Uber sklenil zavezništvo z Volvom

Avtor — 19.08.2016
Švedski proizvajalec avtomobilov Volvo je z ameriškim transportnim startupom Uber sklenil 300 milijonov dolarjev vredno zavezništvo. Združena velikana bosta denar namenila skupnemu cilju: razvoju naprednih samovozečih avtomobilov.
Uber sklenil zavezništvo z Volvom

Uber bo prvi vgradni sistem za popolnomo avtonomno samovožnjo prilagojen za vozilo Volvo XC90 (Vir slike: Uber)

Volvo bo v skladu z zavezništvom tako pospešeno delal na razvoju lastnega avtonomnega vozila, za katerega pa v podjetju ne skrivajo, da ga bo kljub temu moral, vsaj na začetku, še vedno nadzorovati voznik. Istočasno se bo startup Uber posvetil izdelavi vgradnega sistema, ki bo po vgraditvi v avtomobil omogočil popolnoma avtonomno vožnjo. Njihov novi vgradni sistem bo seveda prilagojen za vozila švedskega proizvajalca, natančneje za njihovo terensko vozilo Volvo XC90. 

Prvi Uberjev samovozeči avtomobil bo potnike peljal že ta teden

Gre za prva testiranja ameriškega startupa, ki potnikom nudi storitve transporta na željeno lokacijo. Poskusne vožnje bodo potekale v Pittsbourghu v Pensilvaniji, kjer bodo naključni potniki tako že čez nekaj dni lahko naleteli na enega izmed Uberjevih vozil – zaenkrat bodo to še Fordova vozila modela Fusion, ki jih bo skozi celoten čas testne faze spremljal in nadzoroval voznik. Popolnoma avtonomna vozila, katerih ne bo potrebno nadzorovati s pomočjo človeka, pa lahko pričakujemo že čez nekaj mesecev, a ne kasneje kot konec letošnjega leta, obljubljajo vodilni iz Uberja.

Volvo bo prve samovozeče avtomobile predstavil do leta 2021

Dogovor je pisan na kožo tudi švedskemu gigantu Volvo, katerega je pred nekaj leti v svojo last odkupila kitajska holding družba Zhejiang Geely. Priznani proizvajalec avtomobilov in tovornjakov, ki je večino svoje proizvodnje kljub prodaji obdržal na Švedskem, bo tako lastna samovozeča vozila predstavil že čez nekaj let, obljublja pa, da se to ne bo zgodilo kasneje kot leta 2021. S prvimi testiranji bo namreč pričel že zelo kmalu, najprej na Kitajskem, v Veliki Britaniji in na Švedskem.

Uberjev Volvo (Vir slike: Uber)

Obe podjetji bosta investirali približno enak znesek

Tega pa bosta namenila predvsem za raziskave ter za razvoj strojne in programske opreme. Govora je predvsem o senzorjih, ki zaznavajo in prepoznavajo promet oziroma morebitne ovire na cestnih površinah, pa tudi o programski opremi, ki bo omogočala enostavno upravljanje z vozili ter tudi avtomatično polnjenje tanka, ko bo to potrebno. 

Uberju se je pridružila tudi ekipa iz startupa Otto

Uber se je za sodelovanje z Volvom med drugim odločil tudi zato, da prehiti ostala konkurenčna podjetja, kot sta na primer Google in Ford. Obe podjetji namreč nameravata v kratkem predstaviti svoj prvi samovozeči avtomobil. 

Poleg dogovora s švedskim proizvajalcem vozil pa je Uber sklenil še eno zavezništvo: z včerajšnjim nakupom startupa Otto, za katerega naj bi odštel 1 odstotek lastnih delnic (v vrednosti 680 milijonov dolarjev), je v svoje vrste pridobil ekipo tehnoloških strokovnjakov, ki se že dlje časa posvečajo razvoju tehnologije za samovozeče tovornjake, katero je mogoče vgraditi v povsem navaden avtomobil ali tovornjak.

Vir: TechCrunch.com

Oznake: , ,
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>