Dewesoft: Dolgčas nam ne bo!

Trboveljska družba Dewesoft in ajdovski Pipistrel sta združila moči. Trboveljčani bodo Pipistrelu zagotovili del opreme, ki jo potrebujejo za pridobitev certifikata pooblaščenega načrtovalca letal. S postopkom certificiranja letala Panthera bo Pipistrel prihranil milijon evrov.
Dewesoft: Dolgčas nam ne bo!

Ekipa trboveljskega podjetja Dewesoft (Vir slike: Dewesoft)

Sodelovanje med Dewesoftom in Pipistrelom se je stkalo prek trboveljskega podjetja Aeroform, ki izvaja testiranje letala Panthera. »Svet (in sploh Slovenija) je pač majhen,« pravi Jure Knez iz Dewesofta. Dewesoft bo namreč zagotovil del opreme, potreben za pridobitev certifikata. Po poročanju slovenskih medijev bi Pipistrel omenjeni certifikat, ki ga podeljuje EASA (Evropska letalska agencija), lahko dobil že do konca leta.

Bližina, podpora in možnost testiranja

»Za Dewesoft to sodelovanje prav gotovo pomeni veliko. Ne samo, da še eno svetovno priznano podjetje uporablja merilno opremo, prednost je tudi v bližini, ker lahko nudimo dobro podporo in preizkusimo tudi kakšno resnično novo rešitev,« pravi strokovni direktor Dewesofta.

Njihovi merilni instrumenti se uporabljajo v različnih dejavnostih, od avtomobilske, letalske, procesne, transportne pa do elektro: »Prodajamo v Ameriki, Evropi in Aziji, tako nekako po tretjinah.« Programsko opremo in merilne instrumente uporabljajo v podjetjih z zvenečimi imeni – Volvo, Scania, Renault, GM, Honeywell so le nekatera od njih, leta 2006 so sklenili sodelovanje tudi z Naso. »Naša merilna oprema se lahko uporablja za veliko različnih stvari,« na račun enostavne uporabe in ne strogo omejene namenskosti pa jo po mnenju Kneza inženirji »radi uporabljajo«.

Kriza se jih ni lotila

Kriza jim pretirano ni škodila, opažajo pa v zadnjem času rahlo krčenje trga merilne tehnike. Kriza jih ni zadela, ker so še relativno majhni, pravi Knez. Dobremu poslovanju – obvladujejo od enega do dveh odstotkov celotnega trga – pripisuje raznolikosti trga in področij uporabe. »Skupek vseh naročil pa nas je pripeljal na približno 45 ljudi v Sloveniji in 25 v naših podjetij po svetu,« novo sodelovanje pa ne bo prineslo novih delovnih mest. »Praktično noben projekt, ki jih imamo, ni dovolj velik, da bi sam po sebi zagotovil nova delovna mesta,« pojasnjuje Knez.

Del načrtov še na papirju

 »V obdobju enega leta načrtujemo dokončanje serije robustnih merilnih instrumentov Titan, načrtujemo pa tudi že naslednjo generacijo, ki obstaja za zdaj samo s svinčnikom zarisana na papirju. Vendar pa verjamem, da smo jo sposobni v enem letu že pripeljati na trg. Skratka, dolgčas nam ne bo,« o načrtih spregovori v smehu.

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje