Prihodnost trgovinskega sporazuma TTIP

Od 3. do 7. oktobra bo v New Yorku potekal nov krog pogajanj o trgovinskem sporazumu med Evropsko Unijo in ZDA, TTIP. Odmeven dogovor, ki je v očeh javnosti sporen z mnogih vidikov, tokrat še ne bo dobil svoje končne oblike, čeprav gre že za 15. krog pogajanj.
Prihodnost trgovinskega sporazuma TTIP

Prihodnost trgovinskega sporazuma TTIP. (Vir slike: Bigstockphoto)

Pogajanja bodo tokrat sploh zanimiva zaradi napovedanega izstopa Velike Britanije iz EU. Glavna pobudnica za liberalen trgovinski sporazum je bila namreč prav Velika Britanija.

Kaj lahko pričakujemo tokrat?

Številni pogajalci bodo v imenu EU, ter v imenu ZDA vodili pogajanja o bistvenih točkah sporazuma, med katere spada regulacija trga, regulacija standardov na posameznih področjih in način, kako bodo organi preverjali uspeh in pravilno delovanje sporazuma. Del pogajanj bo namenjen dogovorom z organizacijami, ki so tesno povezane s sporazumom. Rezultat pogajanj ne bo znan javnosti, vseeno pa bo Evropska Komisija objavila poročilo o napredku in okvirni vsebini posameznih točk sporazuma. 

…sicer: Točke, ki so že dogovorjene

Letošnjega julija je v Bruslju potekal 14. krog pogajanj. Tudi tedaj je bila glavna točka pogovorov dostop in regulacija trga. Na področju regulacije posamičnih sektorjev so že tedaj dosegli pomemben napredek na področjih farmacevtike, kozmetike, avtomobilske industrije, kemikalij in medicinskih pripomočkov. 

Najbolj sporne točke sporazuma

Trgovinski sporazum med Evropsko Unijo in Združenimi državami Amerike, TTIP (Transatlantic Trade and Investment Treaty) je v fazi dogovarjanja že dolga leta, javnost pa se je z vsebino sporazuma delno seznanila leta 2014, ko je Evropska Komisija objavila poročila o posameznih temah, ki bi jih sporazum urejal. Prav tako so v medije, prek različnih virov, postopoma puščale informacije o vsebini sporazuma, kar je povzročilo veliko razburjenje v javnosti. 

Evropski mediji in javnost se radi obregnejo ob prehranske in okoljske standarde, ki so v ZDA precej nižji kot v Evropski Uniji. Med drugim je v ZDA dovoljena gensko spremenjena hrana, večje število pesticidov, hormonov in različnih prehrambenih dodatkov, prav tako pa izrazito manj varujejo okolje. Na primer, ZDA trenutno dovoljuje 1200 različnih kemikalij v kozmetiki, Evropska Unija pa le 12. 

Dejstvo je, da smo Evropejci lahko upravičeno razburjeni, saj bo TTIP ne glede na rezultat pogajanj, znižal standarde in zato kakovost hrane, okolja, varstva zaposlenih in še kaj. Evropske vrednote bodo močno občutile ameriški liberalizem. 

Vendar pa TTIP ne prinaša le slabih sprememb. Po podatkih EU bo sprejem sporazuma povečal evropski BDP za skoraj 120 miljard, ameriški BDP za 90 miljard, preostali svet pa bo razporejeno užival skoraj za 100 miljard povečan BDP. Slovenska in druga evropska podjetja se bodo lažje širila na ameriški trg, zato bo EU postala bolj konkurenčna proti preostalemu svetu, ki v zadnjih letih uživa močno gospodarsko rast, sploh na Kitajskem. Zagovorniki sporazuma trdijo, da dogovor v bistvu spreminja le dajatve, saj pretok blaga obstaja že sedaj, TTIP pa bo le povečal obseg trgovine. 

Zadnja točka sporazuma TTIP, ki se nanaša na reševanje sporov, je v nekaterih medijih dobila negativno konotacijo, zaradi t.i. Klavzule ICSID. Na srečo vseh potrošnikov in državljanov EU, je klavzula ICSID povsem standardna klavzula mednarodnih sporazumov, ki poleg trgovine urejajo tudi investicije. Klavzula ICSID namreč pravi le to, da bo investitor lahko tožil državo preko investicijske arbitraže v specializiranem centru ICSID (ang. International Centre for Settlement of Investment Disputes). Dejstvo, da lahko investitor toži državo pa je nujno, saj je le tako zadoščeno pravnim standardom, ki pravijo, da mora imeti vsak dostop do sodišča, tudi pravne osebe. Praksa ICSID arbitraže pokaže, da arbitri ob obravnavi primera upoštevajo socialno funckcijo države in zato nikoli ne dosodijo vesoljskih odškodnin, saj se zavedajo, da invesitor, ki je pravna oseba, s tem utrpi le izgubo dobička, država pa tudi izgubo splošne blaginje. 

Prvotni časovni okvir je predvideval, da bodo pogajanja zaključena že leta 2014, vendar so zagovorniki transatlanskega sporazuma naleteli na močno opozicijo domačih civilnih inciativ in političnih strank. Strokovnjaki sedaj predvidevajo, da bodo pogajanja zaključena šele leta 2020. 

Vir: 

  • Vlada: Trgovinski sporazum ZDA EU
Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial. Preberite več >>

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani. Uredimo takoj. Prenos sedeža na naši VEM točki v 5 min. Skeniranje, prepošiljanje pošte. Največ zadovoljnih strank. Vse v ceni. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>


Prva kripto država na svetu – Slovenija ali Estonija?

Prva kripto država na svetu – Slovenija ali Estonija?

Estonija je na dobri poti, da postane prva kripto država na svetu. Slovenski premier pa je napovedal, da bo Slovenija postala najbolj prepoznavna blockchain destinacija v Evropski uniji. Preberite več >>

Mudi se s prijavo računov v tujini

Mudi se s prijavo računov v tujini

Z 20. septembrom bo Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) prejela vse podatke o bančnih računih rezidentov RS v tujini. Podatke bo avtomatično prejela iz 95 držav. Preberite več >>

V 2030 le Nemčija med top 10 gospodarstvi na svetu

V 2030 le Nemčija med top 10 gospodarstvi na svetu

Podjetje PricewaterhouseCoopers, ki se ukvarja s finančno-računovodskimi storitvami, je objavilo napoved najpomembnejših svetovnih gospodarstev leta 2030. Preberite več >>

Panorganicovo jesen bodo zaznamovali novi projekti in dodatne zaposlitve

Panorganicovo jesen bodo zaznamovali novi projekti in dodatne zaposlitve

KMG Panorganic je v letošnjem letu močno razširilo svojo pridelavo tako v Sloveniji kot tudi v tujini, hkrati pa ekipa kuje nove načrte za prihodnost. Preberite več >>

Ali lahko zaposlenim ponudite lastništvo prek modela ESOP?

Ali lahko zaposlenim ponudite lastništvo prek modela ESOP?

ESOP oziroma employee stock ownership plan je konstrukt, ki zaposlenim v podjetju omogoča, da pridobijo lastniški delež v kapitalu. Splošno gledano gre za opcijska upravičenja delavcev, ki se na nek način obravnavajo kot del zaslužka. Preberite več >>

Spletni tečaj: Job Success: Get Hired or Promoted in Three Steps

Spletni tečaj: Job Success: Get Hired or Promoted in Three Steps

Ste pred kratkim končali šolanje in vstopate na trg dela? Si želite napredovanja? Ste nezadovoljni s svojo službo in iščete drugo? Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje