Davčne blagajne: tik pred uvedbo uporaba pod 10 odstotki

Avtor — 28.12.2015
Uporaba davčnih blagajn bo od 2. januarja prihodnje leto obvezna. Dober teden pred uvedbo jih po podatkih Fursa uporablja zgolj 10 odstotkov davčnih zavezancev, a je zato večji odstotek tistih, ki so si že pridobili namensko digitalno potrdilo.
Davčne blagajne: tik pred uvedbo uporaba pod 10 odstotki

V prihodnjih dneh bo moralo še okoli 63 tisoč zavezancev pridobiti vse potrebno za uporabo davčnih blagajn (Vir slike: Pixabay).

Po oceni Finančne uprave Republike Slovenije bo moralo davčne blagajne uporabljati okoli 70 tisoč davčnih zavezancev – gre za število tistih, ki poslujejo z gotovino. Čeprav je poskusno obdobje že v teku, je uporaba davčnih blagajn trenutno še zelo nizka, kar pomeni, da bo moralo okoli 90 odstotkov oziroma 63 tisoč zavezancev še pridobiti vse potrebno za uporabo davčnih blagajn.

Razlogov za nizko uporabo je več

Tina Vilfan iz podjetja Saop je nad nizko uporabo davčnih blagajn presenečena. Razlogov za nizko uporabo je po njenem mnenju več. Nekateri, pravi, bodo poskušali shajati z vezanimi knjigami tudi v prihodnje – čeprav meni, da bo velik del teh kmalu spoznal, da gre za zamudno birokracijo in bodo presedlali na davčne blagajne -, saj so ocenili, da se jim davčne blagajne glede na manjši promet ne splačajo.

Prvi dnevi bi lahko pokazali morebitne tehnične napake sistema

Na podlagi pogovorov z manjšimi podjetniki opaža, da je precej takšnih, ki se na tehnologijo slabše spoznajo, zato s prvimi postopki zavlačujejo: »Država ni predvidela, da ljudje niso računalniško pismeni.« Veliko pa je tudi takšnih, ki bodo novost sprejeli zadnjo sekundo, saj ocenjujejo, da imajo še dovolj časa. Morda bo prav na račun tega, da precejšen odstotek podjetnikov davčnih blagajn ne bo uspel preizkusiti v predvidenem času, nastala zmeda ob nastopu obvezne uporabe. Prvi dnevi bi lahko pokazali tudi morebitne tehnične in druge napake novega sistema s strani Fursa, dodaja.

Davčne blagajne: kdaj in za koga?

Upajoč na zamik uvedbe …

Nekaj je takšnih, ocenjuje sogovornica, ki še vedno upajo, da jim davčnih blagajn ne bo potrebno imeti: »Obrtna zbornica je nedavno podala prošnjo na Ministrstvo za finance za odlog izvajanja zakona na 1. julij. Upajo, da bo zbornici uspelo.«

Kako do namenskega digitalnega potrdila?
Za namensko digitalno potrdilo zaprosite v sistemu eDavki, v katerem pa morate biti že registrirani (potrebujete digitalno potrdilo). Izberete vlogo za pridobitev namenskega ditalnega potrdila. V roku 15 minut boste na svoj elektronski naslov prejeli geslo in certifikat, ki ga prevzamete in shranite. Vilfanova svetuje, da si dobro zapomnite lokacijo mape, v katero si ga boste shranili.

in odločanje za negotovinske sisteme

»Manjši podjetniki, tisti, ki jim njihovo poslovanje to omogoča, skušajo preiti na negotovinsko poslovanje. Na primer spletne trgovine, ki so do zdaj poslovale s kreditnimi karticami, bi morale po novem račune potrjevati prek davčnih blagajn. Zato se nekateri odločajo za sistem plačevanja prek PayPala,« za katerega je Furs dejal, da tovrstnih plačil ne obravnava za gotovinska, zato podjetjem, ki uporabljajo PayPal ni potrebno imeti davčnih blagajn. V podjetju Saop so opazili tudi nekaj takšnih, ki bodo poslovanje opustili: »Gre za tiste, ki so na robu ali pa tik pred upokojitvijo V vseh opisanih primerih gre sicer za majhne odstotke podjetnikov.

Podjetniki oziroma podjetja, ki bodo z novim letom potrebovala davčne blagajne, potrebujejo še namensko digitalno potrdilo, ki se bo uporabljajo za izmenjavo podatkov o računih in poslovnih prostorih zavezancev. Potrdilo si je po podatkih Fursa uredilo 26 tisoč zavezancev oziroma dobra tretjina, kar je občutno več od uporabe davčnih blagajn.

FURS z nagradno igro potrošnike vabi k preverjanju računov >>

Oznake: