Teslina tovarna bo zaživela konec julija

Avtor — 01.06.2016
Proizvajalec električnih avtomobilov je pred novim ciljem: izdelati model 3, za katerega je nedavno prejel okoli 400 tisoč prednaročil. Tesla trenutno nima proizvodnih kapacitet, ki bi mu omogočile izdelati zadostne količine litij-ionske baterij.
Teslina tovarna bo zaživela konec julija

Velika tovarna, v kateri bodo nastajale litij-ionske baterije, se bo odprla 29. julija. Z njo si Tesla Motors želi uresničiti svoje načrte in obljube, ki jih je dal skoraj 400 tisoč naročnikom modela 3 (Vir slike: YouTube).

S trenutnimi kapacitetami ne zmore proizvesti zadostne količine baterij niti v nekaj letih. Zato se je podjetje, na čelu katerega je superpodjetnik Elon Musk, odločilo, da novo generacijo litij-ionskih baterij izdela v novi tovarni. Ta ogromna tovarna nastaja sredi Nevade, raztezala se bo na 538 tisoč kvadratnih metrih. Tesla jo gradi v sodelovanju s Panasonicom. Kako je bila videti pred dobrim mesecem, si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

V začetku maja zgrajena komaj osmina objekta

Teslini predstavniki so potrdili, da bo odprtje nove tovarne konec julija, natančneje 29. julija. Z njo, menijo ameriški mediji, želijo pokazati, da so načrti podjetja resnični.

V začetku maja je bila zgrajena komaj osmina objekta, zato je pričakovati, da celotna zgradba ne bo zgrajena do konca julija, menijo ameriški novinarji. Zaključeni bodo le določeni deli zgradbe.

Tovarna prinaša nižje stroške in večjo učinkovitost

Ogromna tovarna predstavlja pomemben del Teslinega načrta za proizvodnjo modela 3. Baterije, ki bodo nastajale v njej, so najpomembnejši in najdražji del procesa. Tovarna, ki bo izdelovala zgolj baterije, bi lahko znižala stroške in povečala učinkovitost. Stroški naj bi se zmanjšali za tretjino, s čimer bi lahko upravičili ceno modela 3. Model 3 stane približno 35 tisoč dolarjev, njegova predhodnika, model S in X pa od 80 do 150 tisoč dolarjev. Precejšen del v ceni modela 3 naj bi odnesle ravno baterije, ki bodo nastajale v Nevadi.

Leta 2020 bodo izdelali 500 tisoč električnih avtomobilov

Vendar pa se proizvodnja baterij ne bo začela vse do začetka prihodnjega leta, ugibajo ameriški mediji. Podjetje se je sicer svojim naročnikom modela 3 zavezalo, da bo s pošiljanjem novega modela začelo konec leta 2017. Pri Tesli dodajajo, da tovarna ne bo dosegla polne proizvodnje vse do leta 2020. Ko jo bo, bo zagotovo pripomogla, da Tesla doseže cilj: letno proizvodnjo 500 tisoč električnih avtomobilov. Za primerjavo, letos naj bi pri Tesli izdelali od 80 do 90 tisoč vozil, poleg modela S naj bi se povečala tudi proizvodnja modela X.

YouTube

Oznake:
Iskanje
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>

Vse za podjetje