Lastniki prvega pametnega telefona so stari …

Avtor — 21.05.2016
Verjetno se vsi spomnimo dneva, ko smo prvič postali lastniki mobilnega telefona. V zadnji letih se je povprečna starost prvega lastnika pametnega telefona precej znižala, vse širša je tudi uporaba tablic, po katerih najmlajši vse bolj posegajo.
Lastniki prvega pametnega telefona so stari ...

Danes otroci dobijo prve pametne telefone pri 10. letih (Vir slike: Picjumbo).

Povprečna starost otroka, ki prejme svoj prvi pametni telefon, je po zadnjih statistikah 10,3 leta, kaže poročilo Otroci & Tehnologija: Evolucija sodobnih digitalnih domorodcev. Otroci vse raje vstopajo v svet, ki ga ponuja internet. V preteklosti so se mobilni telefoni uporabljali za govorno komunikacijo med starši in otrokom, danes pa služi tudi zabavi in raziskovanju. Danes do spleta prek lastnega računalnika ali tablice dostopa šest od desetih otrok, pred štirimi leti so v svet tako pokukali štirje otroci, pravi poročilo.

Na spletu raziskujejo različne vsebine, priljubljena so seveda tudi družabna omrežja. Kar štirje od desetih otrok, starih 11 let, imajo odprte profile na družabnih omrežjih, eden pa je imel račun urejen, še preden je upihnil 10. rojstno dnevno svečko.

Starši jim, sodeč po podatkih, vse bolj zaupajo. Število otrok, ki do spleta dostopa iz sobe, v kateri je zbrana družina, namreč upada, povečuje pa se število tistih, ki imajo »zaseben« dostop. Najpogosteje dostopajo do spleta kar iz svoje sobe.

V poročilo je bilo – zanimivo – vključenih 500 žensk in ne moških. Stacy DeBroff, vodja agencije Influence Central, ki je pripravilo omenjeno poročilo, pravi, da gre za nadaljevanje poročila iz leta 2012, ko so vanj vključili prav toliko žensk. Poročilo postavlja še nekaj drugih vprašanj: ali so ti telefoni novi ali pa gre za odslužene, ki jim jih starši predajo. Prav tako ni jasno, kako dostopajo do brezžičnega omrežja – s svojim telefonom ali s telefonom staršev. Vprašanja raziskave niso šla v takšne podrobnosti.

Oznake: