Bo tudi vas prepričala v nošenje predpasnikov?

Medtem ko je gledala oddajo Ana kuha je dobila idejo – zakaj ne bi ravno kuharica Ana nosila njene predpasnike, pravi Slovenjgradčanka Tina, ki jo mnogi poznajo po šivanju prikupnih predpasnikov. Ti nastajajo po končanem delavniku v veliki sobi sredi doma.
Bo tudi vas prepričala v nošenje predpasnikov?

Tinine predpasnike je nosila Ana v oddaji Ana kuha (Vir slike: osebni arhiv)

27-letnica se že od nekdaj navdušuje nad dekorativnimi izdelki za dom in vrt ter kuhanjem in pripravljanjem jedi. »Razmišljala sem, da bi lahko izdelala kakšen izdelek za dom. Poleg tega nikjer nisem našla predpasnika, ki bi mi bil všeč,« zato je združila dve svoji strasti – šivanje in dekoriranje. Prvi predpasnik je podarila sestrični za rojstni dan, odziv pa je bil pozitiven, tako da je vedela, da je ustvarila pravi izdelek.

Predpasnik, s katerim postaneš »šik«

»V času študija v Ljubljani  (Tina je univerzitetna diplomirana agronominja, op. a.) sem opravila krajši tečaj šivanja. Takrat sem občasno šivala, nato pa sem dobila pripravništvo na Ministrstvu za kmetijstvo,« zato je šivanje dala na stranski tir. A ustvarjanje ji ni dalo miru – po opravljenem pripravništvu je zopet sedla za šivalni stroj. S svojo ustvarjalnostjo – pravi, da ideje o novih predpasnikih nenehno premleva v glavi – pravzaprav podira mit, da predpasnike nosijo le starejše, upokojene ženske. Njen cilj je izdelati predpasnik, v katerem bi se vsaka ženska počutila posebno: »Predpasnik, ki ga ženska ne sleče niti, ko konča s kuhanjem, temveč da v njem pričaka in postreže goste.« V mislih ima »šik gospodinjo«, ki pa ji za moderen videz ne bo treba globoko seči v žep. Cene predpasnikov se namreč gibljejo med 25 in 35 evri.

Predpasniki za oba? Ne, za celo družino.

Med klasičnimi, izrazito ženskimi in romantičnimi motivi predpasnikov, ki so večinoma krojeni kot oblekice, na katere doda čipko, volančke ali pa ročno izdelane pentlje in rožice, se znajdejo tudi predpasniki za moške in otroke. Trenutno je izredno aktualen »paketek za mladoporočenca«, v katerem ima na primer ženski model pentljo, moški pa kravato. »Tak kompletek pogosto poklanjajo tudi ob vselitvi v novo stanovanje, kar se mi zdi odlično darilo

Na vrt v posebnem predpasniku

Idej ima na pretek. Še zlasti, ko stopi med prodajne police s kosi pisanega blaga. Za svoje popoldansko delo ima posebno sobo z veliko mizo in potrebnimi pripomočki: »Je moj mali ustvarjalni raj, kjer sprostim svojo dušo in ob glasbi ustvarjam nove izdelke.« Število naročil za predpasnike se razlikuje od meseca do meseca, število pa se poveča v času praznikov, poletja, ko lahko ponudi tudi posebne vrtne predpasnike, v času porok, valentinovega, materinskega dneva in dneva žena. Izdeluje pa tudi rutice, kuhinjske krpe, rokavice in nakupovalne torbe. Predpasnik dokonča v malo več kot treh urah.

Prvi predpasnik za tujino bo romal na Švedsko

V Sloveniji jo pozna že marsikdo. Tudi na račun sodelovanja v oddaji Ana kuha, kjer je Ani, ki jo je kontaktirala kar sama, posodila svoje predpasnike. Sodelujete tudi s Kulinarično hišo Jezeršek, kjer sodelujoči na kuharskih delavnicah nosijo njene predpasnike, za TIC Idrija pa je izdelala predpasnike z oblikovanim motivom idrijskega žlikrofa iz blaga. Počasi jo opaža tudi tujina – sicer je dobila komajda prvo naročilo, a to bo romalo visoko na sever, na Švedsko. Zdaj je njen edini prodajni kanal Facebook stran Kotiček pri Tini, vse bolj pa razmišlja o prodaji prek spletne strani Etsy, še pred tem pa načrtuje svojo spletno trgovino, ki bo zaživela v prihodnjih mesecih.

»Postopoma razširjam ponudbo v še preostali hišni tekstil. Idej mi ne zmanjka in vedno znova iščem možnosti za nova sodelovanja in povezovanja. Nikoli ne veš, s čim te življenje preseneti, morda pa se Kotiček pri Tini kdaj razširi v mojo full- time službo,« doda v smehu.

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje