Z inovativnim sodelovanjem do manj prometnih nesreč

Avtor — 09.07.2014
S skupnim sofinanciranjem namestitve 12 inovativnih sistemov COPS@road na nevarnih cestnih odsekih po Sloveniji želi Zavarovalnica Triglav v sodelovanju s slovenskimi občinami in mladim podjetjem A.s.K zmanjšati negativno statistiko prometnih nesreč na slovenskih cestah.
Z inovativnim sodelovanjem do manj prometnih nesreč

Z inovativnim sodelovanjem do manj prometnih nesreč (Vir slike: Freeimages.com)

Neupoštevanje pravil o prednosti, pri čemer je lahko posledica huda telesna poškodba ali smrt, je na drugem mestu med najpogostejšimi dejavniki prometnih nesreč. Vzrok za neupoštevanje prednosti je pogosto nepregleden cestni odsek. Lani je bilo na slovenskih cestah zaradi neupoštevanja pravil o prednosti 1857 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami, umrlo pa je 29 ljudi.

V letu 2014 bodo občine v Sloveniji lahko pridobile 60-odstotno sofinanciranje za postavitve sistema COPS@road, s čimer želita Zavarovalnica Triglav in mlado inovativno podjetje A.s.K skupaj z občinami izboljšati prometno varnost na cestah.

Zavarovalnica Triglav bo občine podprla pri opremi 12 nevarnih nepreglednih cestnih odsekov po Sloveniji, kjer prihaja do večkratnih prometnih nesreč zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter katerih posledica je predvsem nepreglednost križišč. Glede na dosedanje rezultate lahko postavitev inovativnega sistema COPS@road zdesetka prometne nesreče na nepreglednih cestnih odsekih. Statistike kažejo izboljšanje varnosti do kar 90 odstotkov.

Sistem COPS@road je razvilo mlado slovensko podjetje A.s.K in je posebej učinkovit na nepreglednih cestnih odsekih, kjer je zaradi slabe vidljivosti onemogočena dobra presoja voznika pri vključevanju na prednostno cesto. Sistem s programsko nadzorovanimi senzorji in aktivnim svetlobnim prikazovalnikom udeležence pri vključevanju na prednostno cesto opozarja na nevarnost trka v realnem času. Z delovanjem na sončno energijo ga je mogoče namestiti tudi tam, kjer ni omrežne infrastrukture, kar pomeni hitro in cenovno ugodno vzpostavitev.

Peter Korun, inovator sistema iz A.s.K, pojasnjuje, da je »ideja za sistem, ki z aktivno signalizacijo v realnem času opozarja na nevarnost, nastala iz lastne nezgode na nepreglednem križišču v domači vasi. Rezultati prvih postavljenih sistemov kažejo odlične rezultate, tako da vemo, da smo na pravi poti in razvijamo sistem še naprej.

Partnerstvo z Zavarovalnico Triglav je tudi potrditev, da je v Sloveniji posluh za izboljšanje varnosti na cestah s tehnološko inovativnimi pristopi in verjamemo, da bodo tudi občine prepoznale priložnost za varovanje življenj na cestah z možnostjo sofinanciranja sistemov v letu 2014«.

Preverite ostale aktualne razpise!

Luka Pušnik, direktor službe za marketing Zavarovalnice Triglav pojasnjuje, zakaj so se odločili za sofinanciranje občinam: »Povečanje varnosti na cestah zajema celovit pristop, ki vključuje ozaveščanje udeležencev v prometu, izboljševanje voznih razmer in sodelovanje tistih deležnikov, ki lahko in moramo preventivno delovati za izboljšanje varnosti na naših cestah.

Pri zmanjševanju dejavnikov tveganja vedno bolj prihajajo v ospredje inovativni pristopi, ki z novimi tehnologijami aktivno pripomorejo k izboljšanju negativnih statistik prometnih nesreč. V Zavarovalnici Triglav podpiramo razvoj in slovensko inovacijo, ki prinaša svež pristop k zmanjševanju nesreč s prometno signalizacijo v realnem času. Naš cilj je, da s sodelovanjem pomagamo 12 občinam, da namestijo sisteme COPS@road in s tem preprečimo vsaj 50 nesreč na leto.«

Zainteresirane občine se lahko do 18. julija 2014 prijavijo na izbor za sofinanciranje z izpolnjenim prijavnim obrazcem, ki ga najdejo na spletnih straneh www.ask.si in www.triglav.eu/sl/druzbena_odgovornost

Oznake: , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial.

Preberite več >>
Vse za podjetje