Kaj je YouNow, storitev, ki je obsedla najstnike?

Avtor — 16.05.2015
Pozabite Meerkat, pozabite Periscope, vam bodo rekli najstniki. Raje preizkusite storitev YouNow, ki omogoča prenos video vsebin v živo, bodo dodali. Kaj je sploh ta storitev, ki je obnorela najstnike, in kdo jo je razvil?
Kaj je YouNow, storitev, ki je obsedla najstnike?

YouNow je poponoma obnorel najstnike (Vir slike: YouTube).

YouNow je razvil Adi Sideman, rojen v Izraelu. 44-letnik je bil v preteklosti vpet v kar tri uspešne internetne startupe. Po njegovih podatkih je kar 70 odstotkov vseh uporabnikov njegove storitve mlajših od 24 let. Platforma naj bi imela mesečno več kot 100 milijonov uporabniških sej, dnevno okoli 150 tisoč prenosov.

Za boljšo primerjavo z velikani: Twitter je nedavno sporočil, da je njegov Periscope v prvih desetih dneh dosegel milijon uporabnikov. Kakšna je razlika med Periscopom, Meerkatom in YouNow? Interakcija med »izvajalci« in njihovim občinstvom je glavna razlika.

Najstnica, ki šiva in najstnik, ki zmeša vse, kar je možno

YouNow smo preverili tudi sami. Storitev sicer deluje ob predhodni registraciji oziroma vpisu prek Facebooka, Twitterja in Gmail računa, a vam ni potrebno storiti tega. YouNow nam je takoj postregel z video prenosom najstnice Audre, ki je bila v času ogleda ravno v šoli. Najstnica je med prenosom v živo šivala, vmes pa odgovarjala na vprašanja svojih gledalcev. Gledalcev, ki je spremljalo Audre, je bilo za nekaj trenutkov tudi skoraj 90, a to ni njen rekord. Kot je Audre med prenosom povedala, je imela med nekim drugim prenosom okoli 200 gledalcev.

Spet drugi najstnik iz Anglije, ki ima na omenjeni storitvi nadimek ItzKaiKnight, je svoje gledalce kratkočasil s pripravo napitka iz mleka, čili omake, popra, čilija v prahu in še nekaj drugih sestavin ter odgovarjal na vprašanja, ali bo svoj zvarek tudi popil. V nekem trenutku ga je spremljalo več kot 350 ljudi, bil je tudi najbolj gledan predvajalec vsebine. Potem ko si je pripravil mešanico, ki očitno ni bila užitna, vmes jo je obogatil še s travo, je svoje gledalce prikoval pred zaslone. Večina je seveda navijala, naj ne poskusi.

Poznate Meerkat? >>

V Nemčiji YouNow sprožil dvome

YouNow je pravzaprav resničnostni šov, le da poteka v zasebnem okolju, uporabnik pa sam določa, kdaj bo vklopil kamero. Na YouNow mrgoli najstnikov, ki si želijo svoje življenje deliti z ostalim svetom. Samo v Nemčiji je prek 700 tisoč registriranih uporabnikov. Ravno tam potekajo ostre debate o tej storitvi, politiki celo svarijo starše pred njo. Kot je Sideman povedal za medij Panteres, ga je odziv nemške javnosti presenetil.

Sam se sicer strinja, da otroci, mlajši od 13 let ne bi smeli uporabljati YouNow, a problem ni nov. »Nismo izumili spleta, a ravnaj se po pravilih. Facebook, Twitter in ostala omrežja so dovoljena nad starostjo 13 let,« je dodal.

Moderatorji preverjajo sumljive video posnetke

Vprašanje je naletelo tudi na morebitne seksualne vsebine: Sideman je v intervjuju zagotovil, da se le redko zgodi, da se kakšen od najstnikov oziroma najstnic začne slačiti. Imajo namreč moderaterje, ki zagotavljajo, da se kjerkoli po svetu kaj takšnega ne zgodi. V Nemčiji imajo močno ekipo moderatorjev. »Težimo k izgradnji varne skupnosti. A to nam lahko uspe le, če uporabnik pomaga in prijavi sumljivo aktivnost

Oznake: