Google spodbuja dekleta k programiranju

»Made with Code« je nova Googlova iniciativa, s katero želijo spodbujati bodoče programerke. Med diplomanti računalništva in informatike je v Ameriki samo 18 % deklet, zato bo Google v naslednjih treh letih vložil 50 milijonov dolarjev, da bi ta odstotek zvišal.
Google spodbuja dekleta k programiranju

3D-natisnjena zapestnica (Vir: madewithcode.com)

Google je pred dnevi v New Yorku gostil tudi dogodek Made With Code, kjer sta srednješolska dekleta k računalništvu spodbujali Mindy Kaling, ameriška igralka, in Chelsea Clinton, hčerka nekdanjega ameriškega predsednika.

Na dogodek je prišlo več kot 150 ameriških srednješolk, vključno z lokalnimi skupinami skavtinj in programerskih podmladkov. Mindy Kaling, ki je povezovala prireditev, so se na odru pridružile še podpredsednica Google X Megan Smith, podpredsednica Clintonove fundacije Chelsea Clinton, stvariteljica iLuminate tehnologije Miral Kotb, Pixarjeva direktorica fotografije Danielle Feinberg in soustanoviteljica UNICEF Innovation Erica Kochi.

Feinbergova, ki je delala pri filmih, kot so Pogum (Brave), Iskanje malega Nema (Finding Nemo) in Pošasti iz omare (Monsters, Inc.) je navzočim govorila o svojih izkušnjah s programiranjem in kako je to zaznamovalo njeno kariero. Poudarila je predvsem to, da je programiranje lahko zabavno.

Po tem, ko je vsaka izmed govornic z občinstvom delila svojo osebno izkušnjo s programiranjem, je zbrano množico razveselil švedski house duet Icona pop. Nastop je vključeval tudi robotske plesalce v svetlobnih oblekah, ki so s tehnologijo iLuminate udeleženkam v živo demonstrirali, kako lahko združijo programiranje in ples.  

Dekleta so imela nato možnost, da preizkusijo različne demonstracije – od praktičnih do zabavnih. Preizkušale so lahko virtualne obleke, oblikovanje 3D-natisljivih zapestnic in ustvarjanje plesnega avatarja.

Made With Code ni le enkraten dogodek. Google je v ta namen pripravil spletišče madewithcode.com, ki ponuja tudi seznam programerskih druženj in projektov, Google Helpouts pa ponuja tudi tečaje z razlagami programerskih konceptov.  

Vir: Mashable.com

Oznake: , , ,