Uberjeva nova aplikacija bo predvidela vaš cilj

Avtor — 30.11.2016
Uber je pred kratkim predstavil popolnoma prenovljeno aplikacijo za iskanje in naročanje prevozov. Po besedah predstavnikov podjetja so se pri oblikovanju nove aplikacije držali načela »čas je denar«, zato so aplikacijo poskusili čim bolj prilagoditi posameznim uporabnikom.
Uberjeva nova aplikacija bo predvidela vaš cilj

Uber je predstavil popolnoma prenovljeno aplikacijo. (Vir slike: Unsplash)

Nova aplikacije se lahko pohvali s preprostejšim vmesnikom, individualiziranim virom informacij, ki se prikazujejo med vožnjo, in celo s predvidevanjem vašega cilja, še preden ga vpišete. Pojdimo po vrsti.

Predvidevanje cilja

Prva sprememba, ki jo bodo opazili uporabniki aplikacije, so bližnjice do treh naslovov na minimalističnem domačem zaslonu: domači in službeni naslov (če ste ju dodali v aplikacijo) in tretji naslov, ki ga aplikacija predvidi kar sama.

Pri predvidevanju aplikacija uporablja različne informacije, med drugim vaše navade (npr. lokacija fitnesa, če greste po službi pogosto tja) in podatke iz koledarja (npr. lokacija vašega naslednjega sestanka). Uber zna prepoznati tudi vaše stalne navade, tako da bo med bližnjicami prikazan tudi kak drug cilj, do katerega vas pogosto pripeljejo Uberjevi vozniki.

Individualizacija in personalizacija

Predvidevanje vašega cilja pa ni edini način individualizacije in personalizacije uporabniške izkušnje, ki ga po novem ponuja Uber. Na domačem zaslonu bo tako prikazana le tista Uberjeva storitev, ki jo najpogosteje uporabljate.

Izvršni direktor Uberja Travis Kalanick je ob predstavitvi nove aplikacije dejal, da so bile spremembe v dizajnu aplikacije nujne s praktičnega stališča, hkrati pa zagotavljajo tudi večjo hitrost odzivanja aplikacije in preprostejšo uporabo. Aplikacija namreč ni bila bistveno spremenjena vse od leta 2012, zato je bilo po Kalanickovih besedah vključevanje novih storitev in funkcij vedno bolj težavno.

Kalanick je povedal tudi: »Potrebovali smo nov sistem za usklajevanje rastočega nabora funkcij, ki smo jih le nalagali na stari dizajn. Za nas je izjemno pomembno, da uporabniki doživite Uber na individualiziran način.«

Storitev »On Trip«

Ko se boste usedli v Uberjev avtomobil, bo aplikacija preklopila v t. i. pogled »On Trip«, s pomočjo katerega boste lahko dostopali do storitev, ki bi bile za vas med vožnjo zanimive. Tako si boste lahko ogledali podatke o svojem vozniku, delili podrobnosti svoje vožnje, svojim kontaktom sporočili predviden čas prihoda na cilj, naročili hrano itd.

Po besedah Uberjevih predstavnikov bo aplikacija v prihodnosti kompatibilna tudi z drugimi aplikacijami, prek katerih boste tako lahko dostopali do ocen bližnjih restavracij, informacij o lokalnih znamenitostih in celo posebnih filtrov za aplikacijo Snapchat.

V aplikacijo bodo razvijalci sčasoma vključili tudi druge informacije, pomembne za vašo vožnjo. Če se boste na primer odpravili na železniško postajo, bo aplikacija prikazala vozne rede vlakov. Dodatne razširitve bodo verjetno vključevale tudi izbor dnevnih novic, podatke o vremenu in druge relevantne informacije.

Tudi vaš prijatelj bo lahko vaš cilj

Najzanimivejša nova funkcija, ki jo omogoča Uber, pa je zagotovo možnost, da za svoj cilj določite kar svojega prijatelja. Aplikacija bo izbrano osebo vprašala za dovoljenje za uporabo njene lokacije, nato pa bo do nje usmerila vašega voznika.

Takšna funkcija je lahko uporabna, če se na primer znajdete v neznanem mestu. Po Kalanickovih besedah je eden od ciljev podjetja, da bi se uporabniki počutili, kot da živijo v prihodnosti – s to po eni strani zelo priročno, po drugi pa tudi malce strašljivo novo funkcijo so ta del svoje vizije pravzaprav že dosegli.

Pogled v prihodnost

Kalanickove besede verjetno na najbolj jasen način prikazujejo nadaljnje usmeritve podjetja in njihov pogled na umetno inteligenco. Čeprav so predvidevanja znotraj aplikacije za enkrat še na precej osnovni ravni, si lahko predstavljamo, da bo aplikacija postajala vedno bolj priročna in uporabna, na primer z vnaprejšnjim organiziranjem voženj glede na vaš urnik.

Seveda aplikacija še nima takšne moči predvidevanja, vendar predstavljene novosti postavljajo temelje za nadaljnji razvoj v opisano smer.

Viri: Mashable, The Next Web

Oznake: , ,