3 kvalitete ljudi, ki so sposobni izjemnih transformacij

Osebnostna rast ni nikoli lahkoten proces, zahteva namreč spreminjanje komponent misli, možganov in srca. Zato se zastavlja vprašanje, kakšna je tista magična formula, ki si jo delijo posamezniki, sposobni izjemnih transformacij.
3 kvalitete ljudi, ki so sposobni izjemnih transformacij

3 kvalitete ljudi, ki so sposobni izjemnih transformacij (Vir fotografije: Freeimages.com)

Malcolm Gladwell  je v nagovoru v Bostonu izpostavil tri ključne karakteristike takih individuumov:

1. Pogum

Pogum za raziskovanje neraziskanega. Pogum za vztrajanje, ko se nam zdi, da se je celoten svet obrnil proti nam. Pogum za življenje.

Gladwell izpostavlja, da so ljudje, ki v sebi nosijo pogum:

  • Izjemno kreativni, pripravljeni premisliti vse vrste inovativnih rešitev.
  • Zavestno sledijo svojim idejam.
  • Ne strinjajo se z vsemi splošno sprejetimi ‘normami’.
  • Neodvisni.

Nekateri ljudje so kreativni, vendar niso sposobni izvršiti ideje, ko proces pride do te zadnje stopnje. Spet drugi so izvršitelji prve klase, vendar jim manjka kreativne odprtosti. Ravno zato kombinacija vseh zgoraj navedenih karakteristik sestavlja pogum individuuma.

 2. Sposobnost preokviriti problem – Tehnika preokvirjanja (‘reframing’)

Velikokrat se lahko ujamemo v negativni spirali misli in problemov do neskončnosti. Ravno zato izjemen pomen za uspeh leži v tem, da pogledamo na stvar izven vsakodnevnih okvirjev, s svežim pristopom preokvirjanja. Pri tem na določen problem pogledamo iz drugih zornih kotov. Nov pogled na določeno zadevo dobimo z umestitvijo v drug kontekst. S tem se je ukvarjala že priznana družinska terapevtka Virginia Satir, ki je s kontekstualnim preokvirjanjem pripeljala do hitrih sprememb pri samem procesu vrednotenja vedenja družinskih članov.

3. Občutek nujnosti

Inovatorji imajo po mnenju Malcolma Gladwella tudi nenavadno močan občutek za nujnost, za to, da je potrebno stvari do konca izvršiti. Kot primer lahko pogledamo Steva Jobsa. Ta ni izumil miške, Xeroxovi inženirji so jo. Jobs je le videl briljantno idejo in jo tudi implementiral. Do takrat ko je Xerox lansiral svoje produkte, je Machintosh na trg že poslal veliko bolj dovršeno različico. Prav agilnost in goreča želja sta dve stvari, ki sta Jobsa ločili od drugih inovatorjev.

Sprememba je težka prav zaradi tega, ker je težko zapustiti nekatere stvari, ki so že bile zgrajene, ne glede na to, kako datumsko zastarele so že. Identiteta individuuma je ponavadi povezana s starimi vzorci razmišljanja, sprememba pa predstavlja grožnjo našemu egu. Vendar pa, treba je ozavestiti eno stvar  – pogled iz stolpa je vedno drugačen kot iz ulic. Odprti moramo biti za transformacije, čeprav to pomeni rušenje in nato feniksovo vstajo iz pepela.

Vir: Inc. 

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje