»Če je ekipa odlična, lahko uspe tudi s povprečno dobro idejo«

Kako naj se podjetnik pripravi na pitch in kaj vse naj izpostavi? Obstajajo kakšne razlike med slovenskimi in tujimi investitorji in na kaj morajo biti podjetja oziroma startupi pozorni pri investicijah, smo povprašali Nino Mazgan iz sklada Meta Ingenium.
»Če je ekipa odlična, lahko uspe tudi s povprečno dobro idejo«

Na sliki Nina Mazgan iz sklada Meta Ingenium (Vir slike: osebni arhiv).

»Težko je posploševati na slovenske in tuje investitorje, saj se investitorji razlikujejo predvsem po svojih naložbenih strategijah, odločajo se investirati v različne sektorje in v različne faze razvoja podjetja,« pravi Mazganova, ki je na tem področju aktivna že štiri leta, pretežno s skladom Meta Ingenium, ki so ga ustanovili leta 2011.

»Vsak denar ni enak«

Pri investicijah je pomembno, da podjetja oziroma startupi premislijo o svoji strategiji razvoja in financiranja. »Pravimo, da vsak denar ni enak in potrebno je razmisliti, kateri vir financiranja posameznemu podjetju najbolj ustreza,« razloži. Po odločitvi se pripravi na sam proces in pogajanja, imeti mora pripravljene odgovore na vsa vprašanja, »vključno z zagovarjanjem svojega vrednotenja podjetja in pa predvsem načrtov za naprej ter možne izhodne strategije«.

Podjetnik mora imeti jasno razdelano potrebo po naložbi in predstaviti smiselno višino investicije, dodaja. »Delež je pri startupih največkrat stvar pogajanj, vendar obstajajo tudi določeni primerjalni faktorji za podjetja iz podobnih branž in na podobnih stopnjah razvoja, zato je smiselno, da se podjetnik o tem informira, preden predlaga nerazumne deleže

Nino Mazgan smo povabili na okroglo mizo dogodka #topStartupEKIPA

Kaj pa po investiciji?

Po pridobitvi investicije mora podjetnik izvrševati poslovni načrt, ki ga je predstavil investitorju, prav tako pa upoštevati določene pogoje, ki so bili določeni med pogajanji. »Investitor bo v organe odločanja postavil svojega predstavnika, ki bo podjetju sledil in skrbel, da izvaja aktivnosti v skladu z dogovorjenim in mu pomagal s poslovnimi nasveti in kontakti,« podjetnik pa mu mora poročati o poslovnih in finančnih rezultatih ter skrbeti, da podjetje na trgu uspe.

Kako prepričati investitorja?

Podjetnik naj na kratek, jedrnat in atraktiven način predstavi ključne elemente, ki zanimajo investitorja, svetuje Mazganova. »Bistvena področja, ki jih je potrebno pokriti, pa so problem, ki ga podjetnik rešuje, kakšno rešitev ponuja, kdo je v ekipi, kako velik je trg in kakšen je trend, poslovni model, finančne napovedi ter naložbena strategija, torej, koliko denarja išče in za kakšen namen

Pri tem pa podjetniku lahko pomaga kar nekaj elementov. Na primer dobra, inovativna ideja in poslovni model, ki pa nista edina. »Ključna je ekipa, tim, ki pokriva vse potrebne kompetence, znanja in izkušnje za izvedbo ideje ter prava motivacija in ambicije. Pravimo, da lahko imate odlično idejo, a če je ekipa slaba, je ne boste uspeli uresničiti. Če pa je ekipa odlična, pa lahko uspe tudi s povprečno dobro idejo

Oznake: , , , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje