Imate občutek, da ste premalo produktivni?

V podjetništvu je produktivnost zelo pomembna, a študije kažejo, da povprečni zaposleni, ki na delovnem mestu preživi 45 ur tedensko, ni vedno dovolj učinkovit: kar 17 delovnih ur na teden namreč porabi povsem neproduktivno.
Imate občutek, da ste premalo produktivni?

Imate občutek, da ste premalo produktivni? (Vir slike: Freeimages.com)

Pri spletni reviji Business Insider so se po odgovore na vprašanje, kako postati bolj produktiven na delovnem mestu, obrnili na Timothyja Ferrisa, avtorja knjižne uspešnice 4-urni delovni teden, v kateri je opisal svoje potovanje od preobremenjenega in premalo plačanega uslužbenca do bogataša, ki kljub delu uspe imeti še dovolj časa, da lahko sledi svojim sanjam in ima številne hobije, v katerih neizmerno uživa. 

Poglejmo si njegovih šest korakov do večje produktivnosti.  

1. korak: Poskrbite za to, da boste delo pričeli umirjeni.

Z mirnimi mislimi se boste lažje osredotočili na svoje delo ter ga opravili veliko hitreje. Toda neredko se zgodi, da že zgodaj zjutraj, ko komaj vstopite v svojo pisarno, vaš notranji mir zmoti neprestano zvonjenje telefonov, nova in nova elektronska pisma, prošnje sodelavcev… Takšnega dne nato ne morete preživeti drugače, kot da zgolj odgovarjate na klice in pisma. To pa pomeni, da vam bo zmanjkalo časa za opravila, ki so zares pomembna. 

Ferriss prav zaradi tega prvih 90 minut dneva preživi v miru in v rutini, s čimer si zmanjša anksioznost in postane bolj produktiven. 

2. korak: Zjutraj ne preverjajte elektronske pošte. 

Marsikdo ima navado, da zjutraj najprej preveri elektronsko pošto in nato še vse novosti na družbenih medijih. Toda produktivni ljudje se zavedajo, da se s takšnim početjem zgolj pripravijo na gašenje požarov, ne pa na opravljanje tistih opravil, ki so zares pomembna. Najboljši del dneva namenite svojim prioritetam, ne željam in prošnjam drugih ljudi. 

Ferriss dobro ve, da elektronska pošta pri bralcu povzroča stres, kar vodi v slabšo učinkovitost, zato se najprej mirno loti tistih opravil, ki so zanj zares pomembna, šele po uri ali dveh na delovnem mestu pa preveri še e-pošto.

3. korak: Vprašajte se, ali je zastavljeno nalogo sploh treba opraviti?

Veliko ljudi se sprašuje, kako je mogoče postoriti prav vsa opravila. Toda pravo vprašanje bi se moralo glasiti: Ali je sploh potrebno opraviti vse te naloge? 

Ferriss meni, da je eden najhujših problemov, s katerim se sooča sodobni zaposleni, prav ta, da se fokusira zgolj na to, kako bi opravila dokončal hitro, nikoli pa se ne vpraša, ali je to opravilo sploh potrebno opraviti. 

4. korak: Znebite se vseh motečih dejavnikov. 

Ko se lotevate opravil, morate nujno odstraniti vse distrakcije v obliki računalnikov, mobilnih telefonov, tablic, radia in televizije. V nasprotnem primeru bo vaša pozornost hitro pošla, kar pomeni, da ne boste mogli biti produktivni.

Ferriss se zaveda moči fokusa, a prav tako ve, da lahko do njega pride zgolj tako, da odstrani vse moteče dejavnike in se zapre v neprodušno zaprto sobo, iz katere odstrani vso nepotrebno tehnologijo.

5. korak: Potrebujete dober sistem dela. 

Produktivni ljudje nikoli zgolj ne čakajo na uspeh, temveč imajo sistem dela, ki mu vneto sledijo. Gre za rutino, ki temelji na dobro premišljenem in preračunanem načrtu, ki jih počasi, a zanesljivo pripelje do uspeha.

Tudi Ferriss si vedno pripravi načrt za delo, saj nerad prepusti usodo v roke svoje samodiscipline, ki morda bo, morda pa tudi ne bo dovolj močna.

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij?

6. korak: Že danes določite cilje za jutrišnji dan. 

Z določanjem ciljev za jutrišnji dan boste, ko se boste zbudili, točno vedeli, kaj morate storiti in veliko bolj verjetno je, da se ne boste pustili motiti zunanjim, nepričakovanim dejavnikom. 

Ferriss si prav zaradi tega vsak večer po zaključku dela določi dva najpomembnejša opravila za naslednji dan in si ju zapiše na list papirja. Tako z rutino zaključi delovnik in si močno olajša dan, ki ga čaka, saj mu zjutraj ne bo potrebno razmišljati, kaj je tisto, kar mora najprej napraviti. 

Vir: Business Insider

Vabimo vas na delavnico Maksimalna produktivnost!
Datum: 24. 11. 2015 od 16:00 do 19:00
Kraj: NLB Center inovativnega podjetništva
Več o delavnici najdete na povezavi tukaj >>
Vam datum ne ustreza? Prijavite se na obveščanje in vsebinske e-novice tukaj >>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
15 navad za izboljšanje produktivnosti

15 navad za izboljšanje produktivnosti

Posamezniki, ki vsak dan opravijo veliko obveznosti, niso superjunaki; njihova prednost so njihove navade. Preizkusite jih, izboljšajte svojo produktivnost! Preberite več >>

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Sodelavci in nadrejeni nam vsak dan kradejo čas, pravi David Grady. S tem cilja na nekoristne in neproduktivne sestanke, ki so stalnica poslovnega okolja. Preberite več >>

Produktivnost v stilu Zuckerberga, Muska in Gatesa

Produktivnost v stilu Zuckerberga, Muska in Gatesa

Vodilni v največjih svetovnih podjetjih stalno razmišljajo o tem, kako porabiti svoj čas. Pri tem so prišli do istega zaključka: delo. Preberite več >>

Kako sestanke vodijo direktorji najuspešnejših svetovnih podjetij

Kako sestanke vodijo direktorji najuspešnejših svetovnih podjetij

Sestanki so veliki kradljivci našega časa. Vendar tudi direktorji najuspešnejših podjetij vodijo sestanke – morda se lahko česa naučimo od njih. Preberite več >>

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Redno gibanje je izjemno pomembno za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Vendar pri napetem življenjskem slogu pogosto zmanjka volje in energije za šport. Preberite več >>

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

V povprečju se človek v odrasli dobi prebudi v 25 tisoč novih dni in le od njega samega je odvisno, kako jih bo izkoristil. Skrivnost dobro izkoriščenih dni naj bi se skrivala predvsem v dobri jutranji rutini, saj naj bi prav ta določala, kako bo potekal posameznikov dan. Preberite več >>

Blaž Kos: “Če želim kaj narediti, bom moral zavihati rokave”

Blaž Kos: “Če želim kaj narediti, bom moral zavihati rokave”

Tudi najbolj ambiciozni posamezniki lahko postanete žrtve brezplodnega trdega dela. Da se vam to ne bi pripetilo, si preberite nasvete Blaža Kosa. Preberite več >>

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Če želite biti bolj produktivni, začnite delati bolj pametno in izkoristite vsak dan. V prispevku predstavljamo, kako se znebiti pogostih slabih navad. Preberite več >>

Triki za produktivne sestanke najuspešnejših vodij

Triki za produktivne sestanke najuspešnejših vodij

V ZDA vsak dan opravijo kar 11 milijonov sestankov. Neproduktivni sestanki povzročijo 37 milijard dolarjev izgube letno. Preberite več >>

Infografika: 10 nasvetov za bolj produktivne sestanke

Infografika: 10 nasvetov za bolj produktivne sestanke

Podjetniki se udeležijo približno 8 sestankov na teden. Se vam zdi, da na sestankih samo govorite? Predstavljamo 10 nasvetov za bolj produktivne sestanke. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana | 7. december

07.12.2017 od 8:00 do 16:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana | 7. december

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanih tematikah. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana | 8. december

08.12.2017 od 11:00 do 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana | 8. december

Drugi dan dvodnevne konference o tehnologiji blockchain organiziramo za tiste, ki si želite določene teme spoznati bolj podrobno. Strokovnjaki bodo pokrili naslednje teme: varnost, trgovanje s kriptovalutami, davčne obveznosti in marketing. Tudi ta dan bomo preživeli v Tehnološkem parku Ljubljana. Preverite podrobnosti!
Preberite več >>

!!!BLACK FRIDAY AKCIJA!!! Predavanje: Prodajni lijak

13.12.2017 od 17:00 do 14.01.2017 12:30
!!!BLACK FRIDAY AKCIJA!!!  Predavanje: Prodajni lijak

Email marketing je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje