, saj predstavlja mejo med notranjim omrežjem vozila in zunanjim svetom.

Zadnji sloj zaščite predstavlja zaščita v oblaku, ki lahko zazna in onemogoči grožnje, še preden te dosežejo vozilo. Prav tako lahko prek oblaka vozilo prejema sprotne posodobitve in informacije.

Poleg opisanih slojev zaščite je ključnega pomena tudi nadzor nad dobavno verigo, saj lahko nekvalitetni sestavni deli ogrozijo celotno zaščito vozila. Zato morajo proizvajalci posamezne sestavne dele avtomobilov naročati le pri zaupanja vrednih dobaviteljih.

Pogled v prihodnost

Skupina pomembnih proizvajalcev avtomobilov Auto-ISAC je pred kratkim predstavila izčrpen pregled kvalitetnih rešitev s področja kibernetske varnosti vozil. Upajo, da bodo predstavljene smernice postale temelj industrijskih standardov na tem področju.

Ker se večji zlonameren napad na avtonomno ali povezano vozilo na srečo še ni zgodil, ostaja na tem področju še veliko neznank. Po Heilbronnovem mnenju je takšen napad samo še vprašanje časa, zato se moramo kot družba čim prej soočiti s tem problemom.

Sodobna družba na varnostne tematike pogosto primerno reagira šele, ko se zgodi večja nesreča. Le upamo lahko, da se omenjeni vzorec ne bo ponovil tudi v tem primeru. Dobra novica pa je, da so se proizvajalci avtomobilov, zagonska podjetja in tudi nekatere vladne službe začeli ukvarjati z opisano problematiko in že predstavljajo določene rešitve in odgovore na zastavljene izzive.

Viri: TechCrunch, Mashable

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani. Uredimo takoj. Prenos sedeža na naši VEM točki v 5 min. Skeniranje, prepošiljanje pošte. Največ zadovoljnih strank. Vse v ceni. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>


Video: Robin Hanson: Kaj bi se zgodilo, če bi naložili svoje možgane v računalnike?

Video: Robin Hanson: Kaj bi se zgodilo, če bi naložili svoje možgane v računalnike?

Spoznajte »eme« – stroje, ki posnemajo človeške možgane in lahko mislijo, čutijo in delajo točno tako kot možgani, katerih kopija so. Preberite več >>

Video: Guy Kawasaki: Nauki Steva Jobsa

Video: Guy Kawasaki: Nauki Steva Jobsa

Guy Kawasaki je dolga leta delal v podjetju Apple pod vodstvom ustanovitelja Steva Jobsa. V tem času je od njega pridobil ogromno znanja. Preberite več >>

Prvi slovenski center LEGO robotike

Prvi slovenski center LEGO robotike

Inštitut 4.0 je pred kratkim odprl Center LEGO robotike, prvo inštitucijo, namenjeno LEGO robotiki, v Ljubljani. Zgodbo inštituta in centra predstavljamo v prispevku. Preberite več >>

Predlog za branje: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future

Predlog za branje: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future

Vsi smo že slišali za Elona Muska ter njegove izvirne ideje in projekte. Če vas zanima več o vizionarju za električnimi avtomobili Tesla, preberite njegovo biografijo. Preberite več >>

Začenja se prva javna ponudba kovancev podjetja Viberate!

Začenja se prva javna ponudba kovancev podjetja Viberate!

Slovensko zagonsko podjetje Viberate s svojo platformo za povezovanje glasbenikov in organizatorjev koncertov začenja prvo javno ponudbo kovancev. Preberite več >>

Slovenski Hive Project zbral več kot 8,5 milijona dolarjev

Slovenski Hive Project zbral več kot 8,5 milijona dolarjev

Hive Project, slovenski projekt, ki želi s pomočjo tehnologije blockchain omogočiti prodajo terjatev tudi malim podjetjem in samostojnim podjetnikom, je s prvo javno ponudbo kovancev zbralo več kot dva tisoč bitcoinov oziroma več kot 8,5 milijona dolarjev. Preberite več >>

Iniciativa Blockchain Slovenija

Iniciativa Blockchain Slovenija

Ministrstvo za javno upravo je pred nekaj dnevi na podlagi Strategije razvoja informacijske družbe do leta 2020 – Digitalna Slovenija 2020 objavilo javni poziv zainteresirani javnosti k oblikovanju Iniciative Blockchain Slovenija. Svoj interes lahko izrazite do 30. novembra 2017. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje