“Največja prednost coworkinga je sobivanje z ljudmi”

Grosupeljčanki Andreja Uranič in Ana Berišaj imata radi funkcionalne elemente in prečudovite linije, s katerimi navdušujeta svoje stranke in potrošnike. Podjetniško udejstvovanje sta nadgradili z ustanovitvijo GIG coworkinga v Grosupljem.
devet-design

Andreja Uranič (levo) in Ana Berišaj se uspešno spopadata z izivi podjetništva in coworkinga (foto: Simon Maljevac)

“Ideja o ustanovitvi coworkinga je v nama tlela dlje časa. Menili sva, da bi bil coworking zelo koristen za naše okolje in sva si začeli ogledovati prostore v bližnji okolici Ljubljane. Poznali sva številne podjetnike, ki delajo od doma. Bolj resno sva se vsemu skupaj posvetili približno pol leta pred ustanovitvijo. Iskali sva odprt prostor, a ga nisva našli. Nato sva našli trenutno lokacijo, ki se je izkazala za zelo primerno,” sta za uvod v pogovor pojasnili soustanoviteljici GIG coworkinga Andreja Uranič in Ana Berišaj iz studia Devet.design.

V podjetništvu pomemben tudi socialni stik

V začetni fazi je bil največji izziv iskanje primernih prostorov. Skupaj z Bojanom Bertalaničem sta jih našli v samem centru Grosuplja, kjer se GIG coworking trenutno lahko pohvali s štirimi pisarnami in skupnim prostorom, v katerem podjetniki med druženjem iščejo navdih za nove projekte.

“Največja prednost coworkinga je zagotovo sobivanje z ljudmi. Pri delu od doma izgubiš stik in občutek za kakovostno organizacijo delovnega časa. Socialni stik je zelo pomemben. Kot dizajnerki lahko v trenutku dobiva povratno informacijo s strani ostalih članov coworkinga, kar nama olajša delo,” sta razkrili grosupeljski podjetnici. Priznavata, da obstajajo tudi določene slabosti dela v takšnem okolju, ki pa ne odtehtajo prednosti.

devet-design-gig-coworking

“Največja prednost coworkinga je zagotovo sobivanje z ljudmi. Pri delu od doma izgubiš stik z ostalimi ljudmi in občutek za kakovostno organizacijo delovnega časa. Socialni stik je zelo pomemben,” menita podjetnici iz studia Devet.design (foto: Devet.design)

Kaj je coworking?

Coworking ali “sodelo” je sodoben način dela, ki samozaposlenim in drugim profesionalcem omogoča delitev delovnega prostora z drugimi ustvarjalci, kjer imajo možnost povezovanja pri projektih, izmenjava izkušenj, medsebojne pomoči in skupnega ustvarjanja. S tem nedvomno povečamo produktivnost posameznikov, v primerjavi s posamezniki, ki delajo sami doma.

V coworkingu si izmenjujejo ideje in sodelujejo

Soustanoviteljici GIG coworkinga si poslovne prostore trenutno delita s programerji, založniki, arhitekti in marketinškimi strokovnjaki. Pestra druščina si med vsakodnevnim druženjem izmjenjuje ideje in tudi medsebojno sodeluje pri različnih projektih. Založniku Mateju Horzelenbergu sta naprimer priskočili na pomoč pri oblikovanju prevodov svetovnih uspešnic. Z eno izmed članic GIG coworkinga trenutno razvijata nov produkt, ki naj bi ugledal luč sveta konec leta.

Pogumno na podjetniško pot

Prijateljici iz otroških let je splet naključij povezal v skupno zgodbo studia Devet.design: “Priznava, da moraš pokazati veliko mero poguma, da redno službo zamenjaš za samostojno podjetniško pot. Podjetništva se ne moreš naučiti na fakulteti. Določene subvencije ti lahko malce pomagajo, vendar s tem ne moreš vzpostaviti podjetja. Obenem je nujno, da znaš potegniti črto med podjetniškim in prostim časom. To nama tudi s pomočjo coworkinga kar dobro uspeva. V začetni fazi sva občasno sodelovali. V nama je stalno tlela želja, da bi nekega dne sodelovali v skupnem studiu. S coworkingom so se nama te sanja uresničile. Odločili sva se za skupno blagovno znamko in to se je izkazalo za pravo pot.”

Prosti čas namenjen učenju

Ukvarjata se z vsemi oblikami grafičnega oblikovanja, s poudarkom na “publishingu” in “brandingu”. Kljub zahtevni konkurenci sta uspeli najti svojo ciljno skupino in se pozicionirati na trgu. S pomočjo webinarjev in ostalih pripomočkov se v prostih uricah učita marketinških, prodajnih in ostalih trikov, s katerimi ohranjata korak z zahtevami sodobnega podjetništva.

“Ne obremenjujeva se s stereotipi o ženskih podjetnicah. Morda morava v določenem trenutku narediti več, kot bi bilo potrebno moškim, a nama to ne povzroča težav,” sta odločni Grosupeljčanki, ki imata ambiciozne načrte za prihodnost. Z motom “zasluži denar, tudi ko si na dopustu” želita optimizirati poslovanje. Zavedata se, da lahkega zaslužka v podjetništvu ni, a si ga lahko zagotovimo s trdim delom.

Kakšna bo prihodnost GIG coworkinga?

Ob vseh omenjenih izivih se srečujeta tudi z vprašanjem, kakšna bo prihodnost GIG coworkinga. Odkrito priznavata, da ju pri nadaljnjem razvoju coworkinga omejuje čas. “Želiva si, da bi v vsakem primeru ostal kalilnica lokalnih podjetnikov. Ena izmed opcij je širitev v večje prostore, razmišljali sva tudi o nekakšni franšizi v sosednjih občinah, kjer primanjkuje primernih prostorov za mlade podjetnike.”

V GIG coworkingu v Grosupljem se podjetniki dobro počutijo (foto: Simon Maljevac)

Država in podjetniki

Kakšno je mnenje uspešnih podjetnic o odnosu med državo in samostojnimi podjetniki, ki se v primerjavi z ostalimi oblikami zaposlitve večkrat počutijo zelo zapostavljene?

“Največjo težavo vidiva v tem, da podjetniki na zaupamo državi in gospodarjenju s sredstvi, ki jih vsakomesečno vplačujemo v proračun. Država se zagotovo premalo posveča samostojnim podjetnikom. Po drugi strani pa bi se morali tudi sami začeti združevati in se medsebojno več pogovarjati o težavah, s katerimi se soočamo. Vsega ne moremo preložiti na državo. Če sami ne bomo znali poskrbeti zase, tudi drugi ne bodo.”

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

BigD Design & Innovation je podjetje, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem. Ustanovitelj Adrian Larripa se je po študiju v Milanu vrnil na univerzo Navarra v Pamplono, kjer je začel s svetovanjem na področju industrijskega oblikovanja. Podjetje deluje deset let, v tem času pa so se specializirali za projekte LED svetil za turbine vetrnic. Z njimi sodeluje Anamarija Čuden, sicer “coworkerka” v MP hubu. Preberite več >>

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Pred 13 leti je takoj po zaključenem študiju skočil v podjetniški svet, točneje v finančništvo. V vseh letih so se morali kar nekajkrat preoblikovati v skladu s trendi, ker če bi ostali v istem segmentu financ, jih danes ne bi bilo več, priznava. Nejc Apšner, soustanovitelj podjetja Nekster finance (zdajšnji Achilles op.a.), ki upravlja spletno platformo Nekster, pravi, da je rast podjetja potekala zelo generično. "Začeli smo z ničle, danes pa se lahko pohvalimo, da smo ena večjih slovenskih faktoring družb. Čeprav v resnici nismo več faktoring družba, ampak se pozicioniramo kot neke vrste “airbnb’ za investitorje in na drugi strani podjetja, ki jim na platformi omogočamo, da prihajajo do likvidnostnih sredstev na enostaven način." Preberite več >>

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Reči, da dobra komunikacija na delovnem mestu vpliva na finančni rezultat, je resno podcenjevanje. Raziskave kažejo, da je povprečna ocenjena izguba na podjetje zaradi slabe interne komunikacije zelo velika. Preberite več >>

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

Za startup podjetja, ki razvijajo fizični produkt, je eden ključnih dejavnikov uspešnega razvoja povezovanje s podjetji iz t.i. hardware industrije. Ekipa SparkLPG, ki razvija avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključila v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar. Preberite več >>

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Podjetje Evegreen razvija 100-odstotno bio-razgradljive, naravi prijazne materiale in izdelke na osnovi organskih odpadkov, ki jih proizvedejo različna industrijska in uvozna podjetja. Tako jih po eni strani razbremenijo stroškov z odpadki, po drugi pa nadomestijo del njihove ponudbe z zelenimi, inovativnimi izdelki. Do zdaj so pri ustvarjanju receptur uporabili že pšenično slamo, riževe in pšenične luščine ter odpad kave, njihov cilj pa je trgu ponuditi čim širšo paleto alternativnih produktov, ki bodo v naravi povsem razgradljivi. Ta misija jih je pripeljala tudi v pospeševalniški program HardwareSTART, ki ga v konzorciju izvajajo Dewesoft, Katapult in Zavod mladi podjetnik. Preberite več >>

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

V podjetju Agitron razvijajo napredne strojne in programske rešitve za podporo digitalizaciji fizičnih trgovin. Razvili so napravo, ki je nameščena na nakupovalni voziček in trgovcem daje podatke o gibanju kupcev po trgovini, na podlagi katerih trgovec določi postavitev artiklov in vrednost posamezne pozicije. Njihov drugi produkt pa je digitalna cenovka, ki trgovcem omogoča spreminjanje cen na daljavo, kupcu pa daje informacije o posameznem izdelku. Preberite več >>

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Microbium je mlado podjetje, dejavno na področju detekcije in eliminacije mikrobov v industriji. Razvilo je avtomatiziran sistem za identifikacijo in štetje bakterij v vzorcih pitne vode, s tem pa omogočilo enostaven nadzor nad kvaliteto vode, brez laboratorijev in znanja mikrobiologije. Preberite več >>

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Pri blagovnih znamkah EQUA in GOAT STORY gre za dve slovenski zgodbi o uspehu, ki sta plod istega podjetja. Dokazujeta, da se lahko inovativnost in težnja po stalnih izboljšavah bogato obrestujeta. Obe zgodbi sta namreč uspešni tudi v svetovnem merilu. Preberite več >>

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic je startup, ki ga sestavlja ekipa študentov. Ukvarja se z izdelavo naravne kozmetike iz čebeljih proizvodov, ki imajo zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov številne pozitivne učinke na kožo. Preberite več >>

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

V začetku tega leta je Marin Medak z ekipo Gigodesign ustanovil startup Della Spina. Gre za optiko, ki ponuja kakovostna dioptrijska očala po ugodnih cenah. Posebnost je v tem, da lahko stranka tri pare očal en teden brezplačno preizkuša na domu, preden se odloči, če jih bo kupila. Kako optika posluje danes? Preberite več >>

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje