Kibernetska varnost avtonomnih vozil

Povezana avtonomna vozila se bodo kmalu pojavila tudi na naših cestah. Podjetja kar tekmujejo, katero jih bo prvo predstavilo na trgu, saj bodo spremenila našo družbo. Vendar pa vsaka nova tehnologija prinaša tudi izzive in tveganja. Nekaj jih bomo omenili v nadaljevanju.
Kibernetska varnost avtonomnih vozil

Kmalu se bomo morali soočiti s problematiko kibernetske varnosti vozil. (Vir slike: Picjumbo)

Ena največjih nevarnosti, s katerimi se bomo morali soočiti v okviru prometnih sprememb, ki nas čakajo v prihodnjih letih, je kibernetska varnost vozil. O tej tematiki ni znanega veliko, saj je povezovanje vozil precej nov fenomen, tehnologija s tega področja pa se razvija izjemno hitro.

Znane težave in napake

Na srečo se večji zlonameren napad na vozilo še ni zgodil. Vendar pa je nekaj etičnih hekerjev (angl. white-hat hackers) lani v okviru raziskave pokazalo, da lahko na daljavo prevzamejo oblast nad vozilom Jeep Cherokee in onemogočijo delovanje menjalnika, medtem ko se vozilo premika po avtocesti. Zaradi varnostnih pomanjkljivosti, ki jih je razkrila omenjena raziskava, je podjetje Chrysler vpoklicalo kar 1,4 milijona vozil.

V maju se je zgodila tudi prva nesreča s smrtnim izidom, v katero je bil vpleten avtomobil z delno avtonomnim sistemom za vožnjo. Avtopilot vozila Tesla ni zaznal tovornjaka pred vozilom in se je vanj zaletel s polno hitrostjo.

Pred kratkim pa so raziskovalci pokazali tudi, da lahko zaslepijo avtopilot vozila in ga celo prelisičijo, da zaznava neobstoječe ovire. Pri tem niso dejansko vdrli v sistem avtomobila, temveč so uporabili različne naprave, ki so za sicer visoko ceno na voljo tudi posameznikom. Z napravami, ki oddajajo svetlobo, zvok in radijske valove, so namreč zmotili radar, ultrazvočne senzorje in kamere v vozilu.

Podobne rezultate so dobili tudi, če so avtomobil ovili v peno za zvočno izolacijo, ki je dostopna po nizkih cenah. Seveda gre pri teh poskusih za drage naprave ali za očitne posege v vozilo, zato ni verjetno, da bi takšne metode uporabili potencialni hekerji. Vendar pa takšni primeri nakazujejo, da ima avtonomni sistem vozil Tesla in drugih podobnih vozil več pomanjkljivosti na področju varnosti, kot je kazalo na začetku.

Varnostne pomanjkljivosti notranjega omrežja vozil

Eden največjih izzivov kibernetske varnosti vozil je dejstvo, da so različne elektronske komponente vozil (elektronske krmilne enote, angl. electronic control units) povezane v notranje omrežje. Če hekerji uspešno vdrejo v eno od nezaščitenih zunanjih elektronskih krmilnih enot, na primer informacijsko-razvedrilni sistem, lahko prevzamejo nadzor nad temeljnimi krmilnimi enotami, na primer nad zavorami ali motorjem, in povzročijo hude nesreče.

Današnji avtomobili so lahko sestavljeni iz do 100 elektronskih krmilnih enot, ki jih upravlja več kot 100 milijonov vrstic programske kode, kar predstavlja ogromno površino za potencialne vdore. Proizvajalci avtomobilov sestavne dele vozil naročajo pri različnih ponudnikih, tako da nimajo nadzora nad programsko kodo vseh delov vozila, kar predstavlja še dodaten problem.

Zagotavljanje kibernetske varnosti vozil

Ključni akterji avtomobilske industrije se seveda že soočajo z omenjeno problematiko, zato je v zadnjem času na tem področju nastalo nekaj uspešnih zagonskih podjetij. Najuspešnejše je podjetje Argus Cyber Security, ki je lansko jesen zbralo kar 26 milijonov dolarjev sredstev.

Yoni Heilbronn, eden od vodilnih v podjetju Argus, je opisal, kako se v podjetju soočajo z opisano problematiko. Po njegovih besedah si kibernetsko varnost vozil najlažje predstavljamo tako, da si zamislimo več slojev zaščite. Posamezne rešitve, ki varujejo različne dele povezanega ekosistema vozila, morajo biti namreč povezane, da zagotavljajo celostno zaščito vozila.

Začnimo pri najnižjem nivoju, to je pri posamezni elektronski krmilni enoti vozila, na primer pri zavorah. Vsaka posamezna enota vozila je namreč lahko posebej zaščitena. Naslednji sloj je notranje omrežje vozila. Zaščitimo ga lahko s programsko opremo, ki preverja notranje povezave med enotami in opozarja na potencialne nepravilnosti, ki bi se lahko razširile po omrežju in predstavljale nevarnost za vozilo.

Naslednji del rešitev se nanaša na posamezne enote vozila, ki so povezane z zunanjim svetom, na primer informacijsko-razvedrilne sisteme. Ta nivo varnostnega sistema je izjemno pomemben, saj predstavlja mejo med notranjim omrežjem vozila in zunanjim svetom.

Zadnji sloj zaščite predstavlja zaščita v oblaku, ki lahko zazna in onemogoči grožnje, še preden te dosežejo vozilo. Prav tako lahko prek oblaka vozilo prejema sprotne posodobitve in informacije.

Poleg opisanih slojev zaščite je ključnega pomena tudi nadzor nad dobavno verigo, saj lahko nekvalitetni sestavni deli ogrozijo celotno zaščito vozila. Zato morajo proizvajalci posamezne sestavne dele avtomobilov naročati le pri zaupanja vrednih dobaviteljih.

Pogled v prihodnost

Skupina pomembnih proizvajalcev avtomobilov Auto-ISAC je pred kratkim predstavila izčrpen pregled kvalitetnih rešitev s področja kibernetske varnosti vozil. Upajo, da bodo predstavljene smernice postale temelj industrijskih standardov na tem področju.

Ker se večji zlonameren napad na avtonomno ali povezano vozilo na srečo še ni zgodil, ostaja na tem področju še veliko neznank. Po Heilbronnovem mnenju je takšen napad samo še vprašanje časa, zato se moramo kot družba čim prej soočiti s tem problemom.

Sodobna družba na varnostne tematike pogosto primerno reagira šele, ko se zgodi večja nesreča. Le upamo lahko, da se omenjeni vzorec ne bo ponovil tudi v tem primeru. Dobra novica pa je, da so se proizvajalci avtomobilov, zagonska podjetja in tudi nekatere vladne službe začeli ukvarjati z opisano problematiko in že predstavljajo določene rešitve in odgovore na zastavljene izzive.

Viri: TechCrunch, Mashable

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren. Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna je odlična rešitev za vse podjetnike, ki ne potrebujete lastne pisarne ali ne morete pridobiti dovoljenja za registracijo naslova. MP virtualna pisarna v Ljubljani omogoča dovoljenje za poslovanje na našem naslovu, hkrati pa lahko na interni VEM točki odprete podjetje oziroma spremenite njegov sedež. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


Ročno izdelani prstani iz karbonskih vlaken na Kickstarterju

Ročno izdelani prstani iz karbonskih vlaken na Kickstarterju

Pred kratkim je na platformi za množično financiranje Kickstarter zaživel nov slovenski projekt: prstani iz karbonskih vlaken Nerbon. Izjemno lahki in vzdržljivi prstani z unikatnim videzom se po izpostavljenosti svetlobi svetijo v temi. Preberite več >>

FabLab mreža Slovenija za podporo lokalnemu podjetništvu

FabLab mreža Slovenija za podporo lokalnemu podjetništvu

Pred časom sta Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Direktorat za informacijsko družbo Ministrstva za javno upravo Republike Slovenije v okviru evropskega projekta ERUDITE pripravila zasnovo platforme nacionalne referenčne FabLab mreže. Preberite več >>

0xcert nad ponarejene listine z blockchain tehnologijo

0xcert nad ponarejene listine z blockchain tehnologijo

Slovensko visokotehnološko podjetje 0xcert d.o.o. je uspešno razvilo prvi protokol za upravljanje nedenarnih sredstev na blockchainu. Na ta način bi lahko rešilo problem ponarejenih diplomskih listin. Preberite več >>

Kaj prinaša nov Zakon o spodbujanju investicij?

Kaj prinaša nov Zakon o spodbujanju investicij?

Investicije so pomemben dejavnik gospodarske rasti. Tuje neposredne investicije nacionalni ekonomiji pomagajo ustvarjati nova delovna mesta, zmanjšati brezposelnost ter razvijati nova znanja in tehnologijo. Preberite več >>

SmartNinja: “Najpomembnejša komisija je kupec.”

SmartNinja: “Najpomembnejša komisija je kupec.”

Eden izmed finalistov izbora Mladi podjetnik leta 2016, SmartNinja, pomaga ljudem odkriti in razviti talente in veščine na sodobnem IT področju. Te udeležencem pomagajo pri iskanju službe ali pri odločitvi za lastno podjetje. Intervju z ekipo si lahko preberete v spodnjem prispevku. Preberite več >>

AmblyoPlay – nova rešitev za otroke s težavami pri vidu

AmblyoPlay – nova rešitev za otroke s težavami pri vidu

Idrijsko zagonsko podjetje Smart Optometry je na trgu ponudilo novo rešitev za trening vida AmblyoPlay, ki je namenjena otrokom s težavami v vidnem sistemu. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje