Se sprašujete, če lahko zaščitite svojo podjetniško idejo?

Ste se že domislili neke inovativne ideje za vaš bodoči startup? Razmišljate o novih kreativnih izdelkih in storitvah? Vas skrbi, da bi vam kdo ukradel vašo poslovno idejo in se tako okoristil na vaš račun? V nadaljevanju predstavljamo možnosti zaščite podjetniške ideje.
Kaj odlikuje uspešne ljudi?

Kaj odlikuje uspešne ljudi? (Vir slike: Freeimages.com)

Podjetniška ideja v fazi ideje ni še ni in ne more biti zaščitena. Dokler je podjetniška ideja zgolj miselni konstrukt, orisan v osnutkih, jo lahko zlorabi prav vsak, saj bi bilo dokazovanje dejstva, da ‘si imel idejo v glavi’ dejansko nemogoče.

Podjetniške ideje torej, dokler je le v fazi ideje, ni mogoče zavarovati. Prav zato je bistveno, da bodoči podjetniki dobro zavarujejo svojo idejo že v fazi nastajanja. S postopnim razvijanjem izdelka in eventualno registracijo industrijske lastnine zaščita postane močnejša.

Ni odveč poudariti, da je ena od pomembnejših nalog podjetnika, da poskrbi za zaščito svoje intelektualne lastnine v največji možni meri. Čeprav je morda nagonsko, da se z novo idejo malo pohvalimo ali pa po mnenju povprašamo kolege in strokovnjake s področja, moramo pred tem poskrbeti za ustrezno zaščito, sicer se odrekamo sodnemu varstvu, če kdo zaupanje zlorabi.

Napotke o tem, kako lahko maksimalno zaščitite vašo podjetniško idejo, si lahko preberete v članku Zaščita podjetniške ideje >> 

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje