Findo zbral 3 milijone dolarjev za storitev iskanja datotek v naravnem jeziku

Zagonsko podjetje Findo, ki se ukvarja z umetno inteligenco, je zbralo 3 milijone dolarjev in predstavilo svoj prvi izdelek, ki je namenjen pomoči uporabnikom pri iskanju informacij v različnih dokumentih, datotekah, priponkah itd.
Findo zbral 3 milijone dolarjev za storitev iskanja datotek v naravnem jeziku

Storitev Findo bo izboljšala iskanje informacij in datotek v različnih napravah in storitvah v oblaku. (Vir slike: VentureBeat)

Podjetje, ki sta ga ustanovila Gary Fowler in dr. David Yang, je pred kratkim predstavilo inteligentnega asistenta Findo.io za iPhone in svetovni splet. Storitev omogoča uporabnikom iskanje datotek na lokalnih pomnilnikih ali v okviru uporabniških računov v oblaku, na primer v okviru storitev Facebook, Dropbox, Google Drive, Evernote, Box, Gmail, Exchange Outlook itd., in odkrivanje informacij v datotekah tudi na podlagi nejasnih poizvedb.

Običajna orodja za iskanje omogočajo uporabnikom iskanje na podlagi besed, ki se nahajajo v imenih datotek ali v naslovih sporočil. Findo pa uporablja metodo procesiranja naravnega jezika, ki omogoča razumevanje zelo splošnih poizvedb, na primer »telefonska številka znanca, ki sem ga srečal v Londonu« ali »dokument, ki mi ga je prejšnji četrtek poslal sodelavec«. Storitev omogoča tudi preprosto iskanje vseh datotek istega tipa z vnosom končnice (ppt ali doc itd.).

V podjetju Findo želijo razviti napredno orodje za iskanje, ki bi omogočalo tudi iskanje na podlagi analize vsebine fotografij ali posnetkov. Po besedah Fowlerja, direktorja podjetja, si prizadevajo rešiti vsakodnevni problem uporabnikov, ki vedo, da neka datoteka obstaja, vendar je ne morejo najti. Po njegovih podatkih ima povprečni uporabnik več kot pol milijona elektronskih sporočil, priponk, kontaktov in drugih datotek, ki so shranjeni na različnih napravah ali v spletnih oblakih.

Na podlagi procesiranja naravnega jezika in »razumevanja« podatkov bo tako storitev, ki temelji na umetni inteligenci, omogočila bolj učinkovito iskanje tako posameznim uporabnikom kot tudi podjetjem.

Findo vstopa na tržišče

Na kalifornijskem sedežu podjetja dve leti po njegovi ustanovitvi dela 18 zaposlenih. V zagonsko podjetje je vključenih nekaj znanih oseb; med drugim sta člana upravnega odbora Bill Reichert iz podjetja Garage Technology Ventures, ki je tudi svetovalec, in Rick Orloff, bivši vodja za varnost in zaščito pri podjetju Apple. Seveda pa ne smemo pozabiti na soustanovitelja in predsednika upravnega odbora Davida Yanga, ruskega podjetnika, ki je razvil Abbyy, vodilno podjetje na področju prepoznavanja dokumentov na podlagi jezika.

David Yang in Gary A. Fowler (Vir slike: Findo.io)

Yang pravi, da je iskanje relevantnih informacij tako na spletu kot na napravah za uporabnike vedno bolj naporno opravilo. V podjetju ocenjujejo, da v je enem dnevu neuspešnih več kot 300 milijonov poizvedb v okviru iskanja elektronskih sporočil in datotek.

Skupaj s predstavitvijo prvega izdelka je podjetje Abbyy iz Rusije v podjetje Findo vložilo 3 milijone semenskega kapitala, v naslednjih mesecih pa naj bi svoj vložek še podvojilo. Sodelovanje s podjetjem Abbyy verjetno predstavlja ključ do uspeha storitve Findo; storitev FindReader, ki jo ponuja Abbyy, s pomočjo 12 milijonov skenerjev namreč uporabnikom omogoča pretvorbo skeniranih datotek v dokumente, ki jih je mogoče urejati. Po Fowlerjevem mnenju lahko z vključitvijo storitve Findo v omenjene skenerje to storitev predstavijo milijonom potencialnih uporabnikov.

Trenutno je storitev na voljo le prek svetovnega spleta in uporabnikom pametnih telefonov iPhone, v prihodnjih mesecih pa v podjetju načrtujejo širitev na druge platforme, med drugim tudi na Android. Še pred tem pa bo storitev na voljo v okviru platform za pošiljanje sporočil, vključno s storitvami Slack, Facebook Messenger in Skype.

Preberite članek: Dve plati tveganega kapitala

To pomeni, da lahko uporabniki storitev Findo uporabljajo v okviru katerekoli platforme za pošiljanje sporočil, ne da bi zapustili aplikacijo – Findo bo rezultate iskanja, pa naj bo podatek iz elektronskega sporočila ali določena datoteka iz Dropboxovega oblaka, prikazal kar znotraj aplikacije.

Fowler meni, da se poslovni svet spreminja: poslovna komunikacija se vedno bolj odvija v klepetalnicah. Storitev, ki jo razvija njegovo podjetje, se temu prilagaja, saj predstavlja izviren način prikazovanja rezultatov iskanja kar v aplikaciji oz. na platformi za pošiljanje sporočil in tako omogoča uporabnikom, da se osredotočijo na svoje delo, ne da bi izgubljali čas za preklapljanje med aplikacijami.

Vir: VentureBeat

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu. Preberite več >>

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani. Uredimo takoj. Prenos sedeža na naši VEM točki v 5 min. Skeniranje, prepošiljanje pošte. Največ zadovoljnih strank. Vse v ceni. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>


Partnerstvo med Lufthanso in startup-om Winding tree

Partnerstvo med Lufthanso in startup-om Winding tree

Največji nemški letalski prevoznik Lufthansa se je povezal s švicarskim podjetjem z namenom, da bi tehnologijo Ethereum prenesel v letalsko industrijo. Preberite več >>

Ali lahko zaposlenim ponudite lastništvo prek modela ESOP?

Ali lahko zaposlenim ponudite lastništvo prek modela ESOP?

ESOP oziroma employee stock ownership plan je konstrukt, ki zaposlenim v podjetju omogoča, da pridobijo lastniški delež v kapitalu. Splošno gledano gre za opcijska upravičenja delavcev, ki se na nek način obravnavajo kot del zaslužka. Preberite več >>

Začenja se prva javna ponudba kovancev podjetja Viberate!

Začenja se prva javna ponudba kovancev podjetja Viberate!

Slovensko zagonsko podjetje Viberate s svojo platformo za povezovanje glasbenikov in organizatorjev koncertov začenja prvo javno ponudbo kovancev. Preberite več >>

Pasti investicijskih pogodb

Pasti investicijskih pogodb

Eden najbolj pomembnih trenutkov v razvoju zagonskega podjetja je sklenitev prve pogodbe o zunanji investiciji. Začne se namreč novo poglavje, v podjetje pa neredko vstopijo novi akterji, zunanji investitorji, s čimer se odprejo nove priložnosti in prerazporedi dosedanji režim. Preberite več >>

Kaj je skrbni pregled poslovanja?

Kaj je skrbni pregled poslovanja?

Skrbni pregled (angl. due diligence) je storitev, ki jo opravljajo odvetniške, svetovalne, računovodske in druge pisarne oziroma podjetja, da naročnika podrobno seznanijo s poslovanjem in finančnimi tveganji drugega podjetja. Preberite več >>

Infografika: Besedišče s področja vrednostnih papirjev

Infografika: Besedišče s področja vrednostnih papirjev

Razumevanje trga vrednostnih papirjev je zahtevna naloga za nove vlagatelje. Novi koncepti, tehnična terminologija, dobronamerni nasveti – vse to lahko zmede in odvrne še tako zagnanega posameznika. V infografiki predstavljamo osnovno besedišče s tega področja v angleškem jeziku. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje