Kako produktivno doseči vaše največje sanje?

Avtor — 21.10.2015
Postavljanje ciljev je bistveno za doseganje svojih največjih sanj v življenju. Če želite biti ob izpolnjevanju ciljev čim bolj produktivni, je pomemben pravi pristop. V nadaljevanju si preberite, kako lahko v petih letih dosežete svoje največje sanje.
Kako produktivno doseči vaše največje sanje?

Kako produktivno doseči vaše največje sanje (Vir slike: Unsplash.com)

1. Zavedajte se česa si zares želite

Najprej sestavite seznam vsaj 25 ciljev in sanj, ki jih želite uresničiti v naslednjih petih letih. Vzemite si dovolj časa za premislek. Večje so vaše sanje, boljši bo vaš seznam.

Iz celotnega seznama obkrožite le pet najpomembnejših ciljev. Vseh tistih, ki jih niste obkrožili, se izogibajte. Od sedaj so za vas pomembni le obkroženi. Boljše se je popolnoma osredotočiti le na pet najpomembnejših kot po malem na vsakega izmed 25.

Pomembno vprašanje: Zakaj?

Najpogostejši razlog, zakaj ljudje ne dosežejo svojega cilja, je pomanjkanje motivacije, ker ne vedo, zakaj točno si želijo doseči cilj. Če želite imeti dovolj močno motivacijo, potem morate vedeti, zakaj si nekaj želite.

Da bi ugotovili, ali si nečesa dovolj močno želite, si predstavljajte, da ste to že dosegli in si postavite naslednja vprašanja:

  • Kako se počutite? Ste srečni, močni, hvaležni, navdušeni, polni energije in zdravja?
  • Kdo so ljudje okoli vas? Ste povezani z ljudmi, ki imajo iste cilje? Ste povezani s pomembnimi ljudmi?
  • Kdo ste postali? Ste bolj samozavestni, povezani z družino in prijatelji, finančno neodvisni, pomirjeni?
  • Katere priložnosti so se vam odprle? Imate boljše sposobnosti po učenju novih znanj, boljše sposobnosti povezovanja z drugimi?

Prijavite se na MP delavnico Maksimalna Produktivnost >>

2. Imejte vzornika

Najverjetneje je nekdo pred vami podobne cilje že uresničil. Učenje iz napak in uspehov drugih, vam bo cilj uspelo doseči hitreje. Na list papirja si za vsak cilj dopišite:

  1. Tri ljudi, ki so že dosegli enak cilj.
  2. Tri glavne korake, ki so jih ti ljudje naredili, da so dosegli ta cilj.
  3. Nasvet, ki bi vam ti ljudje dali, ob sproščenem pogovoru na kavi.

3. Načrt izvedbe

Ko veste, kaj si želite, si za vsak cilj v kronološkem redu napišite prvih pet korakov, ki jih lahko začnete izpolnjevati že danes.

Poleg tega si zapišite pet velikih vmesnih ciljev, ki jih morate doseči, da boste izpolnili končni cilj. Mislite dolgoročno, zapišite stvari, ki so težje dosegljive ali manj prijetne. Lahko si na primer zastavite, da si boste čez eno leto zbrali neko količino denarja, čez dve leti pa dali odpoved iz službe.

4. Kaj so vaše ovire?

Pomislite, kaj potrebujete in katere so ovire za doseganje ciljev. Mogoče nimate mentorja ali pa imate premalo znanja o določeni temi?

Jasno določite svoje ovire, omejitve in načrt, kako jih boste premagali.

5. Kdo morate postati?

Način razmišljanja, prepričanja in obnašanje so ključni za uspeh posameznika. Premislite, kaj morate postati, da boste dosegli svoj cilj. Ali potrebujete več discipline, morate postati bolj produktivni ali pa morate biti boljši v upravljanju s časom?

Spomnite se na tiste, ki so vaše cilje že dosegli. Če si želite biti uspešen poslovnež, pomislite na vsakodnevne navade največjih podjetnikov. Če si želite postati uspešen športnik ali glasbenik, pomislite na njihove navade.

6. Preverite vire, ki so vam na voljo

Preverite, katere vire že imate in bi jih lahko uporabili, da svoje cilje dosežete hitreje. Narišite tri stolpce in v vsakega zapišite:

  • Vaše prednosti, kot so osebne značilnosti, strokovno znanje in stvari, ki vas motivirajo.
  • Osebe, ki jih poznate in vam lahko pomagajo doseči vaše cilje.
  • Obstoječa sredstva, kot so denar, tehnologija in podobno.

V vsak stolpec zapišite čim več virov, ki vam lahko pomagajo. Nato v vsakem stolpcu izberite enega, ki vam bo za najmanj truda prinesel največ.

7. Osredotočite se na delo in ne na uspešnost

Ena izmed večjih napak ljudi je, da se preveč osredotočajo na uspešnost in ne na delo. Vsak ima dobre in slabe dni. Dela se lotite tudi ob slabih dnevih. Profesionalci se od amaterjev razlikujejo po tem, da se bodo dela lotili vsak dan, ne glede na to, kako slabo jim takrat gre. Na koncu boste svoje naloge sposobni opravljati dobro tudi ob slabih dnevih.

Vir: thenextweb.com

Vabimo vas na delavnico Maksimalna produktivnost!
Datum: 24. 11. 2015 od 16:00 do 19:00
Kraj: NLB Center inovativnega podjetništva
Več o delavnici najdete na povezavi tukaj >>
Vam datum ne ustreza? Prijavite se na obveščanje in vsebinske e-novice tukaj >>

Preberite tudi
Nejc Zupan: »Podjetja, ki ne bodo delala na daljavo, čez desetletje, dve ali tri ne bodo več obstajala«

Nejc Zupan: »Podjetja, ki ne bodo delala na daljavo, čez desetletje, dve ali tri ne bodo več obstajala«

V sodobnem svetu so geografsko razpršene ekipe vedno bolj pogoste, saj moderna tehnologija posameznikom s celega sveta omogoča sprotno sodelovanje. Delo na daljavo vključuje različne izzive – v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, kako se soočiti z njimi.

Preberite več >>
Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Prav vsak podjetnik dobro ve, kako pomembno je redno tedensko gibanje za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Vendar realnost je žal taka, da pri napetem podjetniškem življenjskem slogu pogosto zmanjka volje in energije za šport ter redno telesno aktivnost.

Preberite več >>
Želite biti bolj produktivni? Znebite se škodljivih navad

Želite biti bolj produktivni? Znebite se škodljivih navad

Večja produktivnost ni posledica večje količine dela, temveč pametnejšega delovanja in izkoriščanja vsakega dne. Zastavljeni cilj opraviti več v krajšem času boste lažje dosegli, če se boste znebili slabih navad, ki jih predstavljamo skupaj z nasveti, kako jih premagati.

Preberite več >>
Kako ostati fit na službenem potovanju?

Kako ostati fit na službenem potovanju?

Eden največjih izzivov za podjetnike je, kako skrbeti za svoje zdravje, telesno pripravljenost in dobro počutje na stresnih službenih potovanjih. V prispevku predstavljamo nekaj nasvetov, kako lahko s pomočjo preprostih trikov ostanete zdravi in fit tudi na poti.

Preberite več >>
Infografika: 10 nasvetov za bolj produktivne sestanke

Infografika: 10 nasvetov za bolj produktivne sestanke

Statistika kaže, da se tržniki in podjetniki udeležijo približno osmih sestankov na teden. Se vam to zdi preveč? Se vam zdi, da na sestankih samo govorite, pri tem pa ne storite nič produktivnega? V prispevku vam predstavljamo 10 nasvetov za bolj produktivne sestanke.

Preberite več >>
Podjetnik, se ti je okoli trebuha začel nabirati šlauf? Ukrepaj takoj!

Podjetnik, se ti je okoli trebuha začel nabirati šlauf? Ukrepaj takoj!

Podjetniško življenje je lahko ena najbolj pestrih življenjskih dogodivščin. Uresničevanje norih idej, spreminjanje sveta, kreativno delo, vznemirljivi izzivi, kovanje strategij za prevlado na trgu in še bi lahko naštevali.

Preberite več >>
Kakšen je zajtrk zmagovalnih podjetnikov?

Kakšen je zajtrk zmagovalnih podjetnikov?

Pregovor pravi, da se po jutru dan pozna. Zajtrk za nekatere predstavlja najpomembnejši obrok dneva, za druge pa ne – odvisno od potreb in ciljev posameznika. Za moč in energijo je pomembno, da čez dan telesu zagotovimo temeljno gorivo v obliki ključnih sklopov hranil.

Preberite več >>
Video: Kako do kulture velikodušnosti v podjetju?

Video: Kako do kulture velikodušnosti v podjetju?

Zaposleni lahko na svojem delovnem mestu ravnajo kot dajalci, jemalci ali izenačevalci. V TED nastopu organizacijskega psihologa Adama Granta boste spoznali nekaj preprostih strategij, da boste v vašem podjetju uspeli ustvariti kulturo, ki bo dovoljevala največjo produktivnost.

Preberite več >>
5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

Zdi se, da se po jutru res dan pozna. Včasih ste že zjutraj osredotočeni na vsak detajl, pripravite si odličen zajtrk in preizkusite novo pričesko. Včasih pa se želite že navsezgodaj pretihotapiti v pisarno neprespani in oblečeni v včerajšnjo srajco. Se zgodi – tudi najboljšim.

Preberite več >>
Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Če želite biti bolj produktivni, začnite delati bolj pametno in izkoristite vsak dan. Pri doseganju zastavljenega cilja – opraviti več v krajšem času – vas ovirajo nekatere škodljive navade. V prispevku predstavljamo, kako se lahko znebite najpogostejših slabih navad.

Preberite več >>
Oznake:
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje