Čokoljana: letos dvakrat več čokoladnih stojnic kot lani

»Lani je bil odziv nad pričakovanji. Številni razstavljavci so razprodali svoje izdelke že v nekaj urah,« pravi Ivana Florencia Oven, vodja projekta Čokoljane. Zaradi velikega povpraševanja razmišljajo, da bi število razpoložljivih stojnic na festivalu, ki bo 25. oktobra, celo povečali.
Čokoljana: letos dvakrat več čokoladnih stojnic kot lani

Letos iščejo tudi Ambasadorja čokolade (Vir slike: Čokoljana)

»Prezgodaj je, da bi govorili o točnem številu razstavljavcev, saj prijave niso zaključene. Za zdaj je na voljo 50 stojnic, vendar zaradi velikega povpraševanja razmišljamo, da bi število stojnic povečali,« pravi Ivana Florencia Oven. Vstop bo prost, degustacije pa plačljive. »Lani so nas nekateri obiskovalci spraševali, zakaj so degustacije plačljive. Radi bi poudarili, da je večina razstavljavcev iz manjših ali družinskih podjetij, ki proizvajajo čokolade ali praline višje kakovosti v primerjavi s tistimi, ki jih dobite v trgovini,« pogosto so ročne izdelane, z visoko vsebnostjo kakovostnega kakava in kakavovega masla. »Nekateri tudi pri ceni 0,5 evra prodajajo izdelek do 45 odstotkov ceneje kot v redni prodaji,« poudarja. Z brezplačnimi degustacijami pa bi se vrednost izdelkov v očeh kupcev znižala, morda truda proizvajalcev ne bi več cenil, dodaja Ivana Florencia Oven.

Vir slike: arhiv Čokoljane

Poleg sladkanja s čokolado bo Čokoljana tudi letos nudila izobraževalni program: »Na naših delavnicah bodo obiskovalci lahko pripravljali sladke dobrote pri priznanem francoskem slaščičarju Naserju Gashiju, spoznali bodo prednosti kakava v prehrani in kako prepoznati dobro čokolado pri prehranski svetovalki Ani Dobnik,« medtem ko bodo otroci lahko ustvarjali z marcipanom, spoznali zgodovino in poreklo čokolade ter kakava, z njim barvali in se zabavali, pa bodo študentje Fakultete za dizajn predstavili kreacije, navdihnjene s čokolado in kakavom. Predstavila pa se bo tudi mlada oblikovalka Teja Jeglič z nakitom, katerega zgodbo je črpala v čokoladi.

Čokoladna naloga pred Ambasadorjem čokolade

Letos izbirajo tudi Ambasadorja čokolade: »Za zdaj je prijavljenih 14 punc in en fant, število pa se povečuje.« Pogrešajo »pogumne fante«, ki bi se prijavili na izbor Ambasadorja čokolade. Ta bo moral dobro poznati kakav in njegovo poreklo, poznati postopek proizvodnje čokolade in njene učinke na telo, poznati čokoladno panogo v Sloveniji in druge sladke stvari. »Kandidati bodo v dveh dneh obiskali različne delavnice: od praktične delavnice izdelave čokolade in pralin, delavnic čokolada v prehrani in čokolada v pravični trgovini, do delavnice z naslovom Čokoljana, kjer bodo izvedeli, kako pestra ponudba kakovostnih čokoladnih izdelkov dejansko obstaja v Sloveniji,« našteje Ivana Florencia Oven.

Vidi možnosti izboljšav na čokoladnem področju

Je čokolada lahko recept za uspeh? »Recept za uspeh je vztrajnost, samoiniciativnost, samozavest, optimizem, fleksibilnost, strast do tistega, kar delaš, odprte možnosti za razvoj kariere in pridobivanje znanja na tistem področju, ki te veseli ter verjetno še nekaj drugih spremenljivk, ki ji še nismo odkrili, ki so odvisne od osebe, vzgoje, okolje in sreče,« pove Ivana. Trg čokolade v Sloveniji je sicer že precej nasičen, a meni, da se da v tej panogi še marsikaj izboljšati. Tako pri kakovosti, pravičnem trgovanju, zgodbi izdelka, načinu proizvodnje kot tudi praženju.

Slovenci smo po njenem mnenju »srednje veliki čokoholiki«, letno v poprečju pojemo 2,5 kilograma čokolade na prebivalca. Eksperimentiranje nam ni domače, »večina ima rada navadne čokolade, mlečne čokolade, čokolade z lešniki, rižem in kakšnimi splošno znanimi dodatki.« Opaža pa, da vse več ljudi posega po temnih čokoladah z dodatki, kot so poper, čili, bučno olje, sivka, vino in podobno.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje