Se sprašujete, če lahko zaščitite svojo podjetniško idejo?

Avtor — 21.10.2016
Ste se že domislili neke inovativne ideje za vaš bodoči startup? Razmišljate o novih kreativnih izdelkih in storitvah? Vas skrbi, da bi vam kdo ukradel vašo poslovno idejo in se tako okoristil na vaš račun? V nadaljevanju predstavljamo možnosti zaščite podjetniške ideje.
Kaj odlikuje uspešne ljudi?

Kaj odlikuje uspešne ljudi? (Vir slike: Freeimages.com)

Podjetniška ideja v fazi ideje ni še ni in ne more biti zaščitena. Dokler je podjetniška ideja zgolj miselni konstrukt, orisan v osnutkih, jo lahko zlorabi prav vsak, saj bi bilo dokazovanje dejstva, da ‘si imel idejo v glavi’ dejansko nemogoče.

Podjetniške ideje torej, dokler je le v fazi ideje, ni mogoče zavarovati. Prav zato je bistveno, da bodoči podjetniki dobro zavarujejo svojo idejo že v fazi nastajanja. S postopnim razvijanjem izdelka in eventualno registracijo industrijske lastnine zaščita postane močnejša.

Ni odveč poudariti, da je ena od pomembnejših nalog podjetnika, da poskrbi za zaščito svoje intelektualne lastnine v največji možni meri. Čeprav je morda nagonsko, da se z novo idejo malo pohvalimo ali pa po mnenju povprašamo kolege in strokovnjake s področja, moramo pred tem poskrbeti za ustrezno zaščito, sicer se odrekamo sodnemu varstvu, če kdo zaupanje zlorabi.

Napotke o tem, kako lahko maksimalno zaščitite vašo podjetniško idejo, si lahko preberete v članku Zaščita podjetniške ideje >> 

Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial.

Preberite več >>
Vse za podjetje