Kako se financira Kickstarter?

Avtor — 25.03.2014
Pogosto se govori o startupih, katerim je Kickstarter omogočil uspešno zbiranje potrebnih denarnih sredstev za zagon njihove podjetniške dejavnosti, le redko pa slišimo, od kod sredstva za delovanje črpa sam Kickstarter.
Kako se financira Kickstarter?

Kako se financira Kickstarter? (Vir slike: mashable.com)

Za uspešno delovanje spletne platforme mora Kickstarter finančno podpirati več deset zaposlenih, prostore, v katerih ekipa deluje, pa tudi infrastrukturo, potrebno za podporo serverjev. Od leta 2009 pa do danes se je podjetje namreč precej povečalo: sprva so ga vodili le trije ustanovitelji (Perry Chen, Yancey Strickler in Charles Adler), danes pa je zaposlenih že 79 oseb.

Kot je v intervjuju za spletno revijo Entrepreneur.com poudaril Strickler, njihovo podjetje že leta dobro posluje. Rastejo počasi, a brez prestanka, kar je predvsem posledica tega, da pokrivajo tako rekoč vsa področja, s katerimi se podjetniki lahko ukvarjajo. 

Naj gre za film, glasbo ali tehnologijo, pri Kickstarterju sledijo ideologiji, da vsa področja omogočajo veliko kreativnosti, in podjetniki, ki tu delujejo, si zaslužijo vsaj priložnost pridobiti denarna sredstva.

Kako se financira Kickstarter?

Kako pa je s financiranjem samega Kickstarterja? Do danes je Kickstarter investicijo prejel le enkrat, in sicer od podjetja Union Square Ventures. Strickler in ostali soustanovitelji so s tem zadovoljni, saj za prihodnost niti ne razmišljajo o tem, da bi podjetje prodali ali ga spremenili v delničarsko družbo. Želijo le slediti svoji viziji, ki je pomagati ljudem in krepiti skupnosti po vsem svetu.

Kickstarter se torej v celoti financira preko uspešno financiranih projektov, od katerih si vzame 5 odstotkov provizije. Glede na to, da je pred kratkim znesek, ki so ga projekti zbrali preko omenjene platforme, presegel magično mejo 1 milijarde dolarjev, je govora o okoli 43 milijonih dolarjev zaslužka za Kickstarter. 

Nekaj več kot 1000 projektov je Kickstarterju prineslo največ dobička (Vir slike: Quartz)

Omenjeni znesek v veliki večini prihaja iz vrst projektov, ki so posamezno zbrali več kot 100 tisoč dolarjev sredstev. Ta so namreč Kickstarterju prinesla kar 43 odstotkov vsega zbranega denarja (352 od skupno 859 milijonov, če upoštevamo zgolj tiste projekte, ki so dosegla zastavljeni cilj). Ostali delež Kickstarterjevega zaslužka se skriva v preostalih 56 tisočih projektih, ki so zbrala manj kot 100 tisoč dolarjev. 

Za uspešno delovanje torej Kickstarter potrebuje veliko število uspešno izpeljanih in financiranih projektov. Strickler se zaveda, da njihov poslovni model ne dovoljuje večjih zaslužkov, a je kljub temu zadovoljen, saj se zaveda, da bodo kot internetni fenomen nove dobe lahko vplivali na številna življenja.

Vir: Quartz

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial.

Preberite več >>
Vse za podjetje