Huje, kot izgubljanje ključev, je pozabljanje gesel

Avtor — 17.10.2014
Pozabljanje gesel za spletne račune je celo bolj moteče kot pozabljanje oziroma izgubljanje hišnih ključev, slaba baterija telefona ali prejemanje nezaželene pošte. Kot kaže nova raziskava, je poznavanje gesel doseglo novo raven.
Huje, kot izgubljanje ključev, je pozabljanje gesel

Pozabljanje gesel je huje kot izguba ključev (Vir slike: YouTube).

Raje kot to, da bi ugotavljali svoja gesla, bi eden od šestih vprašanih sedel zraven osebe, ki bi glasno govorila po telefonu, 17 odstotkov bi si za eno leto namestilo pesem Macarena za zvonenje, 12 odstotkov bi raje preživelo let ob jokajočem se otroku.

Kot pravi Barry Scott, ki je na čelu podjetja Centrify, ki je izvedlo raziskavo, izsledki kažejo, kako močno smo pod vplivom številnih frustracij, ki jih prinašajo nove naprave, omrežja, aplikacije, elektronska pošta in kupica spletnih strani, ki omogočajo spletne nakupe.

Ne zapisujte si gesel, poskušajte si vse zapomniti

Več kot četrtina vprašanih vtipka geslo na spletnih straneh več kot desetkrat dnevno, letno več kot 4000-krat. »Svetujejo nam, naj si jih ne zapisujemo oziroma ne uporabljamo enaka gesla za različne storitve, zato je izredno težko imeti dober nadzor nad memoriranjem vseh gesel,« dodaja Scott.

Skoraj dva od desetih menita, da je njuno geslo izredno varno

Več kot tretjina vprašanih ima račune, do katerih ne more več dostopati, ker so pozabili geslo, 28 odstotkov pa vsaj enkrat na mesec vpiše napačno geslo. So pa med njimi tudi takšni, ki se zavedajo, kako pomembna je varnost njihovih elektronskih predalov, zato pogosteje menjajo gesla. Eden od petih menja svoje geslo vsaj enkrat mesečno, osem odstotkov celo vsak teden. Medtem ko je raziskava na eni strani spoznala takšne, ki ne zaupajo spletu, pa so drugi strani takšni, ki mu povsem zaupajo. Kar 15 odstotkov vprašanih namreč meni, da je njihovo geslo izredno varno. Ga zato sploh ne menjajo?

Nova težava, ki čaka vse nas, je naraščajoče število storitev, ki jih želimo uporabljati. Kar 14 odstotkov vprašanih pričakuje, da bodo v naslednjih petih letih imeli že več kot 100 gesel.

Oznake: , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

MP delavnica: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje