Wariki: za oboževalce plaže in Kickstarterja

Avtor — 22.05.2016
Ko se brezskrbno odpravite na plažo, pomislite tudi na to, da vas lahko dolgoprstneži med čofotanjem v morju prikrajšajo za vaše osebne stvari? Uničen dopust želita Danijel Volčič in Benjamin Koren preprečiti z izumom, ki sta ga poimenovala Wariki.
Wariki: za oboževalce plaže in Kickstarterja

Ekipa Wariki si septembra želi svoj produkt predstaviti svetovni javnosti. Takrat se namreč podajajo na Kickstarter (Vir slike: Wariki).

Wariki je podloga za na plažo, ki ima več funkcionalnosti. Lahko je torba, v kateri bomo svoje potrebščine prinesli na plažo, lahko je tudi vzglavnik ali pa odlagališče za vrednejše predmete, kot so telefon, denarnica, ključi od avtomobila in apartmaja, sončna očala ali pa knjiga. »Torbo tako sestavljata dva večja prostora, v katera lahko pospravimo prenosni in tablični računalnik, tudi brisačo. Ima tudi toplotno izoliran prostor za pijačo, vodoodporen prostor, v katerega lahko shranimo mokre kopalke, in še nekaj dodatnih žepkov, v katere pospravimo manjše stvari, kot je telefon,« pripoveduje Volčič. Torba ima vgrajeno tudi baterijo z USB priključkom, ki nam omogoča polnjenje naših pametnih napravic kar na plaži.

Ko se umaže, v pralni stroj

Zgornji del blazine je 100-odstotno recikliran, gre za predelavo ribiških mrež, spodnji del iz gladkega, odpornejšega materiala, njena notranjost pa iz armafleksa. Blazina ima tudi plastično strehico, ki pa jo preprosto odstranimo z odpenjanjem zadrge. Sogovornik dodaja, da jo lahko brez težav tudi operemo v pralnem stroju.

Wariki ekipa predstavlja na različnih dogodkih in sejmih. Njegova posebna funkcija bo tudi alarm, ki bo pregnal vsiljivca (Vir slike: Wariki).

Vsiljivca bo pregnal alarm

Ideja o varnejšem shranjevanju predmetov na plaži je prepletena tudi z varnostnim vidikom. Blazina bo namreč zaradi svojega posebnega videza precej izstopala v primerjavi z ostalimi brisačami, pod katerimi se bodo skrivali mobiteli, ključi in še kaj. »Ko bomo zapustili podlogo, bomo s pomočjo kode aktivirali alarm. V primeru, da bi ob naši odsotnosti kdorkoli stikal po naših stvareh, se bo sprožil močan zvočni signal, ki ga bo oddala podlaga in tako presenetila ter prestrašila vsiljivca,« pojasnjuje podjetnik, ki se je v teh vodah znašel pred tremi leti.

Cilj še ni začrtan, a bo zagotovo višji od 50 tisoč evrov

S svojo ekipo želi produkt predstaviti tudi svetovni javnosti, zato se zadnje leto spogledujejo z mislijo o kampanji na Kickstarterju. V kolikor bo kampanja, ki se bo začela v začetku septembra, uspešna, bodo zgornji podporniki (t.i. early birds) prejeli svoje Wariki blazine še letos oziroma prihodnjo pomlad. Trenutno jasno začrtanih ciljev še nimajo, predvidevajo pa, da si bodo zastavili cilj med 50 tisoč in 70 tisoč evri. Prav tako še ne more potrditi cene na Kickstarterju oziroma tiste v prosti prodaji, saj še čakajo na ponudbe. Zanimanja je nekaj, trenutno je v dogovorih z dvema fizičnima trgovinama in nekaj spletnimi.

Razvoj tudi s pomočjo drugih podjetnikov

Produkt, ki se je razvijal deloma z lastnim vložkom, deloma z vložkom podjetnikom, ki jih Volčič opiše za tiste, ki imajo posluh za startupe v začetni fazi, bo, takšna želja je, nastajal v Sloveniji. No, vrat iz tujine še ne želijo zapreti, zato pregledujejo ponudbe onstran naših meja. »Naša ciljna publika so ljudje, ki radi uživajo v naravi in na plaži,« medtem ko si na Kickstarterju obetajo največ podpore iz ZDA, Avstralije, Španije, Italije in Francije.

Oznake: ,