Ecofunding dogodek opozoril na premalo poudarjen in financiran energetski sektor v Sloveniji

V okviru projekta Ecofunding, ki ga v Sloveniji izvaja Inštitut Jožef Stefan - Center za energetsko učinkovitost, so se inovatorji predstavili tveganim kapitalistom iz Slovenije. Poslovne ideje malih in srednje velikih slovenskih podjetij so investitorji pozdravili.
Ecofunding dogodek opozoril na premalo poudarjen in financiran energetski sektor v Sloveniji

Ecofunding dogodek opozoril na premalo poudarjen in financiran energetski sektor v Sloveniji (Vir slike: IJS)

Center za energetsko učinkovitost Inštituta Jožef Stefan je v okviru projekta Ecofunding izbral 8 poslovnih idej z najboljšim razvojnim potencialom s področja učinkovite rabe energije (URE) in obnovljivih virov energije (OVE). Z avtorji idej so opravili izobraževanja, svetovanja in tudi kontakte v tujini, 9. decembra 2014 pa organizirali dogodek za predstavitev idej investitorjem v Sloveniji.

Na dogodku je Polona Lah, koordinatorka projekta na IJS CEU, opozorila: »Dostop do finančnih virov predstavlja največjo oviro za mala in srednje velika podjetja (MSP) pri razvoju novih podjetniških idej.

Izkazalo se je, da gre pri tovrstnih idejah v zelenem sektorju še za večjo finančno vrzel. To področje namreč v EU v zadnjem času beleži precejšnje zahteve po tveganem in lastniškem kapitalu, ki pa po podatkih upada. Tako je potrebno spodbuditi sodelovanje na strateških energetskih področijih URE in OVE, ga dvigniti tudi na medregijsko raven, odpreti meje in omogočiti naprednim poslovnim idejam preboj v svet.«

Energetika je steber, ki ga v Sloveniji moramo izkoristiti

Po podatkih Evropske Unije je v obdobju med 2003 in 2008 kreditiranje MSP-jev zraslo za 133 odstotkov, med leti 2009 in 2012 pa upadlo za 6,5 odstotkov.

V splošnem prihaja okrog 80 odstotkov kreditov za zagon novih podjetniških idej s strani bank, za t. i. zeleni sektor pa je stanje precej drugačno. Ker gre večinoma za inovativne podjetniške ideje, so zahteve po tveganem in lastniškem kapitalu večje.

Ravno zato so po predstavitvah sogovorniki DTK Murke, S.T. Hammerja, Meta Ingeniuma, Gigodesigna, Silicon Gardens in Taxgroupa precej poudarka namenili napotkom za pridobitev zagonskega kapitala.

Sicer je po njihovem mnenju v Sloveniji industrija tveganega kapitala še premalo priznana, prav tako se navadno podjetniki premalo odpirajo navzven, saj je pri idejah ključno, da se ozrejo preko meja Slovenije in tudi oceana.

Hkrati so se sogovorniki dotaknili energetskega področja ter menili, da je energetika dobra zgodba, vendar je potrebno v Sloveniji na tem področju še veliko narediti, sicer pa so tudi izpostavili, da so v splošnem eko projekti trenutno večinoma podprti z EU in vladnimi sredstvi. Tovrstno podjetništvo pa bo še bolj zanimivo, ko bo bolj samozadostno oz. financirano z lastnimi oz. vlagateljskimi sredstvi.

Pri oblikovanju poslovne ideje so sogovorniki na okrogli mizi poudarili, da na svetu ne zmagajo najboljše ideje ali ideje, ki so bile prve, temveč je ključna realizacija ideje. Ob tem jenajpomembnejša ekipa ljudi, ki poslovni model realizira. V Sloveniji smo po mnenju nekaterih premalo usmerjeni v realizacijo, prav tako pa je precej podjetniških ekip slabih v finančnih napovedih.

Zaključili so s petimi osnovnimi kriteriji, ki so ključni za vse podjetniške inovacije, in sicer dobra ideja, ciljana na globalen trg, finančno atraktivna predstavitev, poslovni model, ki »pije vodo« in nenazdanje dober tim, ki bo idejo realiziral. 

Nadaljnje spodbude in plasiranje na mednarodno Ecofunding platformo

Ecofunding dogodek so zaključili strokovnjaki Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, SID Banke, EKO sklada, Slovenskega podjetniškega sklada ter slovenske energetske družbe Petrol s predstavitvijo investicijskih možnosti v Sloveniji za podjetniške iniciative, ki so trenutno v Sloveniji v precejšnjem porastu.

Ob zaključku pa je Polona Lah še poudarila, da s tem projekt še ni zaključen: »Načrtovano je,  da se v okviru projekta na evropski ravni skupno pregleda in diagnosticira 360 MSP-jev, pripravi 45 naložbenih načrtov ter 20 podjetijem omogoči dostop do finančnih sredstev za razvoj projektov.

Nekateri izbrani slovenski projekti so se že predstavili v Franciji na mednoarednem B2B dogodku, načrtujemo pa še pripravo poslovnih načrtov sodelujočih inovatorjev in tudi dodatno tehnično podporo za izboljšanje njihove podjetniške ideje. V nadaljevanju je predvidena vključitev na mednarodno Ecofunding platformo, namenjeno mednarodnemu povezovanju investitorjev in podjetnikov.«

Vir: CEU

Oznake: , , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje