Health Day: V prvi vrsti smo tu zaradi povezovanja

Polna dvorana v Tehnološkem parku je namignila, da so dogodki, kot je bil prvi Health Day dogodek v Sloveniji, še kako pomembni. Motivirana četa govorcev je poleg uspehov, ki so jih dosegli v letih delovanja, spregovorila tudi o ovirah.
Health Day: V prvi vrsti smo tu zaradi povezovanja

Jakob Šušterič iz startupa Mesi (Vir slike: Saša Kapetanovič).

Odprtje prvega Health Day-ja je pripadlo Tomažu Gorniku iz podjetja Maranda, ki nudi rešitev za shranjevanje, upravljanje, preiskovanje in izmenjavo elektronskih zdravstvenih podatkov. So preboji na tem področju sploh možni, je bilo vprašanje, ki je zanimalo večino? So, a prinašajo nove igralce, ki ustvarjajo nove usode. Gornik je poudaril, da je izredno pomembna gradnja modernih rešitev, »open data, open API«, konkurenčna prednost in vključevanje zdravniške stroke. Naj na tem mestu omenimo, da so se organizatorji dogodka zavestno odločili, da na dogodek ne bodo povabili predstavnika pristojnega ministrstva.

Ko ni denarja, je v ospredju iznajdljivost

Da vse res ni rožnato, še zlasti pri startupih, je predstavil Jakob Šušterič iz startupa Mesi, ki razvija in proizvaja medicinske naprave, merilnik gleženjskega indeksa. Startup je v svoji štiriletni zgodovini doživel več pomembnih mejnikov. Od tega, da so morali oceniti, ali bi bila naprava uporabna pri zdravnikih ter ali je zmožna delati tisto, kar si želijo, izdelave tržnega prototipa in registracije, iskanja ljudi z izkušnjami, pomanjkanja finančnih sredstev, kar jih je »prisililo« v gverilski način testiranja zmogljivosti naprave – na družinskih članih in prijateljih – pa vse pridobitve EC certifikata, ki jim je omogočil prodajo v Evropi, kjer so naleteli na številna zaprta vrata in neznanje.

Izpopolnjevanje poslovnih modelov

Lahko bi rekli, da so to težave, s katerimi se sooča marsikateri (če ne celo sleherni) startup, ki razvija podobne rešitve kot Mesi. Njihova pot jih je pripeljala tudi do večkratne spremembe poslovnega modela, ki je zdaj popolnoma drugačen kot prvotni. Iz modela, v sklopu katerega so ponujali distributerjem brezplačne testne naprave, zahtevali mesečni plan prodaje in dajali popuste, so prišli do takšnega, ko ni več nič brezplačno. Zakaj? Distributerji so tako ob nakupu resnično zainteresirani za napravo, s tem pa se vzpostavi tudi večja zavezanost. Dajanje popustov jim je povzročilo nekaj sivih las, saj so vsi želeli najvišjega. Zdaj ponujajo napravo po enaki ceni, če pa se izkažejo, jih nagradijo s popusti.

Ne spreglejte področja varstva osebnih podatkov

Ob poplavi novih naprav, ki postajajo vse bolj pametne, je nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar izpostavila težavo varstva osebnih podatkov. Ta je v veliki meri prisotna tudi na področju zdravstva, poudarila pa je, da je potrebna velika pazljivost pri hranjenju osebnih podatkov. Da ne bi pametne naprave postale butaste.

Vrata v Applov in drugi svet aplikacij na področju zdravstva nam je obiskovalcem vsaj malce odprl Boris Herman. Da lahko poučuje in izobražuje na področju razvoja aplikacij v zdravstvu, je Apple od njega zahteval, da pridobi kar precej znanja in se temeljito izobrazi. Na prosojnicah je bilo tako mogoče opaziti nepregledno množico opravljenih certifikatov. Predstavil je več programskih vmesnikov za aplikacije, obenem pa poudaril tudi, katere so njihove slabosti.

Med govorci sta svoji zgodbi in mnenja predstavila tudi Andraž Ogorevc iz ekipe iHelp, platforma in mobilna aplikacija, ki je namenjena učinkovitejšemu obveščanju in iskanju pomoči v primeru zdravstvenih težav, in Anže Droljc iz podjetja Maranda.

Ob koncu je sledila okrogla miza o slovenski health-tech skupnosti, na kateri sta poleg dveh predstavnikov zdravnikov – Matjaž Špan, srčno-žilni kirurg, sicer pa soustanovitelj startupa Mesi in mag. Stanislav Pušnik, spec. medicine dela, prometa in športa ter vodja United4Health Slovenija, sodelovali še Jure Pučko, partner in soustanovitelj Doctrine, Matija Geržina, direktor prodaje ATech, Matjaž Krč, poslovni angel in mentor ter Tomaž Gornik, direktor in soustanovitelj Maranda.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje