Subvencija za samozaposlitev je zvišana na 5.000 evrov!

Nedavno je Zavod za zaposlovanje objavil novosti, ki jih uvaja v postopku pridobivanja subvencije za samozaposlitev. Spremenila se je višina subvencije, rok, v katerem se morate samozaposliti in sestava delavnice, ki vas pripravi na podjetništvo.
Subvencija za samozaposlitev je zvišana na 5.000 evrov!

Novosti pri pridobivanju subvencije za samozaposlitev (Vir slike: sxc.hu)

Subvencije za samozaposlitev se ne podeljuje več! Preverite rubriko Razpisi za alternative.

Višina subvencije se je povišala na 5.000 evrov

Na Zavodu so sprejeli odločitev, da z dosedanjih 4.500 evrov subvencijo zvišajo na 5 000 evrov. Razlog za višanje subvencije, ki je nespremenjena od leta 2008, je upoštevanje rasti minimalne plače in rasti obveznih prispevkov za socialno varnost za samozaposlene.

Prenovljene priprave na samozaposlitev

Priprave na samozaposlitev, ki so eden od pogojev za pridobitev subvencije za samozaposlitev, so doslej vsebovale presojo poslovne ideje in tridnevno delavnico za samozaposlitev. Kandidati, ki so uspešno zaključili priprave na samozaposlitev do 30. 6. 2013, lahko pridobijo le subvencijo v vrednosti 4.500 EUR. Prenovljene priprave na samozaposlitev predvidevajo 5-dnevno delavnico, in sicer:

  • štiridnevno skupinsko usposabljanje in
  • individualno predstavitev in presojo ideje na zadnji dan sklopa delavnic.

Prenovljene delavnice se bodo predvidoma začele izvajati meseca avgusta. Višja subvencija velja samo za tiste, ki bodo zaključili prenovljen program!

Rok za registracijo poslovnega subjekta je 40 dni

Zavod je skrajšal rok za registracijo poslovnega subjekta s 60 na 40 dni. To pomeni, da bodo vsi, ki bodo uspešno opravili prenovljene priprave na samozaposlitev, morali subjekt registrirati najkasneje v 40 dneh po zaključku delavnice in najkasneje do 13. 12. 2013.

Kaj ostaja nespremenjeno?

V prenovljene priprave na samozaposlitev se lahko vključijo vsi, ki:

  • so kot brezposelni najmanj 3 mesece neprekinjeno prijavljeni na Zavodu,
  • so iskalci zaposlitve, ker je njihova zaposlitev ogrožena.

Ustrezati morate pogojem:

  • da v zadnjih 12 mesecih niste bili samozaposleni,
  • da v zadnjih 5 letih od Zavoda niste prejeli finančne pomoči za samozaposlitev,
  • da se v novem poslovnem subjektu zaposlite za polni delovni čas (razen v primeru invalidnosti),
  • da je samozaposlitev prijavljena v Sloveniji.

Vsi prejemniki subvencije morajo samozaposleni ostati najmanj dve leti. Prejemniki subvencije, ki jim ne uspe ohraniti samozaposlitve v pogodbenem obdobju najmanj dveh let, morajo vrniti sorazmerni del subvencije, in sicer za vsak manjkajoči mesec od izpolnitve pogodbenih obveznosti.

Pomembno! Delna oprostitev plačila prispevkov ob odprtju podjetja

Delna oprostitev plačila prispevkov velja od 1. 7. 2013. Pri tem je zapisano, da so osebe, ki so obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane kot samozaposlene:

  • v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco oproščene plačila prispevka zavarovanca za ZPIZ in prispevka delodajalca v višini 50 odstotkov zneska prispevka;
  • v naslednjih 12 mesecih oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 odstotkov zneska prispevka.

Zavod za zaposlovanje je potrdil združljivost oprostitve plačila prispevkov in subvencije, kar pomeni, da ste lahko novopečeni podjetniki deležni dvojne ugodnosti!

Vir: ZRSZ

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje