Dokažite svojo dodano vrednost

Čedalje več mladih pridobiva delovne izkušnje izven redne zaposlitve, zato jih pri iskanju prve službe pogosto ovira pomanjkanje delovne dobe. Prav zato je izredno pomembno sistematično vodenje neformalno pridobljenih kompetenc, potrjenih s strani delodajalca.
Dokažite svojo dodano vrednost

Dokažite svojo dodano vrednost (Vir: Nefiks.si)

Natančen in pregleden izpis takšnih izkušenj omogoča Nefiks, sistem za beleženje neformalnih kompetenc, ki je priznan tudi s strani delodajalcev. Slednji potrjujejo pri njih pridobljene izkušnje, hkrati pa pri zaposlovanju upoštevajo tudi Nefiksov izpis kompetenc.

Aprila letos je bilo brezposelnih kar 27.665 mladih med 15. in 29. letom starosti, ki imajo pogosto težave pri iskanju zaposlitve zaradi “pomanjkanja izkušenj“, kljub temu da imajo v svojih življenjepisih mnogi kar lepo število neformalnih delovnih izkušenj. Te težave se zaveda tudi vlada dr. Mira Cerarja, ki je v koalicijsko pogodbo zapisala, da si bodo prizadevali  “za vzpostavitev enotnega sistema za beleženje delovnih izkušenj mladih na nacionalnem nivoju, ki bodo omogočile lažjo zaposljivost in prikaz dodatnega razvoja kompetenc pri mladih na osnovi praktičnih izkušenj.“ Od septembra 2014, ko je bila koalicijska pogodba podpisana, večjih premikov na tem področju ni bilo.

Že 15 let pa obstaja Nefiks, “projekt priznavanja, uveljavljanja in evidentiranja neformalno pridobljenih znanj, ki jih posameznik pridobi od 14. leta naprej“, ki je leta 2009 fizično ‘delovno knjižico za mlade’ dopolnil s spletno različico – e-Nefiksom, obe pa omogočata vnos izkušenj s šestih različnih področij. “Delodajalec mi je na razgovoru za študentsko delo povedal, da ga ni prepričal samo moj Nefiks, pač pa je bilo odločilno tisto, kar je bilo potrjeno v njem,“ je o dobri izkušnji z Nefiksom povedal 25-letni Andraž.

Prednost beleženja neformalnih izkušenj v sistem Nefiks je za mlade prav v tem, da lahko (bivši) delodajalci njihove izkušnje in kompetence potrdijo, kar daje večjo veljavo življenjepisu iskalca zaposlitve. “Nefiks pokaže dodano vrednost osebe – delodajalcu jasno pokaže, zakaj med petdesetimi kandidati z enako formalno izobrazbo izbrati prav tebe,“ je dodala Alenka Blazinšek, strokovna vodja Zavoda Nefiks.

Da so neformalne izkušnje pomembne pri kadrovanju, potrjujejo tudi delodajalci. Nefiksova raziskava, v kateri je sodelovalo 107 delodajalcev, je pokazala, da kar 70 % delodajalcev meni, da je bolj pomembno, da ima iskalec zaposlitve izkušnje, manj pomembno pa jim je, kje so bile kompetence pridobljene. Več kot 30 % delodajalcev trdi, da bi bil kandidat ob priložitvi Nefiksovega prikaza kompetenc opažen, nadaljnih 28 % pa pravi, da bi takšen kandidat ob izpolnjevanju pogojev za delo zagotovo bil povabljen na razgovor. Neformalne izkušnje torej štejejo, pomembno pa je tudi to, kako jih kandidat predstavi. 

Več kot 30 % delodajalcev trdi, da bi bil kandidat ob priložitvi Nefiksovega prikaza kompetenc opažen (Vir: Nefiks.si)

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje