Kako svojo produktivnost izboljšati za nekaj stopenj?

Avtor Urša Eva Pucelj — 12.05.2014
Komentiraj!
Ste se kdaj spraševali, kako sebe spraviti v stanje t.i.»flowa«, psihološkega stanja, kjer ljudje delujejo na svojem vrhuncu? Kjer pozabimo nase, na čas in je naš fokus povišan do resnično neverjetne stopnje?
Kako svojo produktivnost izboljšati za nekaj stopenj?

Kako izboljšati svojo produktivnost za nekaj stopenj? (Freeimages.com)

Steven Kotler, novinar, direktor Flow Genome projekta in avtor dela: The Rise of Superman: Decoding the Science of Ultimate Human Performance, piše o tem, kako pomembno je razvijati svoj potencial produktivnosti. Posamezniki kot tudi podjetja lahko dosežejo psihološko stanje »flowa«, ki se definira kot »optimalno stanje zavesti, kjer se počutimo in delujemo najboljše«. Takrat sta naš fokus in zavedanje povišana, občutek za čas in lastni ego izgine in naša produktivnost je enormna. V delovnem okolju je  s tem namenom priporočljivo vzpostaviti ustrezno atmosfero, ki  bo spodbujala določeno stanje zavesti

Po izsledkih 10-letne McKinsey študije so bili top izvršni direktorji petkrat bolj produktivni, medtem ko so bili v stanju »flowa«. Kemični koktajl v naših možganih pa se lahko realizira in sprosti samo v primeru, da za to obstajajo psihološki, okoljski, socialni in kreativni sprožilci. Preberite nekaj nasvetov za ustvarjanje okolja, ki bo vam in sodelavcem omogočal dosego stanja »flowa«.

Vzpostavite ravnovesje med dolgočasjem in anksioznostjo

Eden izmed psiholoških spodbujevalcev »flowa« je razmerje med izzivom in sposobnostmi posameznika. Kotler pojasnjuje, da je naša zavest najbolj angažirana, ko obstaja določeno razmerje med težavnostjo naloge in našo sposobnostjo izpeljati zadano nalogo. »Če je izziv prevelik, v sistem vstopi strah. Če je izziv premajhen, mu ne namenjamo več dovolj pozornosti. Flow tako nastopi na sredinski emocionalni točki med dolgočasjem in anksioznostjo, kar znanstveniki imenujejo »flow channel« (kanal flowa op. a.) – točka, kjer je naloga težka dovolj, da se pretegnemo,« pojasnjuje Kotler. Da dosežemo to sladko točko, je pomembno, da je naloga nova, drugačna in da nam predstavlja določeno vrsto izziva.

Potisnite svoje zaposlene iz cone udobja!

S tem namenom je obenem priporočljivo, da so vaši zaposleni čim večkrat porinjeni iz njihovih con udobja! Kotler pri tem poudarja tudi pomen koncentracije brez zunanjih distrakcij, jasne cilje in takojšen povraten odgovor na storjene naloge zaposlenih v vašem podjetju.

Vir: Inc.

shranjeno pod:
comments powered by Disqus
Prijavi se na e-novice!
Najbolj brane novice