Kako se stoječe mize obnesejo v praksi?

Avtor — 07.01.2014
Sodoben način življenja je mnoge posameznike, ki za pisalnimi mizami preživijo bistven del svojega življenja, že oropal zdravja. Veliko podjetnikov, ki se prav tako soočajo z nenehnim sedenjem, pa je že našlo rešitev za omenjeni problem - stoječe mize.
Kako se stoječe mize obnesejo v praksi?

Kako se stoječe mize obnesejo v praksi? (Vir slike: James Merithew/WIRED)

Redna telesna vadba je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja in dobrega počutja posameznika, toda sodoben način življenja in z njim povezano pomanjkanje časa pogosto ne dovoljujeta vsakodnevnih športnih aktivnosti. V nekaterih podjetjih po svetu, pa tudi že v Sloveniji, zato postajajo čedalje bolj popularne t.i. stoječe mizeDve takšni imamo tudi v MP pisarni!

Mat Honan, eden izmed novinarjev pri prestižni reviji Wired, se je odločil testirati, kako poteka delo na eni izmed stoječih miz – in to na takšni, ki ima vgrajen tudi tekoči trak. Poglejmo si ugotovitve, do katerih je prišel po enomesečni uporabi. 

Kot je ugotovil, je bil najbolj zahteven prav prvi dan dela na novi, “premikajoči se” mizi. Sprva je bilo namreč izredno težko uravnavati hojo in tipkanje na računalniku, medtem ko mu branje ob korakanju ni povzročalo večjih težav. V prvem dnevu je sicer napravo tisti dan uporabljal le nekaj ur – opravil je 3.500 korakov in občutil hudo utrujenost. 

Že drugi dan je napravil 7.000 korakov, a njegova produktivnost, predvsem zaradi navajanja na napravo, pa tudi zaradi mnogih radovednih sodelavcev, ki so želeli poizkusiti novo pridobitev in mu tako onemogočali delo, je padla na ničlo. 

Po dobrem tednu dni se je Honan na napravo že nekoliko bolj privadil in v hoji ob delu začel celo uživati. Le nekaj tednov kasneje – po treh tednih uporabe – so se pokazali že prvi vidni znaki izboljšanja njegove kondicije: podvojila se je kilometrina, ki jo je lahko brez težav napravil v povprečnem dnevu, potenje se je zmanjšalo do te mere, da ni bilo več moteče in opazno, močno pa se je zmanjšala tudi njegova utrujenost. Poleg tega je brez dodatnega ukvarjanja s športom v enem mesecu izgubil tudi dober kilogram teže.

Honan je bil nad stoječo mizo z vgrajenim tekočim trakom navdušen, saj so ga pozitivne posledice močno presenetile. Kljub temu pa je ugotovil, da je za kreativno delo še vedno bolj primerna klasična, sedeča miza: “Rutinsko delo, kot je pošiljanje elektronske pošte ali telefoniranje, je ob hoji razmeroma enostavno opravilo, toda pri nalogah, ki zahtevajo koncentracijo in fokus, hoja po tekočem traku predstavlja dodatno distrakcijo.” 

Vir: Wired


Oznake: , , ,