Odgovor strokovnjaka: Kdaj in kako uporabljati cesijo?

Cesija ali odstop terjatve s pogodbo je pogodba, s katero upnik (odstopnik) svojo terjatev, ki jo ima proti dolžniku prenese na tretjo osebo, t .i. prevzemnika. V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bo predstavljeno, kdaj oziroma v katerih primerih uporabljati cesijo.
Odgovor strokovnjaka: Kdaj in kako uporabljati cesijo?

Odgovor strokovnjaka: Cesija oz. odstop terjatve s pogodbo (Vir slike: freeimages.com)

Vprašanje:

Kdaj in kako uporabljati cesijo?

Odgovor:

Cesijo ali odstop terjatve s pogodbo uporabi upnik, kadar želi svojo terjatev nasproti dolžniku prenesti na tretjo osebo, ki postane novi upnik.

S cesijsko pogodbo se terjatev v ničemer ne spremeni – vsebina terjatve ostane ista, spremeni se samo upnik. V tej pogodbi torej sodelujeta samo prejšnji in novi upnik.

Za pogodbo o odstopu terjatev se ne zahteva posebna oblika, razen v primeru, ko odstopljena terjatev izvira iz pogodbe, za katero se zahteva določena oblika. Takrat mora biti tudi pogodba o odstopu terjatev sklenjena v takšni obliki.

Pri tem ni potrebno soglasje dolžnika (gre le za razmerje med “prejšnjim” upnikom in prevzemnikom – “novim” upnikom). Dolžnika je potrebno o odstopu le obvestiti. Če dolžnik ni vedel za odstop in je obveznost izpolnil odstopniku, postane prost svoje obveznosti. Če pa je vedel in kljub temu izpolnil odstopniku, jo mora kljub temu izpolniti prevzemniku.

S sklenitvijo pogodbe o odstopu terjatve preide terjatev iz premoženjske sfere prejšnjega upnika v premoženjsko sfero novega upnika-prevzemnika. Trenutek sklenitve pogodbe je pomemben, saj od takrat prevzemnik pridobi pooblastilo, da ravna na določen način, zaradi česar je potrebno, da ima dokaze, s katerimi bo potrdil obstoj terjatve in pravic na njegovi podlagi. Pogodbi o odstopu terjatve mora biti zato priložena verodostojna listina, ki predstavlja dokaz o dolgu (pogodba, faktura ali pa zadolžnica ipd.). Izročitev takšne listine je obveznost odstopnika.

Prenos terjatve pa nima pravnega učinka, če sta se upnik in dolžnik dogovorila, da upnik ne sme prenesti terjatve na tretjo osebo.To pa ne velja za gospodarske pogodbe. Če terjatev izhaja iz gospodarske pogodbe in sta se upnik in dolžnik dogovorila, da se terjatev ne sme prenesti, prenos kljub takšnemu dogovoru učinkuje. Dolžnik je prost obveznosti tudi, če v takem primeru terjatev izpolni odstopniku (prejšnjemu upniku).

Pravni temelj cesije je lahko kupoprodajna pogodba, darilna pogodba, solucijska pogodba (dajatev namesto plačila) itd. Lahko pa pravni pravni temelj obstaja tudi v zakonu ali aktu državnega organa.

Preberite tudi članek Vse, kar morate vedeti o faktoringu

Terjatev se lahko prenese samo delno ali pa v celoti.

Prenos terjatve je lahko odplačen ali pa je namen prenosa darilni. Če je terjatev odstopljena v zameno za plačilo, odstopnik odgovarja za obstoj terjatve v trenutku, ko jo odstopi.

Odstopnik pa ne odgovarja, če prevzemnik ne more izterjati odstopljene terjatve od dolžnika.Odstopnik in prevzemnik se sicer lahko dogovorita, da odstopnik odgovarja za neizterljivost terjatve, vendar samo do višine tistega, kar je prevzel od prejemnika. Ob dogovoru lahko dodatno odgovarja tudi za izterljivost obresti, stroškov v zvezi z odstopom ter stroškov v postopku zoper dolžnika.

Nekaterih terjatev ni možno prenesti. Tako se ne morejo prenesti:

  • terjatve, katerih prenos je prepovedan z zakonom (npr. pravico do odškodnine v obliki denarnega nadomestila zaradi smrti bližnjega ali telesne poškodbe, terjatve, ki ne morejo biti predmet izvršbe, terjatve, ki izvirajo iz nedovoljenih pogodb itd.)
  • terjatve, ki so povezane z osebnostjo upnika (npr. preživnina, terjatve za nepremoženjsko škodo)
  • terjatve, ki po svoji naravi nasprotujejo prenosu na drugega (npr. naročilo)

S terjatvijo preidejo na prevzemnika stranske pravice, kot so pravica do prednostnega poplačila, hipoteka, zastava, pravica iz pogodbe s porokom, do pogodbene kazni ipd., pri čemer sme odstopnik izročiti zastavljeno stvar prevzemniku le, če zastavitelj v to privoli. Domneva se, da so zapadle, pa ne plačane obresti odstopljene skupaj z glavno terjatvijo.

Lahko se zgodi, da upnik svojo terjatev odstopi več osebam. V tem primeru terjatev pripada tistemu prevzemniku o katerem je odstopnik najprej obvestil dolžnika ali ki se je pri dolžniku prvi oglasil.

Vir: Obligacijski zakonik s komentarjem

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


Odgovor strokovnjaka: Je popoldanski s.p. mogoč brez redne zaposlitve?

Odgovor strokovnjaka: Je popoldanski s.p. mogoč brez redne zaposlitve?

Tokratno rubriko smo posvetili odgovoru na vprašanje, ki nam ga stranke pogosto zastavljajo. Preverili smo, ali je mogoče odpreti popoldanski s.p., če oseba še ni zaposlena kje drugje. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Kakšne so zakonite in pogodbene zamudne obresti?

Odgovor strokovnjaka: Kakšne so zakonite in pogodbene zamudne obresti?

Odgovor: Zakonite zamudne obresti so zakonsko predpisana posledica zamude izpolnitve obveznosti. Pogodbene zamudne obresti pa so tiste, za katere se dogovorita stranki v pogodbi, ločeno od zakonskega predpisa. Stranki lahko tudi izključita veljavo zakonitih obresti. Preberite več >>

Delodajalci: Odmero letnega dopusta morate poslati do 31.3.

Delodajalci: Odmero letnega dopusta morate poslati do 31.3.

Letni dopust je pravica, ki po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) pripada vsakemu delavcu, pridobi pa jo s sklenitvijo delovnega razmerja. Koliko dni dopusta bo delavec prejel, pa je odvisno tudi od njegovih osebnih okoliščin. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Kdo odgovarja za prekršek v podjetju?

Odgovor strokovnjaka: Kdo odgovarja za prekršek v podjetju?

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka se bomo ukvarjali z vprašanji odgovornosti v zvezi s storitvijo prekrška pri poslovanju podjetja. Kdo v primeru prekrška nosi odgovornost in komu grozi plačilo globe, si preberite v nadaljevanju. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Kaj je pogodbena kazen?

Odgovor strokovnjaka: Kaj je pogodbena kazen?

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka bo govora o pogodbeni kazni. Odgovore na vprašanja, kaj pogodbena kazen sploh je, kdaj se lahko zapiše v pogodbo, v kakšni višini se lahko določi in v kakšnem razmerju je z odškodnino, si lahko preberete v nadaljevanju. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Odprtje s.p. kljub blokiranemu TRR?

Odgovor strokovnjaka: Odprtje s.p. kljub blokiranemu TRR?

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka se bomo posvetili vprašanju, ali lahko oseba registrira dejavnost kot samostojni podjetnik kljub temu, da ima blokado na osebnem transakcijskem računu. Odgovor preberite v nadaljevanju. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje