Tesla se bo združila s sestrskim podjetjem SolarCity

Avtor — 08.08.2016
Pred nekaj dnevi so se uspešno zaključili dogovori o združitvi dveh sestrskih podjetij, ki delujeta pod vodstvom Elona Muska: Tesla Motors Inc. in SolarCity Corp. bosta kmalu zaživeli pod skupno blagovno znamko.
Tesla se bo združila s sestrskim podjetjem SolarCity

Elon Musk ima pomembno vlogo v obeh podjetjih, ki se bosta združili (Vir slike: abcnews)

Podjetje Tesla Motors Inc., ki je pred nekaj dnevi slovesno odprlo ogromno Gigatovarno, v kateri bo že čez nekaj let potekala celotna proizvodnja električnih avtomobilov Tesla, je napravilo nov korak k dosegi svojega cilja. S prevzemom svojega sestrskega podjetja SolarCity Corp., ki že od leta 2006 dalje razvija napredno tehnologijo za pretvarjanje sončne energije v električno, bo namreč lahko doseglo precejšnje prihranke pri stroških proizvodnje ter tako električne avtomobile še bolj približalo širšim množicam. 

Obe podjetji delujeta pod vodstvom Elona Muska

SolarCity Corp. sta resda ustanovila njegova bratranca, Lyndon Rive in Peter Rive, a prav Musk je bil tisti, ki jima je dobrih 10 let nazaj pojasnil, da ima omenjena panoga v prihodnosti velik potencial, in jima predlagal, da svoj čas namenita podjetju, ki bo razvijalo tehnologijo za boljši izkoristek sončne energije. Musk jima je pri vodenju podjetja ves čas pomagal, in sicer z mesta predsednika uprave podjetja. 

Solarne celice podjetja SolarCity (Vir slike: extremetech.com)

Do združitve podjetij naj bi prišlo konec letošnjega leta

Tesla bo obdržala 93,5 odstotka lastništva nad skupnim podjetjem, SolarCity pa 6,5 odstotka. Združeno podjetje bo nudilo prodajo različnih produktov: solarnih panelov za pridobivanje sončne energije, sistemov za shranjevanje električne energije tako v domovih kot tudi v podjetjih ter seveda električne avtomobile. Združitev je pravzaprav del Muskovega ‘velikega načrta’, da s pomočjo uporabe obnovljivih virov energije ohrani čist planet, ki ne bo obremenjen z izpusti ogljikovega dioksida.

Prihranki bodo precejšnji že v prvem letu po združitvi

Za letošnje leto sta tako Tesla kot tudi SolarCity že napovedala zelene številke. Najverjetneje pa bo podobno tudi prihodnje leto, ko bodo že vidni rezultati združitve podjetij. Pričakujejo namreč precej velik prihranek pri stroških proizvodnje: teh naj bi bilo manj za okoli 150 milijonov dolarjev, predvsem zaradi večje učinkovitosti.

Kolateralna škoda: izraelsko podjetje SolarEdge Technologies Inc.

Dobre novice za SolarCity in Teslo pa pomenijo precejšen udarec za nekatera druga podjetja. SolarEdge Technologies Inc., na primer, bo zelo verjetno že kmalu izgubil pomembno vlogo pri izdelavi enega izmed delov, ki so potrebni za montažo strešnih solarnih sistemov. Po novem bo namreč Tesla sama izdelovala tudi ta del, zato pomoči izraelske ekipe ne bo več potrebovala. Zagotovo omenjeno podjetje ne bo edino, ki bo oškodovano, a jasno je, da se Elon Musk pri dosegi svojih ciljev ne bo oziral na nikogar. 

Vir: VentureBeat in Bloomberg

Oznake: , ,
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>