Kako produktivno doseči vaše največje sanje?

Postavljanje ciljev je bistveno za doseganje svojih največjih sanj v življenju. Če želite biti ob izpolnjevanju ciljev čim bolj produktivni, je pomemben pravi pristop. V nadaljevanju si preberite, kako lahko v petih letih dosežete svoje največje sanje.
Kako produktivno doseči vaše največje sanje?

Kako produktivno doseči vaše največje sanje (Vir slike: Unsplash.com)

1. Zavedajte se česa si zares želite

Najprej sestavite seznam vsaj 25 ciljev in sanj, ki jih želite uresničiti v naslednjih petih letih. Vzemite si dovolj časa za premislek. Večje so vaše sanje, boljši bo vaš seznam.

Iz celotnega seznama obkrožite le pet najpomembnejših ciljev. Vseh tistih, ki jih niste obkrožili, se izogibajte. Od sedaj so za vas pomembni le obkroženi. Boljše se je popolnoma osredotočiti le na pet najpomembnejših kot po malem na vsakega izmed 25.

Pomembno vprašanje: Zakaj?

Najpogostejši razlog, zakaj ljudje ne dosežejo svojega cilja, je pomanjkanje motivacije, ker ne vedo, zakaj točno si želijo doseči cilj. Če želite imeti dovolj močno motivacijo, potem morate vedeti, zakaj si nekaj želite.

Da bi ugotovili, ali si nečesa dovolj močno želite, si predstavljajte, da ste to že dosegli in si postavite naslednja vprašanja:

  • Kako se počutite? Ste srečni, močni, hvaležni, navdušeni, polni energije in zdravja?
  • Kdo so ljudje okoli vas? Ste povezani z ljudmi, ki imajo iste cilje? Ste povezani s pomembnimi ljudmi?
  • Kdo ste postali? Ste bolj samozavestni, povezani z družino in prijatelji, finančno neodvisni, pomirjeni?
  • Katere priložnosti so se vam odprle? Imate boljše sposobnosti po učenju novih znanj, boljše sposobnosti povezovanja z drugimi?

Prijavite se na MP delavnico Maksimalna Produktivnost >>

2. Imejte vzornika

Najverjetneje je nekdo pred vami podobne cilje že uresničil. Učenje iz napak in uspehov drugih, vam bo cilj uspelo doseči hitreje. Na list papirja si za vsak cilj dopišite:

  1. Tri ljudi, ki so že dosegli enak cilj.
  2. Tri glavne korake, ki so jih ti ljudje naredili, da so dosegli ta cilj.
  3. Nasvet, ki bi vam ti ljudje dali, ob sproščenem pogovoru na kavi.

3. Načrt izvedbe

Ko veste, kaj si želite, si za vsak cilj v kronološkem redu napišite prvih pet korakov, ki jih lahko začnete izpolnjevati že danes.

Poleg tega si zapišite pet velikih vmesnih ciljev, ki jih morate doseči, da boste izpolnili končni cilj. Mislite dolgoročno, zapišite stvari, ki so težje dosegljive ali manj prijetne. Lahko si na primer zastavite, da si boste čez eno leto zbrali neko količino denarja, čez dve leti pa dali odpoved iz službe.

4. Kaj so vaše ovire?

Pomislite, kaj potrebujete in katere so ovire za doseganje ciljev. Mogoče nimate mentorja ali pa imate premalo znanja o določeni temi?

Jasno določite svoje ovire, omejitve in načrt, kako jih boste premagali.

5. Kdo morate postati?

Način razmišljanja, prepričanja in obnašanje so ključni za uspeh posameznika. Premislite, kaj morate postati, da boste dosegli svoj cilj. Ali potrebujete več discipline, morate postati bolj produktivni ali pa morate biti boljši v upravljanju s časom?

Spomnite se na tiste, ki so vaše cilje že dosegli. Če si želite biti uspešen poslovnež, pomislite na vsakodnevne navade največjih podjetnikov. Če si želite postati uspešen športnik ali glasbenik, pomislite na njihove navade.

6. Preverite vire, ki so vam na voljo

Preverite, katere vire že imate in bi jih lahko uporabili, da svoje cilje dosežete hitreje. Narišite tri stolpce in v vsakega zapišite:

  • Vaše prednosti, kot so osebne značilnosti, strokovno znanje in stvari, ki vas motivirajo.
  • Osebe, ki jih poznate in vam lahko pomagajo doseči vaše cilje.
  • Obstoječa sredstva, kot so denar, tehnologija in podobno.

V vsak stolpec zapišite čim več virov, ki vam lahko pomagajo. Nato v vsakem stolpcu izberite enega, ki vam bo za najmanj truda prinesel največ.

7. Osredotočite se na delo in ne na uspešnost

Ena izmed večjih napak ljudi je, da se preveč osredotočajo na uspešnost in ne na delo. Vsak ima dobre in slabe dni. Dela se lotite tudi ob slabih dnevih. Profesionalci se od amaterjev razlikujejo po tem, da se bodo dela lotili vsak dan, ne glede na to, kako slabo jim takrat gre. Na koncu boste svoje naloge sposobni opravljati dobro tudi ob slabih dnevih.

Vir: thenextweb.com

Vabimo vas na delavnico Maksimalna produktivnost!
Datum: 24. 11. 2015 od 16:00 do 19:00
Kraj: NLB Center inovativnega podjetništva
Več o delavnici najdete na povezavi tukaj >>
Vam datum ne ustreza? Prijavite se na obveščanje in vsebinske e-novice tukaj >>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Navada, ki lahko spremeni vaše zasebno in poslovno življenje

Navada, ki lahko spremeni vaše zasebno in poslovno življenje

Hiter tok življenja v času, ko nas obkrožajo najnaprednejše tehnologije, predstavlja vsakdanjik marsikaterega posameznika, kar povečuje stres ter možnost pojava depresije in drugih bolezni. A negativne učinke, ki ga obdajajo, lahko posameznik izniči na različne načine - tudi s pomočjo meditacije. Preberite več >>

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

Delo od doma je za marsikoga hkrati blagoslov in prekletstvo. Neomejen dostop do domačega hladilnika in drugih dobrot, izogib jutranji in popoldanski vožnji v gneči ter možnosti sproščanja na domačem naslonjaču so nekatere izmed prednosti. Kaj pa se zgodi s produktivnostjo? Preberite več >>

Zadovoljni podjetniki praznujejo majhne dosežke

Zadovoljni podjetniki praznujejo majhne dosežke

V svetu start-upov je eden največjih izzivov, s katerimi se srečujejo podjetniki, ne glede na stopnjo njihove uspešnosti, prepoznavanje in vrednotenje svojih dosežkov. To izhaja iz nenehnega podrejanja zastavljenemu cilju. Preberite več >>

7 ne tako mehkih veščin, ki jih potrebuje vsak podjetnik

7 ne tako mehkih veščin, ki jih potrebuje vsak podjetnik

Ne glede na to, kakšne tehnične veščine ima podjetnik, vam lahko obvladovanje mehkih veščin, ki so opisane v tem članku, pomaga do uspeha. Naštete veščine so temelj empatije in ustvarjalnosti, ki ju vsi potrebujemo, ko iščemo nove načine za obvladovanje vse bolj zabrisanih meja med osebnim in poklicnim življenjem. Preberite več >>

Moteči dejavniki znižujejo vašo produktivnost

Moteči dejavniki znižujejo vašo produktivnost

Večina podjetnikov se vsakodnevno sooča z resnično zahtevnimi nalogami in le v primeru, da svojo osredotočenost ohranijo na visokem nivoju, naloge tudi uspešno dokončajo. Mobilni telefoni, elektronska pošta in stranke pri tem predstavljajo nepotrebne moteče dejavnike, ki jih je dobro izločiti. Preberite več >>

5 jutranjih ritualov za uspešnejši dan

5 jutranjih ritualov za uspešnejši dan

Veliko podjetnikov se izogiba jutranjim sestankom in svoj delavnik raje prenese v popoldanski ali celo večerni čas. Toda zgodnje vstajanje ni nujno le nadlega - posamezniku lahko prinese pomemben zasebni čas in mu pomaga izboljšati produktivnost skozi celoten dan. Preberite več >>

Kaj morate storiti, da boste postali boljši podjetnik?

Kaj morate storiti, da boste postali boljši podjetnik?

Prav vsak podjetnik sanja o uspehu. Ta je dosegljiv, a ob njegovem doseganju je treba ravnati premišljeno in vztrajno. V nadaljevanju si preberite nekaj napotkov, ki vam bodo dan na dan pomagali pri uresničevanju zastavljenih ciljev. Preberite več >>

Spremenite nekatere navade in postanite bolj produktivni

Spremenite nekatere navade in postanite bolj produktivni

Skorajda vsak poslovnež razmišlja o tem, kako bi izboljšal svojo produktivnost na delovnem mestu in tako pridobil več časa za naloge, ki ga veselijo ali prinesejo največji dobiček. Preberite si nekaj enostavnih nasvetov in postanite bolj učinkoviti pri svojem delu. Preberite več >>

Nasveti za učinkovite poslovne sestanke

Nasveti za učinkovite poslovne sestanke

Učinkoviti poslovni sestanki so ključnega pomena za spodbujanje produktivnosti, sodelovanja in doseganja organizacijskih ciljev. Vendar pa so lahko slabo načrtovani ali izvedeni sestanki neproduktivni in izgubljajo dragoceni čas vseh udeleženih. V tem članku bomo raziskali nekaj bistvenih nasvetov za zagotovitev, da bodo vaši poslovni sestanki učinkoviti, privlačni in bodo prinesli pozitivne rezultate. Preberite več >>

Nasveti izkušenega podjetnika za povečanje produktivnosti

Nasveti izkušenega podjetnika za povečanje produktivnosti

Nelson Wang, ustanovitelj spletne strani CEOLifestyle.io, poseduje ogromno znanja s področja povečevanja produktivnosti pri posameznikih. Pri spletnem portalu Quora so ga zato povprašali o nasvetih, ki jih lahko o tej tematiki deli z njihovimi bralci. Preberite več >>

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje