Apple bo odpuščal delavce nedavno prevzetega podjetja Beats

Avtor — 07.08.2014
Apple je potrdil, da bo postopoma odpustil 200 zaposlenih v podjetju Beats oziroma skoraj tretjino zaposlenih. Apple je Beats Electronics, vodilnega proizvajalca slušalk višjega cenovnega razreda in ponudnika spletne glasbene storitve, prevzel 1. avgusta, zanj pa odštel tri milijarde evrov.
Apple bo odpuščal delavce nedavno prevzetega podjetja Beats

Petične slušalke (Vir slike: beatsbydre.com)

Beats Electronics, ki ga vodita raper Dr. Dre in glasbeni producent Jimmy Iovine, velja za največji nakup ameriškega tehnološkega velikana doslej.

Beatsovih 700 zaposlenih sedaj dela za Apple, a le 500 jih bo obdržalo službo za več kot le nekaj mesecev. Špekulacije so že komentirali pri Applu in pojasnili, da so zaradi prekrivanja nekaterih delovnih zadolžitev določene pogodbe sklenjene za omejeno obdobje. Zagotavljajo, da se bodo v tem času potrudili in zaposlene premestili na nova delovna mesta znotraj Appla.

Presežek zaposlenih je najbolj pereč na oddelkih upravljanja s človeškimi viri, financ in podpore, saj bodo večino nalog prevzeli obstoječi uslužbenci Appla.

Največji svetovni prevzemi >>

Nakup Beatsa kaže na novo strategijo Applovega vodstva. Tim Cook, naslednik Steva Jobsa, meni, da je prevzem Beats Electronics dober posel, ki bo utrdil Applov položaj na trgu digitalne glasbe. Na tem trgu je pred desetletjem prevladoval s storitvijo iTunes, vendar so v zadnjih letih trg prevzele aplikacije za predvajanje glasbe, kot sta Pandora in Spotify. Apple je sicer lansko jesen trgu predstavil lasten internetni radio, ki ima 40 milijonov poslušalcev.

Beats Electronics je lani ustvaril 1,1 milijarde dolarjev prihodka. Podjetje je leta 2008 ustanovil raper Dr. Dre oziroma Andre Young skupaj z Jimmy Iovinom. Danes obvladuje 62 odstotkov milijardo dolarjev vrednega ameriškega trga slušalk, dražjih od 100 dolarjev. Beats Electronics ima tudi več kot 250 tisoč naročnikov na svojo glasbeno storitev.

Oznake: , , ,