Trma v otroštvu prinaša uspeh v odraslosti

Trmasti otroci so lahko poseben izziv. Ko poskušate otroku že neštetič obrazložiti, zakaj je potrebno pozimi obleči bundo, ta pa se upira in razlaga, da je brez toliko boljše, se vam vsi nadaljnji poskusi prepričevanja lahko zazdijo povsem nepotrebni.
Trma v otroštvu prinaša uspeh v odraslosti

Ameriški strokovnjaki pravijo, da obstaja povezava med trmo in višjo plačo (Vir slike: YouTube).

Ko boste naslednjič izgubljali živce ob prej omenjeni (ali podobni) situaciji, vam bodo morda pomagale naslednje vrstice. Trma ni zgolj »dobra« za izgubo živcev, temveč, kot pravi raziskava Ameriškega psihološkega združenja, nakazuje tudi možnost večje uspešnosti v odrasli dobi.

Ameriški strokovnjaki so več desetletij spremljali 700 otrok. Začetki spremljanja segajo v starost otrok od 8 do 12 let, pod budnim očesom pa so jih imeli naslednjih 40 let. Ob začetku študije so podrobno raziskali osebnost vsakega otroka, kar jim je dalo vpogled, katera značilnost bi lahko hipotetično v prihodnosti določila možnosti za uspeh.

Ignoriranje pravil in staršev prinaša višjo plačo

Študijo so izvedli, da bi odkrili, ali obstaja povezava med značajskimi lastnostmi in vedenjem v poznem otroštvu ter kariernim uspehom v odrasli dobi. Odkrivali so tudi vpliv starševskega socialno-ekonomskega statusa, otrokove inteligence, vedenjske vzorce in višino plače.

»Uganite, kdo je na koncu dosegel najvišjo plačo? Otroci, ki so ignorirali tako pravila kot tudi starše. Torej, če vaš otrok vedno zahteva večji piškot, bo najverjetneje odrasel v osebo, ki bo zahtevala večjo plačo,« so zapisali na blogu Fatherly, ob povzemanju študije.

Tekmovalnost v učilnici, v službi neetičnost?

Pri reviji Time so zapisali, da gre pravzaprav za otroke, ki so izjemno tekmovalni že v šolskih učilnicah, ta pa lahko privede do boljših ocen. Odraščajo v zahtevne osebe, takšne, ki so se pripravljene boriti za (svojo) višjo plačo, četudi lahko s tem ogrozijo svoje sodelavce in prijatelje. Tudi takšne, ki so sposobne narediti neetične poteze, le da bi prišle do povišice.

Je pa potrebno poudariti, da preprosta trma »ni dovolj«. Raziskava namreč dodaja, da sta inteligenca in premoženje staršev še kako pomembna dejavnika, ki vplivata na morebiten uspeh v odrasli dobi. Žal pa študija ne razkriva, zakaj trma prinaša potencial za boljšo plačo.

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje