Kibernetska varnost avtonomnih vozil

Povezana avtonomna vozila se bodo kmalu pojavila tudi na naših cestah. Podjetja kar tekmujejo, katero jih bo prvo predstavilo na trgu, saj bodo spremenila našo družbo. Vendar pa vsaka nova tehnologija prinaša tudi izzive in tveganja. Nekaj jih bomo omenili v nadaljevanju.
Kibernetska varnost avtonomnih vozil

Kmalu se bomo morali soočiti s problematiko kibernetske varnosti vozil. (Vir slike: Picjumbo)

Ena največjih nevarnosti, s katerimi se bomo morali soočiti v okviru prometnih sprememb, ki nas čakajo v prihodnjih letih, je kibernetska varnost vozil. O tej tematiki ni znanega veliko, saj je povezovanje vozil precej nov fenomen, tehnologija s tega področja pa se razvija izjemno hitro.

Znane težave in napake

Na srečo se večji zlonameren napad na vozilo še ni zgodil. Vendar pa je nekaj etičnih hekerjev (angl. white-hat hackers) lani v okviru raziskave pokazalo, da lahko na daljavo prevzamejo oblast nad vozilom Jeep Cherokee in onemogočijo delovanje menjalnika, medtem ko se vozilo premika po avtocesti. Zaradi varnostnih pomanjkljivosti, ki jih je razkrila omenjena raziskava, je podjetje Chrysler vpoklicalo kar 1,4 milijona vozil.

V maju se je zgodila tudi prva nesreča s smrtnim izidom, v katero je bil vpleten avtomobil z delno avtonomnim sistemom za vožnjo. Avtopilot vozila Tesla ni zaznal tovornjaka pred vozilom in se je vanj zaletel s polno hitrostjo.

Pred kratkim pa so raziskovalci pokazali tudi, da lahko zaslepijo avtopilot vozila in ga celo prelisičijo, da zaznava neobstoječe ovire. Pri tem niso dejansko vdrli v sistem avtomobila, temveč so uporabili različne naprave, ki so za sicer visoko ceno na voljo tudi posameznikom. Z napravami, ki oddajajo svetlobo, zvok in radijske valove, so namreč zmotili radar, ultrazvočne senzorje in kamere v vozilu.

Podobne rezultate so dobili tudi, če so avtomobil ovili v peno za zvočno izolacijo, ki je dostopna po nizkih cenah. Seveda gre pri teh poskusih za drage naprave ali za očitne posege v vozilo, zato ni verjetno, da bi takšne metode uporabili potencialni hekerji. Vendar pa takšni primeri nakazujejo, da ima avtonomni sistem vozil Tesla in drugih podobnih vozil več pomanjkljivosti na področju varnosti, kot je kazalo na začetku.

Varnostne pomanjkljivosti notranjega omrežja vozil

Eden največjih izzivov kibernetske varnosti vozil je dejstvo, da so različne elektronske komponente vozil (elektronske krmilne enote, angl. electronic control units) povezane v notranje omrežje. Če hekerji uspešno vdrejo v eno od nezaščitenih zunanjih elektronskih krmilnih enot, na primer informacijsko-razvedrilni sistem, lahko prevzamejo nadzor nad temeljnimi krmilnimi enotami, na primer nad zavorami ali motorjem, in povzročijo hude nesreče.

Današnji avtomobili so lahko sestavljeni iz do 100 elektronskih krmilnih enot, ki jih upravlja več kot 100 milijonov vrstic programske kode, kar predstavlja ogromno površino za potencialne vdore. Proizvajalci avtomobilov sestavne dele vozil naročajo pri različnih ponudnikih, tako da nimajo nadzora nad programsko kodo vseh delov vozila, kar predstavlja še dodaten problem.

Zagotavljanje kibernetske varnosti vozil

Ključni akterji avtomobilske industrije se seveda že soočajo z omenjeno problematiko, zato je v zadnjem času na tem področju nastalo nekaj uspešnih zagonskih podjetij. Najuspešnejše je podjetje Argus Cyber Security, ki je lansko jesen zbralo kar 26 milijonov dolarjev sredstev.

Yoni Heilbronn, eden od vodilnih v podjetju Argus, je opisal, kako se v podjetju soočajo z opisano problematiko. Po njegovih besedah si kibernetsko varnost vozil najlažje predstavljamo tako, da si zamislimo več slojev zaščite. Posamezne rešitve, ki varujejo različne dele povezanega ekosistema vozila, morajo biti namreč povezane, da zagotavljajo celostno zaščito vozila.

Začnimo pri najnižjem nivoju, to je pri posamezni elektronski krmilni enoti vozila, na primer pri zavorah. Vsaka posamezna enota vozila je namreč lahko posebej zaščitena. Naslednji sloj je notranje omrežje vozila. Zaščitimo ga lahko s programsko opremo, ki preverja notranje povezave med enotami in opozarja na potencialne nepravilnosti, ki bi se lahko razširile po omrežju in predstavljale nevarnost za vozilo.

Naslednji del rešitev se nanaša na posamezne enote vozila, ki so povezane z zunanjim svetom, na primer informacijsko-razvedrilne sisteme. Ta nivo varnostnega sistema je izjemno pomemben, saj predstavlja mejo med notranjim omrežjem vozila in zunanjim svetom.

Zadnji sloj zaščite predstavlja zaščita v oblaku, ki lahko zazna in onemogoči grožnje, še preden te dosežejo vozilo. Prav tako lahko prek oblaka vozilo prejema sprotne posodobitve in informacije.

Poleg opisanih slojev zaščite je ključnega pomena tudi nadzor nad dobavno verigo, saj lahko nekvalitetni sestavni deli ogrozijo celotno zaščito vozila. Zato morajo proizvajalci posamezne sestavne dele avtomobilov naročati le pri zaupanja vrednih dobaviteljih.

Pogled v prihodnost

Skupina pomembnih proizvajalcev avtomobilov Auto-ISAC je pred kratkim predstavila izčrpen pregled kvalitetnih rešitev s področja kibernetske varnosti vozil. Upajo, da bodo predstavljene smernice postale temelj industrijskih standardov na tem področju.

Ker se večji zlonameren napad na avtonomno ali povezano vozilo na srečo še ni zgodil, ostaja na tem področju še veliko neznank. Po Heilbronnovem mnenju je takšen napad samo še vprašanje časa, zato se moramo kot družba čim prej soočiti s tem problemom.

Sodobna družba na varnostne tematike pogosto primerno reagira šele, ko se zgodi večja nesreča. Le upamo lahko, da se omenjeni vzorec ne bo ponovil tudi v tem primeru. Dobra novica pa je, da so se proizvajalci avtomobilov, zagonska podjetja in tudi nekatere vladne službe začeli ukvarjati z opisano problematiko in že predstavljajo določene rešitve in odgovore na zastavljene izzive.

Viri: TechCrunch, Mashable

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Google Adwords

Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Preberite več >>

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani. Uredimo takoj. Prenos sedeža na naši VEM točki v 5 min. Skeniranje, prepošiljanje pošte. Največ zadovoljnih strank. Vse v ceni. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>


Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana! Preberite več >>

dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

O tehnologiji veriženja blokov se v zadnjem času veliko govori. Pred začetkom Blockchain Roadshowa, v okviru katerega boste spoznali blockchain in njegove potenciale, smo se pogovarjali z vodjo Blockchain Think Tanka dr. Petrom Mercem. Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Maribor

Blockchain Roadshow: Maribor

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Maribor, dobimo se v Hotelu City Maribor.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Nova Gorica

Blockchain Roadshow: Nova Gorica

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Novo Gorico, kjer nas bodo prijazno gostili v Primorskem tehnološkem parku. Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu. Preberite več >>

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje