Kako preživeti miselni razkorak med službo in podjetništvom

Biti uspešen podjetnik pomeni več kot imeti dobro idejo in veliko poznanstev, čeprav oboje pripomore k doseganju ciljev. Narediti preskok iz ustaljenega življenja redno zaposlenega v nepredvidljiv svet podjetništva zahteva drugačno razmišljanje.
Z razpisom po kreativni poti do praktičnega znanja

Z razpisom po kreativni poti do praktičnega znanja (Vir slike: Freeimages.com)

Še več, nekatere delovne navade, ki so bile morda pomembne pri ustvarjanju podobe dobrega zaposlenega, niso tako uspešne v podjetniškem svetu. 

Spodaj ponujamo 7 nasvetov, kako preživeti v svetu podjetništva. 

1. Naučite se reči NE.
Kot zaposleni v velikem podjetju ste bili navajeni pritrjevati vsaki prošnji. »Ja« je verjetno pomenil tudi, da ste zanesljiv in timski delavec in takšno vedenje vam je prislužilo tudi dobre ocene pri nadrejenih. A takšno obnašanje vas kot podjetnika ne bo daleč pripeljalo. Za začetek: pri natrpanem podjetnišku urniku pritrjevanje in delanje vsega preprosto ni možno. Kot podjetnik si morate ustvariti agendo aktivnosti, ne samo slediti željam drugih. Naučite se reči NE vsemu, razen vašim prioritetam.

2. Pozabite na popolnost.
Ste imeli šefa, ki je želel imeti projekte izpiljene do potankosti? Ali pa ste imeli neskončno število korekcij, preden je projekt končno zaživel? Če je to možno pri velikih podjetjih, majhna podjetja in startupi nimajo sredstev, niti časa, da bi bile stvari lahko popolne. Perfekcionizem za podjetnika pomeni odgovornost. Dlje kot boste urejali detajle, počasnejši bo vaš posel. Osredotočite se raje na učinek in prioritete.

O konceptih MVP bomo govorili tudi na dogodku Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

3. Ne bojte se dolgih delovnikov.
Mnogi si podjetniško življenje predstavljajo s 4-urnim delovnikom ali pa z delovnim okoljem na plaži. Čeprav je oboje možno, mora tipičen podjetnik delati veliko. Delovnik »od 8ih do 16ih« se tako pogosto spreminja v »od 8ih do polnoči«. Zato je pomembno, da delate nekaj, kar imate radi. In pri tem ne pozabite, da gradite svoje sanje.

4. Pripravite se na vse.
Kot redni uslužbenec ste vedno lahko koga poklicali, ki vam je priskočil na pomoč. Niste razmišljali o tem, ali so bila tla posesana in roža zalita. Vendar, ko greste na svoje, morate zapolniti vrsto novih vlog … od tehnične podpore do prodaje in marketinga, računovodstva in nenazadnje – dežurne čistilke. Egoizem je nekaj, česar si v podjetništvu ne morete privoščiti. Preden greste na svoje, pomislite, ali ste zares pripravljeni na vse.

5. Soočite se z družbeno izolacijo.
Ko ste delali v velikem podjetju, ste se morda ves čas pritoževali nad kolegi in nadrejenimi. Ko pa takšno službo zapustite, ugotovite, koliko ste se zanašali na Janjo iz računovodstva in Andreja iz kontrolinga. Prvih nekaj tednov v svojem podjetju bo napornih, še posebej, če delate iz domače pisarne. Poskusite se čim bolj izogniti družbeni izolaciji. Bodite v stikih s prejšnjimi sodelavci. Delajte iz kavarne ali pa poiščite skupne pisarne, coworking prostore in se udeležujte lokalnih dogodkov za mreženje.

6. Držite se urnika.
Ko delate zase, se potrudite držati obstoječega urnika. Biti glavni ne pomeni, da ne rabite budilke ali da si lahko vzamete čas za 4-urno kosilo. Sledenje urniku vam bo pomagalo ostati discipliniran in produktiven. Veliko profesionalcev si izbere samozaposlitev zato, ker so naveličani striktnega urnika korporativnega sveta. Zato ni potrebno, da se enakega garaškega modela držite tudi pri svojem poslu. Če potrebujete popoldne čas, da poskrbite za svoje otroke, sprehajanje psa ali da greste preprosto na sonce, si ga vzemite. Samo vi se lahko odločite, kakšen urnik je najboljši za vaš posel in življenje.

7. Ustvarite finančno rezervo.
Na podjetništvo je treba gledati tudi iz praktičnih vidikov … na kratko: rabite denar. Redni mesečni priliv se bo morda znižal, zamujal ali ga kakšen mesec ne bo. Preden zapustite službo, če je le možno, ustvarite fond, ki bi lahko pokril 3 do 6 mesečne izdatke. To vam bo omogočilo, da se boste osredotočili le na posel – namesto, da bi se ukvarjali s tem, kako boste plačali račune.

Vir: Mashable

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje