Kako produktivno doseči vaše največje sanje?

Avtor — 21.10.2015
Postavljanje ciljev je bistveno za doseganje svojih največjih sanj v življenju. Če želite biti ob izpolnjevanju ciljev čim bolj produktivni, je pomemben pravi pristop. V nadaljevanju si preberite, kako lahko v petih letih dosežete svoje največje sanje.
Kako produktivno doseči vaše največje sanje?

Kako produktivno doseči vaše največje sanje (Vir slike: Unsplash.com)

1. Zavedajte se česa si zares želite

Najprej sestavite seznam vsaj 25 ciljev in sanj, ki jih želite uresničiti v naslednjih petih letih. Vzemite si dovolj časa za premislek. Večje so vaše sanje, boljši bo vaš seznam.

Iz celotnega seznama obkrožite le pet najpomembnejših ciljev. Vseh tistih, ki jih niste obkrožili, se izogibajte. Od sedaj so za vas pomembni le obkroženi. Boljše se je popolnoma osredotočiti le na pet najpomembnejših kot po malem na vsakega izmed 25.

Pomembno vprašanje: Zakaj?

Najpogostejši razlog, zakaj ljudje ne dosežejo svojega cilja, je pomanjkanje motivacije, ker ne vedo, zakaj točno si želijo doseči cilj. Če želite imeti dovolj močno motivacijo, potem morate vedeti, zakaj si nekaj želite.

Da bi ugotovili, ali si nečesa dovolj močno želite, si predstavljajte, da ste to že dosegli in si postavite naslednja vprašanja:

  • Kako se počutite? Ste srečni, močni, hvaležni, navdušeni, polni energije in zdravja?
  • Kdo so ljudje okoli vas? Ste povezani z ljudmi, ki imajo iste cilje? Ste povezani s pomembnimi ljudmi?
  • Kdo ste postali? Ste bolj samozavestni, povezani z družino in prijatelji, finančno neodvisni, pomirjeni?
  • Katere priložnosti so se vam odprle? Imate boljše sposobnosti po učenju novih znanj, boljše sposobnosti povezovanja z drugimi?

Prijavite se na MP delavnico Maksimalna Produktivnost >>

2. Imejte vzornika

Najverjetneje je nekdo pred vami podobne cilje že uresničil. Učenje iz napak in uspehov drugih, vam bo cilj uspelo doseči hitreje. Na list papirja si za vsak cilj dopišite:

  1. Tri ljudi, ki so že dosegli enak cilj.
  2. Tri glavne korake, ki so jih ti ljudje naredili, da so dosegli ta cilj.
  3. Nasvet, ki bi vam ti ljudje dali, ob sproščenem pogovoru na kavi.

3. Načrt izvedbe

Ko veste, kaj si želite, si za vsak cilj v kronološkem redu napišite prvih pet korakov, ki jih lahko začnete izpolnjevati že danes.

Poleg tega si zapišite pet velikih vmesnih ciljev, ki jih morate doseči, da boste izpolnili končni cilj. Mislite dolgoročno, zapišite stvari, ki so težje dosegljive ali manj prijetne. Lahko si na primer zastavite, da si boste čez eno leto zbrali neko količino denarja, čez dve leti pa dali odpoved iz službe.

4. Kaj so vaše ovire?

Pomislite, kaj potrebujete in katere so ovire za doseganje ciljev. Mogoče nimate mentorja ali pa imate premalo znanja o določeni temi?

Jasno določite svoje ovire, omejitve in načrt, kako jih boste premagali.

5. Kdo morate postati?

Način razmišljanja, prepričanja in obnašanje so ključni za uspeh posameznika. Premislite, kaj morate postati, da boste dosegli svoj cilj. Ali potrebujete več discipline, morate postati bolj produktivni ali pa morate biti boljši v upravljanju s časom?

Spomnite se na tiste, ki so vaše cilje že dosegli. Če si želite biti uspešen poslovnež, pomislite na vsakodnevne navade največjih podjetnikov. Če si želite postati uspešen športnik ali glasbenik, pomislite na njihove navade.

6. Preverite vire, ki so vam na voljo

Preverite, katere vire že imate in bi jih lahko uporabili, da svoje cilje dosežete hitreje. Narišite tri stolpce in v vsakega zapišite:

  • Vaše prednosti, kot so osebne značilnosti, strokovno znanje in stvari, ki vas motivirajo.
  • Osebe, ki jih poznate in vam lahko pomagajo doseči vaše cilje.
  • Obstoječa sredstva, kot so denar, tehnologija in podobno.

V vsak stolpec zapišite čim več virov, ki vam lahko pomagajo. Nato v vsakem stolpcu izberite enega, ki vam bo za najmanj truda prinesel največ.

7. Osredotočite se na delo in ne na uspešnost

Ena izmed večjih napak ljudi je, da se preveč osredotočajo na uspešnost in ne na delo. Vsak ima dobre in slabe dni. Dela se lotite tudi ob slabih dnevih. Profesionalci se od amaterjev razlikujejo po tem, da se bodo dela lotili vsak dan, ne glede na to, kako slabo jim takrat gre. Na koncu boste svoje naloge sposobni opravljati dobro tudi ob slabih dnevih.

Vir: thenextweb.com

Vabimo vas na delavnico Maksimalna produktivnost!
Datum: 24. 11. 2015 od 16:00 do 19:00
Kraj: NLB Center inovativnega podjetništva
Več o delavnici najdete na povezavi tukaj >>
Vam datum ne ustreza? Prijavite se na obveščanje in vsebinske e-novice tukaj >>


Oznake: